Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: zelf een camera aan je gevel hangen?

Door Lisanne Doff 12 april 2019

Stel je voor: je komt thuis na een lange dag werken als je ineens ziet dat de buurman een camera aan zijn voorgevel heeft gehangen … met uitzicht op jouw oprit. Mag dat zomaar?

Gelukkig krioelt het in onze stad niet van de camera’s. Toch mag de burgemeester van Dordrecht, als er voldoende aanleiding is, wel een camera ophangen om de openbare orde te handhaven. Dit was bijvoorbeeld het geval met de camera’s bij het Sinterklaashuis. Deze werden geplaatst, omdat er delen van het huis waren vernield.

Niet gefilmd worden

Wél heeft de gemeente de plicht om de mensen te laten weten dat er camera’s hangen. Ook mogen de gemaakte opnames niet het archief in. Als er geen strafbare feiten op de beelden te zien zijn, moeten die binnen vier weken in de prullenbak verdwenen zijn.

Als burger mag je dan ook niet zomaar overal een camera ophangen. Dit heeft alles te maken met de Algemene verordening gegevensbescherming. Samengevat betekent deze wet dat je het recht hebt om over straat te lopen zonder gefilmd te worden. Gelukkig maar!

Eigen woning beveiligen

Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen camera mag ophangen. Je hebt namelijk wel het recht om je eigen woning te beveiligen. Een deel van de openbare weg of stoep voor je huis mag je filmen, als het maar niet op mensen gericht is. Ook moet je aangeven dat je je woning beveiligd met camera’s.

Lees ook:

MAG DAT: voor je eigen oprit parkeren op straat?

We weten allemaal dat je je auto niet voor de oprit van iemand anders mag parkeren. Daar kun je een ...

MAG DAT: Je fiets op de stoep parkeren in Dordrecht?

Een fiets is ideaal in Dordt. De smalle straatjes en steegjes die onze stad sieren, maken de fiets e...

Meer over

Gemeente

adv.