Op steeds meer plekken in Dordrecht zie je ze: laadpalen voor elektrische auto’s. Misschien wil je zelf wel overstappen op elektrisch rijden. Maar hoe vraag je een laadpas aan? Kan er voor jouw deur ook zo’n laadpaal neergezet worden? En hoe gebruik je die oplaadpunten voor je elektrische auto?
Een elektrische auto, en nu?
Voordat we over laadpalen beginnen, eerst even dit: de elektrische auto. Want hoe zat het ook alweer met subsidie en belastingvoordeel?
Zo krijg je subsidie
Bij de ANWB en Milieu Centraal is te lezen dat je alleen subsidie krijgt op een volledig elektrische auto. Dit is de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP), die werkt met een jaarlijkse pot. De SEPP van dit jaar is sinds 1 juni leeg, maar in 2023 en 2024 wordt de subsidiepot opnieuw gevuld. Voor tweedehands elektrische auto’s is er in 2022 nog wel een subsidie van 2.000 euro. De precieze voorwaarden vind je op ANWB.nl.
Belastingvoordeel
Een volledig elektrische auto is in ieder geval tot 2025 vrijgesteld van de wegenbelasting en aankoopbelasting (BPM). Omdat de kosten van die belastingen wegvallen en de laadkosten lager zijn dan brandstofkosten (benzine), ben je met een elektrische auto goedkoper uit. Milieu Centraal geeft hiervoor een rekenvoorbeeld.
Rijd je niet zo vaak auto? Dan ben je met een elektrische deelauto het goedkoopste uit. Op ritjeweg.nl vind je alle deelauto’s in Dordrecht.
Foto: Pixabay
Advertentie wordt geladen…
Laadpalen in Dordrecht
Je hebt net een elektrische auto gekocht, maar waar staan die laadpalen eigenlijk in Dordrecht? Inmiddels zijn er bijna 100.000 laadpunten en ruim 32.00 snellaadpunten in Nederland (bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, april 2022). In de provincie Zuid-Holland zijn er 26.319 laadpunten en 633 snellaadpunten.
Met zoveel laadpunten in Nederland, is de kans groot dat er ook eentje bij jou om de hoek staat. Via de onderstaande kaart van oplaadpunten.nl zoek je in realtime op waar de laadpalen in Dordrecht staan en welke locaties op dit moment in gebruik zijn.
Advertentie wordt geladen…
Laadpaal aanvragen in Dordrecht
Heb je pech en staan er te weinig laadpalen bij jou in de buurt? Of zijn ze altijd bezet? Dan zijn er twee dingen mogelijk: thuis een oplaadpunt laten installeren of een openbare laadpaal aanvragen.
Openbare laadpaal
Als je geen laadpaal in de buurt hebt, kun je deze aanvragen. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, wordt er gekeken naar een geschikte locatie binnen 200 meter van je woning. Het aanvragen daarvan is gratis, maar het opladen kost meer dan bij een thuislader.
Thuis opladen
Als je een privépaal wilt, moet je zelf actie ondernemen. De gemeente betaalt dan niet mee aan dit oplaadpunt. Als je jouw eigen oplaadpunt aanschaft, is het fijn als je óók een parkeerplek op eigen terrein hebt. Aan het laadsnoer wat erbij komt, zijn namelijk regels verbonden.
Opladen op eigen terrein is goedkoper. Wel heb je de eenmalige kosten voor het plaatsen van een paal of wandlader (een kastje in de muur). Dit kost gemiddeld tussen de 1.500 en 3.000 euro. Op de lange termijn ben je goedkoper uit, omdat de laadkosten lager zijn dan bij een openbaar oplaadpunt.
Foto: redactie indebuurt
Advertentie wordt geladen…
Laadpas aanvragen
Je hebt je elektrische auto en een openbaar laadpunt in de buurt, maar hoe gebruik je een openbaar oplaadpunt in Dordrecht? Hiervoor heb je een laadpas, app of sleutelhanger nodig. Er zijn verschillende aanbieders van laadpassen, apps of speciale sleutelhangers. Die zijn meestal gekoppeld aan je bankrekening. Ook zijn er aanbieders met een prepaidkaart waar je zelf een tegoed op kunt zetten.
Het maakt niet uit voor welke optie je kiest: ze werken bij iedere openbare laadpaal. Laadpas top 10 is een onafhankelijke website die informatie geeft over tarieven en voor- en nadelen van iedere laadmogelijkheid.
Bekijk ook:
9 x deze auto’s zag je vroeger in het Dordtse straatbeeld
Auto’s zijn al jaren niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Toch is er in de loop van de…