Zo staat gemeente Dordrecht er financieel voor

Is Dordrecht een rijke gemeente, of moeten de burgemeester en wethouders ieder spreekwoordelijk dubbeltje op z’n kant draaien? Accountantskantoor BDO deed onderzoek naar de financiële gezondheid van Nederlandse gemeenten.

Daaruit blijkt dat veel gemeenten de geldzaken niet helemaal op orde hebben. Zo wordt er in sommige gemeenten meer geld uitgegeven dan dat er binnenkomt. Hierdoor wordt er niet, of heel weinig, geïnvesteerd in projecten die gericht zijn op de toekomst. Maar hoe zit dat in gemeente Dordrecht?

Inkomsten van gemeente Dordrecht

Om te beginnen: waar komt het geld vandaan? Gemeenten ontvangen langs allerlei kanten geld, maar de belangrijkste inkomstenbron is het Rijk. Daar komt in Dordrecht 63,1 procent van de inkomsten vandaan. De grootste bijdrage van het Rijk komt via het gemeentefonds. Dat bedrag wordt bepaald door allerlei factoren, zoals het aantal inwoners, jongeren en ouderen, lage inkomens, land- en wateroppervlakte en het aantal stads- en dorpskernen. Een gemeente mag grotendeels zelf bepalen hoe ze dat geld besteden.

Uitkeringen

Andere inkomsten ontvangt de gemeente uit uitkeringen en belastingen. De uitkeringen krijgt de gemeente ook van het Rijk. Dat geld gaat rechtstreeks naar voorzieningen voor mensen met een laag inkomen, zoals de bijstand en bijvoorbeeld korting op sport en musea.

Belastingen

Een andere vorm van inkomen komt uit de gemeentelijke belastingen. Van alle belastingen die burgers betalen, haalt de gemeente het meeste uit de onroerendzaakbelasting van huiseigenaren en afvalstoffenheffingen. In Dordrecht gaat dat over respectievelijk 2,3 en 2,9 procent van de belastinginkomsten. Uiteraard zijn er ook nog andere inkomstenbronnen, zoals opbrengst van verkochte grond, belastingen aan bedrijven en eventueel spaargeld.

Oke, nu weet je waar het geld in Dordrecht vandaan komt, maar is onze gemeente financieel gezond? En waar wordt dat geld aan uitgegeven? Dat lees je op de volgende pagina’s.

Score van Dordrecht

Staat gemeente Dordrecht er financieel goed of slecht voor? Nou, het rapportcijfer dat Dordrecht krijgt, is gewoon een tien! Daarmee staat onze gemeente op plaats twee van de 32 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Dat is dus een hele goede score. Hoe deze score tot stand komt, lees je hieronder.

Zo is gemeente Dordrecht beoordeeld

Om de financiële gezondheid van een gemeente te meten, is gekeken naar vijf verschillende kenmerken: de schuld, het eigen geld, investeringen, de vaste inkomsten en de belastingen. Hieronder lees je hoe Dordrecht scoort op deze vijf punten.

 • De schuld in Dordrecht is 8 procent van de hoogte van de jaarlijkse inkomsten. Die verhouding is goed en er zijn voldoende inkomsten om de schulden af te lossen. Daarom staat de schuld in Dordrecht op negatief. Vanaf een schuldpercentage van 130 procent wordt dit als een risico gezien. 

 • Van alle bezittingen en geld op de bankrekening is 68 procent van de gemeente zelf, de rest is geleend. Met minder dan 50 procent eigen bezittingen komt de gemeente in de gevarenzone. Als het lager wordt dan 20 procent loopt de gemeente echt risico.

 • Hoe meer geld een gemeente heeft geïnvesteerd in grond, hoe meer risico zij loopt. Je moet eerst investeren en nog maar zien of je dat terugverdient met grondverkopen. Om het risico te bepalen gebruiken accountants een ‘exploitatieratio’, die is in Dordrecht 5 procent. Daarmee loopt de gemeente niet veel risico – de buffer is groot genoeg, zelfs als de grond in waarde daalt. Als het getal hoger wordt dan 20 procent komt de gemeente in de gevarenzone.

 • De vaste inkomsten in Dordrecht zijn 1,8 procent hoger dan de vaste lasten, dus de gemeente heeft genoeg geld om de vaste lasten te betalen.

 • De belastingen in Dordrecht zijn 95 procent van het landelijk gemiddelde. Het is dus ongeveer gelijk met die in de rest van Nederland. De gemeente kan het nog wat verhogen bij financiële tegenslagen, maar niet veel.

Waar wordt het geld aan uitgegeven wordt, lees je op de volgende pagina’s.

Hier gaat het geld in gemeente Dordrecht naartoe

Het geld dat Dordrecht krijgt, gaat natuurlijk wel terug de gemeente in. Voor iedere gemeente zijn er dezelfde categorieën waar zij het geld aan uitgeven:

 • Organisatie: bijvoorbeeld het loon van de burgemeester en kantoorpanden. In Dordrecht geeft de gemeente 498 euro per inwoner uit aan organisatie.
 • Verkeer: bijvoorbeeld verkeersborden, strooien bij gladheid en lantaarnpalen à 211 euro per inwoner.
 • Maatschappelijke ondersteuning: een heel scala aan hulp voor inwoners. Dit kost de gemeente 656 euro per inwoner.
 • Sport: sportaccommodaties kosten de gemeente 94 euro per inwoner.
 • Sociaal: vrijwilligers, mantelzorgers en sociaal werk is 147 euro per inwoner.
 • Inkomen en werk: geld voor uitkeringsgerechtigden en re-integratietrajecten. Dit kost de gemeente 919 euro per inwoner.
 • Cultuur: subsidies voor kunst- en cultuurprojecten is 61 euro per inwoner.
 • Jeugdzorg: hulp en zorg voor de jeugd. Dit kost 338 euro per inwoner.
 • Groen: onderhoud aan alle parken, plantsoenen, speeltuintjes, kinderboerderij en perkjes kost 123 euro per inwoner.
 • Openbare ruimte: geld voor projecten die de ruimte in de gemeente verbeteren, is 37 euro per inwoner.
 • Veiligheid: geld voor onder andere BOA’s, stads- en parkeerwachten en dierenbescherming is 63 euro per inwoner.
 • Wonen: geld voor het aanwijzen van locaties waar woningen gebouwd kunnen worden. Dit kost 73 euro per inwoner.
 • Overig: kostenposten die niet direct zichtbaar zijn, zoals investeren in economische ontwikkeling, onderhoud van havens, verkoop van grond, subsidies voor bedrijven en geld dat opzij wordt gezet voor later. Deze uitgave is het grootst in Dordrecht en kost de gemeente 2077 euro per inwoner.

Nu weet je hoe gemeente Dordrecht er financieel voor staat. Benieuwd naar onze buurgemeenten? Dat kun je hier checken.

Bekijk ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Dit zijn de regels over vuurwerk in Dordrecht”

Dit zijn de regels over vuurwerk in Dordrecht

vuurwerk scheffersplein
Ga naar “Handig: alles wat je moet weten over de milieustraat in Dordrecht”

Handig: alles wat je moet weten over de milieustraat in Dordrecht

Ga naar “Gebouwen in Dordrecht kleuren oranje en dit is waarom”

Gebouwen in Dordrecht kleuren oranje en dit is waarom

Stadhuis Dordrecht oranje Orange the World

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Teamleider Techniek”

Teamleider Techniek

 • Sportboulevard Dordrecht
 • Fulltime/Parttime
Sportboulevard Dordrecht