Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse Boekenmarkt 2019: dit moet je weten

Door José de Jong 23 juni 2019

Zondag 7 juli is Dordrecht even de boekenhoofdstad van Nederland. Op de eerste zondag van juli vind je in de binnenstad namelijk de jaarlijkse Dordtse Boekenmarkt editie 2019. Alles wat je moet weten over de boekenmarkt vind je in dit artikel.

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

Hoe laat en waar is de boekenmarkt?

Dordtse Boekenmarkt
Archieffoto: ANP

De Dordtse Boekenmarkt is, zoals de naam het al zegt, in de stad Dordrecht. Het begint om 10.00 uur en is om 17.00 uur afgelopen. De gehele binnenstad is één grote markt:

 • Groenmarkt
 • Visbrug – Visstraat – Bagijnhof
 • Sarisgang – Statenplein
 • Nieuwstraat
 • Museumstraat tot aan de Nieuwstraat
 • Steegoversloot tot aan de Schoolstraat
 • Voorstraat bij de Augustijnenkerk en een deel van de Voorstraat-Noord

Waar kun je parkeren? Dat lees je op de volgende pagina.

Waar kun je parkeren?

Weeskinderendijk Dordrecht - Gratis parkeren in Dordrecht - Dordt in Stoom 2018 - Stoomdagen Dordrecht - Stoomfestival - indebuurt.nl
Foto: Google Streetview

Op de fiets

Woon je in de buurt? Dan kan je lekker op de fiets naar de boekenmarkt! Op zondag 7 juli kun je terecht bij deze fietsenstallingen.

 • Achterom / Raamstraat (bewaakt) 11.30 – 18.30 uur – Gratis
 • Statenplein / Kolfstraat (bewaakt) 11.30 – 24.00 uur – Gratis
 • P-Energiehuis / Lijnbaan (onbewaakt) 07.00 – 01.00 uur – Gratis
 • CS Dordrecht (bewaakt) 06.30 – 01.30 uur – Betaald
 • CS Dordrecht (onbewaakt) 24 uur geopend – Gratis

Met de auto

Het zal druk zijn met auto’s, dus wees daar op voorbereid. De parkeergarages middenin de stad zijn ideaal voor dit evenement. Stel de navigatie maar in op Spuiboulevard of Vest. Vanaf deze garages loop je zo de binnenstad van Dordrecht in.

 • Achterom (uitrijden 24 uur per dag): 24 uur geopend
 • Drievriendenhof: 24 uur geopend
 • P-Energiehuis: 24 uur geopend
 • Riedijkshaven: 24 uur geopend
 • Spuihaven: 24 uur geopend
 • Visstraat: 07.45 tot 01.00 uur.
 • Veemarkt: 24 uur geopend

Gratis parkeren

Vind je het geen probleem om een stukje te lopen? Dan is het gratis parkeerterrein aan de Weeskinderendijk een mooi startpunt. Kom je via de A16 of de Rondweg de stad binnen, dan geven speciale verkeersborden dit terrein aan. Het is ongeveer 10 à 15 minuten lopen. Of je stapt bij bushalte P+R Weeskinderendijk op de bus. Je kunt bijvoorbeeld naar bushalte Visbrug, Sarisgang of Centrum. Maar met lopen bespaar je toch net die extra centen voor een nieuw boek.

Openbaar vervoer

Kom je met de trein naar Dordrecht? Dan stap je uit bij station Dordrecht. Steek bij het zebrapad en de stoplichten de straat over, rechtdoor de Johan de Wittstraat op. Vanaf het station loop je binnen een paar minuten in de binnenstad en kom je vanzelf de Dordtse Boekenmarkt tegen. Ga je toch liever met de bus? Dan kun je onder andere naar bushalte Visbrug, Sarisgang of Centrum.

Wat heeft wijn met de Boekenmarkt Dordrecht 2019 te maken?

Wijn boekenmarkt Dordrecht - indebuurt.nl
Stockoto: Unsplash

Het thema van deze 24e editie is ‘Dordrecht Wijnstad’. Niet zo gek eigenlijk, als je bedenkt dat Dordrecht misschien wel stad nummer 1 is al het gaat om wijngeschiedenis. Als handelsplaats was wijn tot de 17e eeuw de belangrijkste inkomstenbron. Fijn hoor zo’n geschiedenislesje, kun je denken. Maar dat betekent dat je op de Dordtse Boekenmarkt ook kunt genieten van wijn. Kookboeken van wijn, maar ook een grote wijnproeverij in de tuin van het Dordrechts museum.

Wat is er te doen?

Foto: ANP

Er zijn maar liefst drie programma’s van de markt. Zo zijn er het activiteitenprogramma, het muziekprogramma en de ANV Debutantenprijs. We pikken er een paar tussenuit.

ANV Debutantenprijs

Om maar even met die laatste te beginnen: drie beginnende schrijvers hopen kans te maken op een prijs van twee jury’s, ieder met een waarde van €3.000,-. Je ziet ze misschien wel op de zogenaamde wijnwagen door de stad rijden, waar ze uitstappen bij de bieb op de Groenmarkt, Vos & Van der Leer op de Visstraat en het Magazijn aan de Voorstraat.

De Bibliotheek AanZet

Natuurlijk is er de markt door de binnenstad, maar ook bij de bibliotheek is er veel te doen. We noemen voor het gemak de boekengarderobe, waar je even je gekochte boeken kan stallen én een gratis tas krijgt voor je volgende aankopen. Ontmoet in de bieb bloggers en vloggers.

