Geregeld keerde Jongkind terug en schilderde dan de havens van Dordrecht

Aangeboden door Dordrechts Museum 29 oktober 2017

Johan Barthold Jongkind (1819-1891) is een sleutelfiguur in de schilderkunst van de 19de eeuw. Een pionier van het impressionisme. Hij werd geboren in Nederland, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk. Daar raakte hij bevriend met kunstenaars als Monet, Sisley, Boudin, Daubigny en Pissarro.

Jongkind schilderde naast stadsgezichten vooral kusten en rivierlandschappen. Zijn rake observaties van de natuur en zijn directe, losse manier van schilderen waren een eyeopener voor de Franse kunstenaars. Vanuit de Hollandse, realistische traditie gaf Jongkind mede aanzet tot het impressionisme in Frankrijk. Monet zei dat Jongkind hem had leren kijken: ‘Hij zorgde voor de opvoeding van mijn oog’. Manet noemde hem ‘ de vader van het moderne landschap’. Zijn werk was zeer geliefd bij het Franse publiek.

Jongkind
Het schilderij Rue Notre Dame, Paris van Jongkind. Foto gemaakt in 2007 in het Rijksmuseum in Amsterdam. Foto: Archieffoto ANP

Dordrecht

Geregeld keerde Jongkind terug naar Nederland waar hij de havens van Rotterdam en Dordrecht en het Hollandse polderlandschap schilderde. Vooral zijn clair de lunes, landschappen bij maanlicht, deden het in Frankrijk uitstekend. Jongkind vond Dordrecht ‘de mooiste stad van Nederland’ en spoor de andere Franse kunstenaars aan om ook naar de schilderachtige stad af te reizen.

In het Dordrechts Museum

Het Dordrechts Museum presenteert het werk van Jongkind samen met werk van bevriende kunstenaars, waaronder belangrijke impressionisten zoals Monet, Boudin en Daubigny. Thema’s in de tentoonstelling zijn Jongkinds beginjaren in Den Haag, de jaren aan de Normandische kust en de periode in Parijs. Ook zijn schilderijen te zien van Jongkinds geliefde Dordrecht en omgeving. Een kleine selectie aquarellen en etsen toont de virtuositeit van zijn vlugge, rake penseelstreek. Veel van de
getoonde werken zijn voor het eerst te zien in Nederland.

Op reis met Jongkind

Speciaal voor de tentoonstelling is er een documentaire gemaakt over Jongkind, die laat zien waar hij woonde en werkte, wie zijn vrienden waren en hoe de Franse en Nederlandse kunstwereld eruit zag in zijn tijd. De film is opgenomen in Parijs, Den Haag, Dordrecht en aan de Normandische kust.

Dordrechts Museum musea

nu gesloten11:00 - 17:00

Museumstraat 40, Dordrecht

Bekijk meer:musea