Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag: hier komt de traditie vandaan

Door Lisanne Doff 21 mei 2020

Een echte traditie op Hemelvaartsdag: vroeg uit te veren om te dauwtrappen! Ook in Dordrecht en omgeving wordt dit gedaan. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan en hoe werkt dauwtrappen precies?

Ten eerste: dauwtrappen, soms ook ‘dauwtrippen’ genoemd, is wandelen met zonsopkomst. Sommige mensen doen dit zelfs op blote voeten, zodat ze op het gras de dauw echt voelen en veel mensen springen op de fiets om zo langere tochten te maken.

Magische kracht

Voor het antwoord gaan we terug in de tijd, namelijk naar de eerste eeuw na Christus. Tijdens de meifeesten die in deze Germaanse tijd plaatsvonden, vierden mensen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Het volksgeloof van die tijd was van mening dat dauw op bepaalde dagen van het jaar een genezende en magische kracht heeft.

Processies

Eigenlijk heeft het dauwtrappen niets te maken de lichamelijke terugkeer van Jezus Christus naar de hemel. Later werd het gebruik van dauwtrappen in verband gebracht met processies in de ochtend op Hemelvaartsdag.

Mag je zo vroeg de natuur in?

Vroeg uit de veren en de natuur ingaan, mag dat eigenlijk? Veel natuurgebieden zijn namelijk verboden terrein voor zonsopgang. Staatsbosbeheer legt uit: “Dauwtrappen is vooral tijdens zonsopgang, dan kan het gewoon. En in een aantal gebieden van ons mag je 24 uur per dag komen.” Op deze Hemelvaartsdag ging de zon om 05.30 uur op en kon je de natte grond onder je voeten voelen.

Bekijk ook:

Varen Dordrecht maximum snelheid Wantij Beneden Merwede Oude Maas Nieuwe Merwede - indebuurt Dordrecht

Trots op Dordrecht: 9 x dit is zo mooi aan ons eiland

Verkikkerd, belust, dol, smoor, verliefd, verzot, smoorverliefd, head over heels, vlinders in je bui...

50 jaar geleden: Dordtenaar en tienervriendin op huwelijksvlucht naar Schotland

"Waar is mijn vrouw? Ze hebben mij mijn vrouw afhandig gemaakt", zegt een 20-jarige Dordtenaar in De...

adv.