Groenmarkt

De Groenmarkt is er voor kinderen, waar je kan meefeesten met de jarige boekhandel De Giraf. Die viert haar 25-jarige verjaardag met de presentatie van het boek Een Giraf in de stad. De giraffen van Teatro Pavana zijn ook op de Groenmarkt. ’s Middags is er een levend ganzenbord, voor de gelegenheid omgedoopt tot giraffenbord. Ook is er een interactieve voorstelling waar kinderen in kunnen meespelen.

Lees ook:

Dordtse Boekenmarkt - indebuurt.nl

Dordtse Boekenmarkt 2019: dit kun je doen met kinderen

Wie denkt dat de Dordtse Boekenmarkt 2019 niets voor kinderen is, weet waarschijnlijk nog niet wat e...

Dit is er te doen voor kinderen

Dordtse Boekenmarkt - indebuurt.nl
Foto: ANP

Wie denkt dat de Dordtse Boekenmarkt 2019 niets voor kinderen is, weet waarschijnlijk nog niet wat er allemaal te doen is. Lezen is leuk en dat bewijst de boekenmarkt in Dordrecht zeker met deze activiteiten voor kinderen.

Silent Swing

De silent disco ken je misschien wel, waar je tijdens het uitgaan met koptelefoon kunt genieten van je eigen muziek. Op Wantijpop spotten we de silent karaoke en laatst was er ook al een silent rolschaatsdisco. De silent swing is de nieuwste stap en zie je tijdens de Dordtse Boekenmarkt 2019 op het Stadhuisplein. De muziek past zich aan op je schommelbeweging en stiekem vinden we het helemaal niet erg dat deze attractie voor jong én oud is. Van 13.00 tot 16.30 uur op het Stadhuisplein.

Loes en Lientje op bezoek

Op de Groenmarkt kun je een voorproefje nemen van de activiteiten die de Bibliotheek voor kinderen organiseert. En dat zijn er wat: programmeren, wetenschap en spelen met taal staan onder andere in de agenda. Speciale gasten van de bieb zijn Jacqueline en Loes van Zanten, de schrijver en tekenaar van de boekenserie Loes en Lientje.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Loesje & Lientje - indebuurt Dordrecht
Jacqueline en Loes van Zanten | Foto: indebuurt Dordrecht

Giraffes lopen rond

We hebben het niet over de bekende giraffe van Buddingh in de Houttuinen. Nee, op de Groenmarkt staan tijdens de Boekenmarkt Dordrecht twee bijna echte giraffes van Teatro Pavana, speciaal voor het 25-jarig jubileum van Kinderboekenwinkel De Giraf. Speciaal voor de presentatie van het boek Een Giraf in de stad is wethouder Burggraaf aanwezig die rond 15.00 uur dit boek op spectaculaire manier ontvangt. Boekoverhandiging rond 15.00 op de Groenmarkt.

Levend ganzengiraffenbord

Wil je even lekker actief aan de slag? Ga dan naar het giraffenbord dat je tussen 13.30 en 16.30 uur op de Groenmarkt vindt. Dit levend ganzenbordspel is voor de gelegenheid omgedoopt tot giraffenbord. Voer de de opdrachten uit en haal je de finish, dan kan de leeuw je niet beetnemen. Van 13.30 tot 16.30 op de Groenmarkt.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Boekenmarkt Dordrecht 2019 - indebuurt Dordrecht
Foto: Paul van de Velde

Alle gekheid op een Stokkie!

Een beetje gekkigheid mag wat ons betreft wel, of het nou gaat om volwassenen of kinderen. In het kindertheater Alle gekheid op een Stokkie kun je zelf meespelen. Wat het precies is? Dat kun je zelf komen ontdekken. Wat zeker is, is dat het sprankelt. Het is iets met een giraf. Iets met omhoog kijken. Of op zijn kop. Ach alle gekheid op een stokkie, doe maar gewoon lekker mee. Om 13.30, 14.30 en 15.30 uur op de Groenmarkt.

Is er ook nog wat te horen?

Dordtse Boekenmarkt
Foto: ANP

Drie plekken in de binnenstad hebben een muzikaal thema:
In de museumtuin van het Dordrechts Museum luister je om 13.00, 14.00 en 15.00 uur naar het Holberg Kwartet.
Op het Statenplein spelen Peter Mingaars, Ben Bogaard en Wim Dijkgraaf om 13.45, 14.45 en 15.45 uur.
En samen met de wijnwagen en debutanten komen minnestreel Lucas Floren en fluitist en luitenist Hieronymus naar de Groenmarkt (13.30 uur), Visstraat (14.30 uur) en Voorstraat (15.30). Een muzikale route door de stad dus, die je tijdens de boekenmarkt in Dordrecht kunt bezoeken.

Wat zit je haar leuk!

Boekenmarkt Dordrecht 2019 - complimentenmeisjes - indebuurt Dordrecht.jpg
Foto: Facebook Dordtse Boekenmarkt

Bijna iedereen wordt wel blij van een compliment. Op de Voorstraat lopen ’s middags de complimentenmeisjes. Die schrijven een persoonlijk compliment voor je op, die je mee naar huis kunt nemen.

Is er ook een plattegrond van de Dordtse Boekenmarkt 2019?

Gaat het je toch een beetje duizelen na al die informatie? Snappen we best, hoor! Daarom nog even deze handige plattegrond:

Plattegrond Dordtse Boekenmarkt 2019 boekenmarkt - indebuurt Dordrecht
Plattegrond: Website Dordtse Boekenmarkt

Lees ook:

Zomerkermis Dordrecht 2019 programma kamelenrace - indebuurt Dordrecht

Zomerkermis Dordrecht 2019: dit is het programma

22 juni begint de Dordtse Zomerkermis 2019 op de Spuiboulevard. Natuurlijk zijn er tal van attractie...
Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.