Dordt in Stoom: de Gebroeders Bever komt opgeknapt terug

Door Caty Groen 16 mei 2018

Als we het hebben over Gebroeders Bever, dan bedoelen we niet Ed en Willem uit de Fabeltjeskrant. In dit geval hebben we het over stoomsleepboot Gebroeders Bever. Die komt namelijk opgeknapt en wel naar Dordt in Stoom.

Er dreigde sloop voor het vervallen schip toen het werd verkocht aan de Ambachtse scheepssloper Stolk. Een publicatie in AD De Dordtenaar leverde veel reacties op van lezers die vonden dat dit varend erfgoed niet verloren mocht gaan. Stolk gunde het schip aan de Zeeuw Rogier Hettich, die op de zeevaartschool in Vlissingen net zijn stuurmanspapieren gehaald had, meldt AD De Dordtenaar.

De tekst gaat onder de foto verder.

Dordt in Stoom
Hoog water in Dordrecht in de jaren 80. Op de foto een stuk van de stoomsleper Gebroeders Bever. Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Het grote herstellen

Met zijn maten Alexander Rokven en Jesse Brentjes liet Rogier Hettich het schip naar een bevriende scheepswerf in Bruinisse slepen. Daar begon het grote herstellen. Ook de naam van toen, Dockyard III, heeft ze teruggekregen. Het schip gaat zijn derde leven in. De boot werd al in de Tweede Wereldoorlog gebouwd, maar toen gelijk tot zinken gebracht om te voorkomen dat de Duitsers er mee aan de haal zouden gaan. Na de oorlog wilden de Russische opdrachtgevers haar niet meer hebben, zodat de bouwer, de Rotterdamse Droogdokmaatschappij (RDM) er zelf maar mee aan het werk ging in de haven van Rotterdam.

Voor het eerst rondritjes

Die werf zag er in 1981 geen brood meer in en verkocht het aan scheepssloperij Stolk: dezelfde Stolk het schip afgelopen zomer weer aankocht. Toen verkocht ze het aan de gebroeders Beltman. Die hebben er echter al heel lang niet meer mee gevaren. Maar daar komt verandering in want tijdens AD Dordt in Stoom op 25,26 en 27 mei gaat het schip rondritjes maken.

AD Dordt in Stoom - Stoomdagen 2018 Dordrecht

Dordt in Stoom 2018: dit is het programma

Het is al bijna weer zo ver! We hebben het over Dordt in Stoom, het grootste stoomevenement ...
Caty Groen - Geplaatst op 5 mei 2018