Wat doe je als Dordrecht overstroomt?

Door Caty Groen 17 april 2018

Krentenbollen of een blik bonen, je medicijnen niet vergeten, en eten voor de hond. Van een tafel vol met spullen mag je acht dingen kiezen die je bij hoogwater meeneemt naar de zolder van je huis in Dordrecht. Want als het water tot aan de dakgoot staat, dan ben je misschien niet zo snel in veiligheid gebracht.

Hoe bereid je je als inwoner van Dordrecht voor als het hoogwater wordt? Vorige week ging SpuiLAB210 van start. In de voormalige Rabobank aan de Spuiboulevard laten de gemeente en samenwerkingspartners EcoShape en Bureau van Veen zien hoe ze werken aan de vergroening van Dordrecht als voorbereiding op hoogwater.

De tekst gaan onder de foto verder.

oevrstroming spuilab210
Bezoekers werd gevraagd een keuze te maken uit acht dingen van de tafel die je meeneemt als je door een overstroming even op zolder moet bivakkeren voordat je wordt gered. Foto: Caty Groen

Dordt onder water

Want dat Dordt onder water kan lopen, heeft de geschiedenis al meerdere malen bewezen. Onze stad ligt in een van de grootste delta’s van Europa. De gemeente investeert in kennis over waterveiligheid en de klimaatverandering. Bij SpuiLAB210 hebben ze op een eenvoudige manier zichtbaar gemaakt wat je zelf kunt doen om te helpen het overtollige water te sturen. En ook wat je moet doen als er een ramp is. Dan kun je namelijk beter het blik bonen mee naar zolder nemen dan de zak krentenbollen. De bonen kun je immers bewaren en zijn voedzamer. Om maar een voorbeeld te noemen.

31 augustus 2015

“Markeerpunt voor Dordrecht was de datum 31 augustus 2015”, legt Paul van Esch uit. Hij is bij de gemeente Dordrecht teamleider Water & Riolen van de cluster Ruimtelijke Kwaliteit. “Op die dag in 2015 viel er honderd millimeter regen in bijna twee uur tijd. Het leidde in Dordrecht tot overlast op eenentwintig locaties. Er zijn inmiddels veel maatregelen genomen.” Je komt dan ook voor specifieke uitdagingen te staan, weet Van Esch. “Kijk bijvoorbeeld naar de Indische buurt”, zegt hij. “Daar kunnen de woningen in één deel van de straat op staal zijn gebouwd en in een ander deel op houten palen. Voor de ene kant van de straat zou het dan goed zijn het grondwaterpeil laag te houden, voor de andere kant juist niet.”

De tekst gaat onder de foto verder.

hoogwater spuilab210
Wethouder Piet Sleeking opent SpuiLab210 aan de Spuiboulevard 210. Naast hem Anneke van Veen van Bureau Van Veen. Foto: Caty Groen

Groeien en bloeien

Wethouder Piet Sleeking opende SpuiLAB210. “Het grootste deel van de Dordtse grond is in bezit van particulieren”, zegt hij. “Er ligt in onze stad een groeiopgave en de uitdaging is om juist het water langer vast te houden. Er komen meer woningen bij in Dordrecht, zoals langs de spoorzone, het Maasterras, Leerpark en Amstelwijck. Maar het moet wel leefbaar zijn, de stad moet kunnen groeien en bloeien.”

Waarde van water

Iedereen moet zich inzetten om te vergroenen, vindt Anneke van Veen van Bureau Van Veen. En dat kan al beginnen in je eigen tuin. Ze schreef het Handboek voor de watervriendelijke tuin. Daarin geeft ze tips hoe je eenvoudig je tuin kunt aanpassen. En dat dit hard nodig is, blijkt wel uit de hevige regenval die er nu al is. “We zijn een beetje kwijt wat de waarde van water is”, zegt Van Veen. “We willen zoveel mogelijk mensen daarvan bewust maken. En je kunt zelf echt veel doen aan de inrichting van je tuin.”

Je kunt hier bekijken hoe hoog het water komt op jouw adres.

Meer over

Gemeente

adv.