Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat kun je doen als je de eikenprocessierups spot?

Door José de Jong 12 juni 2019

Je hebt ze misschien al gespot: bomen ‘ingepakt’ in dikke witte lagen. Als je dat ziet, weet je dat de eikenprocessierups er huishoudt. Wat te doen?

Wat is de eikenprocessierups?

Eikenprocessierups - indebuurt Dordrecht
Archieffoto: Gemeente Dordrecht

De eikenprocessierups is een rups van een nachtvlinder. De beestjes gaan ’s nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar eikenbladeren, hun voedsel. Daarbij produceren ze witte haren, die je ziet als die ‘witte waas’. Behalve deze witte haren hebben de rupsen ook brandharen. Die zijn niet met het blote oog zichtbaar, maar kunnen bij aanraking zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

We zitten er middenin

Oorspronkelijk komt de rups uit Zuid-Europa, maar sinds 1990 worden ze steeds vaker in Nederland gespot. En dan vooral in de maanden mei, juni en juli. Je vindt ze vooral in bomen in stedelijk gebied, minder in bossen.

Wat doet gemeente Dordrecht eraan?

De gemeente probeert de ontwikkeling van eitjes tot rupsen zoveel mogelijk voor te zijn door bomen in te spuiten met een preventief middel. Daardoor gaan de rupsjes dood voordat ze hun brandhaartjes loslaten. Vinden ze een nest met brandharen? Dan gebruiken ze de zuigmethode: met een speciale zuigwagen wordt tot hoog in de boom een nest opgezogen en vernietigd.

Rupsen gespot

Als je een nest met eikenprocessierupsen ziet en de boom waarin het nest zit nog geen blauwe stip heeft, stelt de gemeente het op prijs dat je een melding doet. Raak ze NIET zelf aan en ga ze NIET proberen zelf te bestrijden. Je kunt je melding maken bij Wijklijn.

5 tips tegen de buxusrups en buxusmot

De buxusmotten zijn aan hun tweede leg begonnen. In september duiken de buxusrupsen massaal op om on...

adv.