Janny van der Heijden over Scrooge Live: ‘Ik ben dol op de oude huizen in het centrum van Dordrecht’

Janny van der Heijden speelt met André van Duin een illuster collectantenduo. | Foto: Sander Mulkens/MAX

Een groep van bekende Nederlanders brengt op zondagavond 11 december de vertelling van A Christmas Carol tot leven. In aanloop naar het televisiespektakel laat indebuurt Dordrecht een paar acteurs van de cast aan het woord. Deze keer had onze columniste Jip een leuk gesprek met Janny van der Heijden die samen met André van Duin een illuster collectantenduo speelt.

Janny is presentatrice, schrijfster van tientallen kookboeken en ken je van de televisieprogramma’s Heel Holland Bakt, Het Perfecte Plaatje en Denkend aan Holland. In die laatste reist ze samen met André van Duin per boot door Nederland. Op 11 december speelt ze de rol van collectant, tijdens Scrooge Live van Omroep MAX.

Even vragen aan… Janny van der Heijden

Hoe was je eerste reactie toen je voor Scrooge gevraagd werd? En heb je hier wel tijd voor met al je bezigheden?

“Ik vond het meteen geweldig en voelde me vereerd. Zeker omdat het samen met André is. Wij hebben zo’n goede klik samen. Tijdens de eerste dag in Dordrecht was het druilerig weer en we stonden in de regen bij elkaar. Ik zei zoiets als: ‘Nou niet zo prettig dit weer.’ Waarop André me aankeek met zijn bekende blik en droogjes opmerkte: ‘Het was jouw idee.’ Ja, dan lig ik natuurlijk helemaal dubbel van de lach. Qua tijd was het inderdaad passen en meten om mijn schema rond te krijgen.”

Kun je iets meer over je rol als collectant vertellen?

“André en ik spelen samen een collectantenduo. Tja, dan kan het ook gebeuren dat iemand niets wil geven. Zoals Scrooge, bijvoorbeeld.”

Lees verder onder de foto >>

André van Duin voor Scrooge Live. | Foto: Sander Mulkens/MAX

Je bent met André van Duin al eerder in Dordrecht geweest voor het programma Denkend aan Holland. Hoe vind je de stad?

“Ik ben inderdaad eerder in Dordrecht geweest voor opnames en nu weer voor Scrooge. Het is een prachtige stad! Ik ben dol op de oude huizen in het centrum.”

Je hebt een druk leven. Hoe doe je het allemaal en neem je wel eens vrij?

“Ik probeer vrije tijd in te plannen met de kinderen en kleinkinderen. We gaan dan met elkaar op vakantie. Als ik het niet inplan, wordt alle ruimte ingenomen door werkzaamheden.”

Je grote liefde, en inmiddels beroemde teckel, Nhaan gaat overal met je mee naartoe. Kwam ze bij je als pup en was ze ook bij de opnames van Scrooge?

“In Dordrecht is ze er niet bij, ze is niet te zien in Scrooge. Nhaan kwam bij me toen ze twee jaar was. Ze zat in een kennel en was dus geen pup meer. Ze had de naam Maam, maar dat vond ik geen naam voor een hond. Daarom bedacht ik een nieuwe naam met dezelfde klank, omdat ze gewend was hiernaar te luisteren. Het werd Nhaan. Een combinatie van naan, een broodsoort, en de naam van de kibboets waarin ik op mijn zeventiende een zomer verbleef. Toen ze eenmaal bij me kwam wonen, kreeg ze alle vrijheid en werd meteen enorm vertroeteld.”

Was je als kind al veel in de keuken te vinden?

“Jazeker, het is me met de paplepel ingegoten. Mijn moeder kon heel goed koken en bakken. Mijn vader noemde haar wel eens ‘Mina Bakgraag’, naar een bekend reclamefiguur. Al op jonge leeftijd mocht ik helpen met bakken. Met mixen legde ze goed uit dat ik niet te lang moest mixen, want dat was niet goed voor het beslag. En natuurlijk mocht ik de kom leeglikken. Experimenteren met koken deed ik pas vanaf mijn dertiende.”

Je bent moeder en hebt kleinkinderen. Bespeur je bij hen ook de liefde voor koken?

“Ze hebben in ieder geval de liefde voor het opeten”, vertelt Janny lachend. “Mijn kleinzoon wordt bijna twee jaar en is nog wat te jong, maar mijn twee kleindochters vinden het heerlijk om mee te helpen met bakken.”

Je nieuwste kookboek heet ‘Smaakpalet van de Lage Landen’ met daarin de Nederlandse eetcultuur aan de hand van stillevens. Je houdt dus van historie. Hoe is het om voor Scrooge een kostuum uit 1840 te dragen?

“Ik vond het enig om een kostuum te dragen! Het is natuurlijk niet iets wat je dagelijks aantrekt. Als kind vond ik het al leuk om me te verkleden en daardoor te veranderen in een ander persoon.”

Door middel van de uitzending wordt er aandacht gevraagd voor kinderarmoede. Hoe vind je dat?

“Ik was me al bewust van de hoeveelheid kinderarmoede in Nederland en vind het verschrikkelijk. Als ouder moet je hierdoor afschuwelijke afwegingen maken. Ik hoop dat iedereen wordt geraakt door het feest van het licht en dat we door de uitzending het leven van vele kinderen iets lichter kunnen maken.”

Hoe ga je zelf kerst vieren of breng je deze grotendeels door in de keuken?

“Ik sta inderdaad veel in de keuken, echt heel veel. Er zijn wel dingen die ik een dag van te voren kan voorbereiden, maar verder ben ik inderdaad heel de dag bezig met koffie, lunch, thee, borrel en diner. Om te zien hoe mijn kersttafel eruit ziet, moet je naar Leeuwarden. Die is gefotografeerd voor een tentoonstelling in het keramiekmuseum.”

Scrooge Live in Dordrecht is op 11 december rond 20.30 uur op NPO 1 te zien.

Liefs van Jip

Ook leuk om te lezen:

Meer in deze categorie

Genieten van Dordrecht

Ga naar “Dordts mysterie: deze straten hadden een héél andere naam kunnen hebben”

Dordts mysterie: deze straten hadden een héél andere naam kunnen hebben

Ga naar “Grote kans dat wij jouw voornaam kunnen raden op basis van je geboortejaar”

Grote kans dat wij jouw voornaam kunnen raden op basis van je geboortejaar

Ga naar “Oproep: we zoeken de allermooiste kerstboom van Dordrecht”

Oproep: we zoeken de allermooiste kerstboom van Dordrecht

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Teamleider Techniek”

Teamleider Techniek

  • Sportboulevard Dordrecht
  • Fulltime/Parttime
Sportboulevard Dordrecht