Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dingen die we missen in Dordrecht: banketbakkerij Lelieveld

Door Lisanne Doff 15 november 2019

Soms kan het je ineens overvallen: een verlangen naar vroeger en dan vooral hoe het er toen uitzag. We nemen je mee terug in de tijd en bespreken banketbakkerij Lelieveld.

Aad en Tiny Lelieveld verhuisden in 1967 vanuit Den Haag naar de Paul Krugerstraat in Dordrecht. Ze waren net getrouwd en hadden weinig geld. Aad werkte op dat moment bij een banketbakker en het stel kreeg de tip om zelf een zaakje te beginnen. Met een lening van 8000 gulden namen ze de bakkerij van familie Hendrik over. Ze maakten er een succesvolle winkel van en introduceerden zelfs het Dordtse Kontje.

Het Dordtse Kontje

Het Dordtse Kontje was een bolvormig gebakje gevuld met amandelspijs, perzik en slagroom. Er zat een klein gleufje in wat deed denken aan een kontje. Tiny hoefde daarom niet lang over de naam na te denken en zo ontstond het Dordtse Kontje.

Salades en hapjes

Lelieveld was niet alleen bakkerij. Ze verkochten ook salades en hartige hapjes. In Den Haag was het normaal dat bakkerijen ook deze gerechten verkochten, dus namen ze dit idee mee naar Dordrecht. Alles werd vers bereid, er kwam geen diepvries aan te pas. Ook bezorgden ze gratis bij je thuis bij een bestelling boven de 25 gulden. In 2005 werd de zaak gesloten, zodat Aad en Tiny van hun pensioen kunnen genieten.

Een uitgebreid interview en verhaal van banketbakkerij Lelieveld vind je in het boek ‘Anders nog iets? – verdwenen winkels in Dordrecht’ uit 2015 van Caty Groen. 

Lees ook: 

Corrie van der Waal was 43 jaar de eigenaresse van Chocolaterie De Brug/Littepit

Veel Dordtenaren kennen Corrie van der Waal door haar snoepwinkeltje, Chocolaterie De Brug, ook wel ...

Dingen die we missen in Dordt: het oude postkantoor

Soms kan het je ineens overvallen: een verlangen naar vroeger en dan vooral hoe het er toen uitzag. ...

adv.