Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

And… action! Deze films werden (deels) in Dordrecht gemaakt

Door José de Jong 30 november 2019

Kijk, dat onze stad het mooiste van allemaal is, weten alle Dordtenaren. Gelukkig zagen een aantal filmmakers dat ook in. Dordrecht werd meerdere malen gebruikt als filmset. In welke films? Nou, deze: 

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Lyrebird

Lyrebird film Dordrecht - indebuurt Dordrecht
Foto: indebuurt Dordrecht

Het kan je niet ontgaan zijn, maar in 2018 was Dordt eventjes een Amerikaanse filmset. De Hollywoodfilm Lyrebird werd opgenomen en onder andere Guy Pierce deden Dordrecht aan. De film gaat trouwens over meestervervalser Han van Meegeren en speelt zich af net na de Tweede Wereldoorlog. De film ging in première op 31 augustus 2019.

Zwartboek

films
Opnames in Dordrecht aan de Pottenkade | Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Oké, oké deze wisten de meeste van jullie waarschijnlijk wel. Het grootste gedeelte van de film van Paul Verhoeven werd opgenomen in Den Haag, maar ook in Dordt werd er gefilmd. Hier vond de moord op Van Gein plaats. Hij werd gespeeld door Peter Blok.

Pietje Bell

pietje-bell-opnames-2002-Wolwevershaven
Sproet en Pietje Bell tijdens een repetitie voor de opnames. | Foto: ANP/Robert Vos

Hoewel Pietje Bell een Rotterdams ventje is, werd er toch veel opgenomen in Dordrecht. Nou ja, niet alleen in Dordt. Ook in Amsterdam, Arnhem, Delft, ‘s-Gravenhage, Kaatsheuvel, Rotterdam en nog meer locaties.

Ngo si seoi

Ngo si wat? Ngo si seoi, ook wel Who am I is een echt Jackie Chan film en is, jawel deels opgenomen in Dordrecht. Heel toepasselijk:in de Vleeshouwersstraat. Waar de film over gaat, hoeven we bij Jackie niet te vertellen toch?

Achtste Groepers Huilen Niet

De verfilming van het boek Achtste Groepers Huilen Niet van Jacques Vriens is deels opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het verhaal draait om Akkie, een meisje in het laatste jaar van de basisschool dat leukemie krijgt.

Het Bombardement

Dordrecht is een goede stad om oorlogsfilms op te nemen. Dat blijkt ook maar weer uit deze film: Het Bombardement van Ate de Jong. Het verhaal speelt in de Tweede Wereldoorlog en gaat over de bokser Vincent. Hij vindt de liefde van zijn leven tijdens het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940.

Kruimeltje

Omdat het oude stadscentrum in Rotterdam niet meer bestaat, werd een deel van Kruimeltje in Dordt opgenomen. De Pottenkade, de Wolwevershaven en het Scheffersplein mochten schitteren in de film.

Dolfje Weerwolfje

De makers van Dolfje Weerwolfje konden de Statenschool en de omgeving wel goed gebruiken in hun film. Spot de school:

Nog meer?

Ken je nog meer films die hier in Dordt zijn opgenomen? Laat het weten via een reactie op Facebook of via [email protected]

Lees ook: 

Dordrecht stockfoto luchtfoto

8 x waarom je liever in Dordrecht woont dan Amsterdam

Geef mij maar Amsterdam. Eh... je bedoelt Dordrecht natuurlijk. Onze stad is veel mooier en gezellig...

7 x waarom Rotterdammers massaal naar Dordrecht verhuizen

Steeds meer Rotterdammers verhuizen naar Dordrecht, meldde het AD deze week. Eén van de redenen is: ...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.