Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: zomaar bramen plukken in Dordrecht?

Door Carin van der Meij 12 augustus 2020

Het is bramentijd en dat betekent dat de bramenstruiken weer vol hangen. Rondom Dordrecht hebben we veel natuur. Dikke kans dat je ergens deze paars/zwarte heerlijkheden tegenkomt. Maar mag je zomaar die bramen plukken om bijvoorbeeld verse sap of jam te maken? 

Marcel van Dun van Staatsbosbeheer geeft het antwoord. De organisatie beheert een gigantische oppervlakte van 273.000 hectare aan natuur.

Plukken op kleine schaal

“Officieel mag je niet wildplukken, dat valt onder stroperij”, vertelt de woordvoerder. Daar zit wel een grote ‘maar’ aan. Marcel: “Wel mag je voor eigen gebruik plukken. Dus niet hele manden vol. Laat wat hangen voor andere mensen en vooral ook voor de dieren.” Het antwoord is dus: ja, je mag bramen plukken. Mits je het op kleine schaal doet en voor eigen gebruik is. Wat is dan precies kleine schaal? Staatsbosheer hanteert als uitgangspunt een hoeveelheid van 250 gram. Pluk je tóch meer bramen of verkoop je het door? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot €4.100,-.

Ga voorbereid op pad

Geen expert in wildplukken? Lees dan eerst de tips van de experts bij Staatsbosbeheer. Er zijn diverse giftige planten waar je misselijk of ernstig ziek van kunt worden. Wildplukken is altijd op eigen risico, dus zorg dat je voorbereid op pad gaat.

Bekijk ook:

Nieuwe lijst voor gft-afval: dit mag wel en niet in de groene bak

Wat mag er wel of niet bij het gft-afval? Soms weet je het gewoon even niet meer. Sinds kort is er e...

MAG DAT: de containers permanent op de stoep zetten in Dordrecht?

Uit de container komen soms vervelende geurtjes, vooral in de zomer kan er om de grijze en groene co...

MAG DAT: je auto wassen op de stoep in Dordrecht?

De zon schijnt, de temperatuur loopt op en je weet wat dat betekent: Nederlanders gaan massaal naar ...

 

Meer over

Gemeente

adv.