Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: op straat lopen met een masker tijdens Halloween?

Door Lisanne Doff 23 oktober 2019

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je tijdens Halloween een masker op je hoofd dragen?

Het is sinds 1 augustus 2019 verboden gezichtsbedekkende kleding te dragen, zo kan iedereen elkaar herkennen en aankijken. Maar wat nou als je in de tram op weg bent naar een Halloweenfeestje en je bent verkleed als Jason uit de film Friday the 13th? Of als je op de fiets zit met een rode overall en Dalímasker van die ene populaire Netflix-serie – riskeer je dan een boete?

Wel/niet

Nou is het sowieso niet echt aan te raden om met een masker op te fietsen, maar toch. We werden doorverwezen naar een webpagina met alle do’s en don’ts wat betreft gezichtsbedekkende kleding. Bij gezichtsbedekkende kleding gaat het om alle kleding die je gezicht bedekt en dus onherkenbaar maakt. Bijvoorbeeld een bivakmuts, boerka, nikab, integraalhelm of een masker. Je mag deze niet dragen in scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen als gemeentehuizen en politiebureaus. Daarnaast is het verboden in de trein, tram, bus en metro. En nu komt het: je mag dit soort kleding wél op straat dragen. Niks aan de hand, dus. Alleen even dat zombiemasker afzetten als je in de metro stapt.

Schmink

Nu je dit weet kun je op 31 oktober (of wanneer je feestje dan ook is) met een gerust hart en een eng masker de straat op. En als je hele gezicht geschminkt is? Dat poets je er niet even af! In dat geval is dit ook goed om te weten: een hoofddoek, een pet of een geschminkt gezicht vallen niet onder het verbod. Je kunt dus ook gewoon je gezicht als Joker schminken en langs de deuren gaan om snoep te scoren.

Lees ook:

MAG DAT: zomaar een boom omkappen in je eigen tuin?

Bomen zijn meestal mooi, maar soms staan ze ongelofelijk in de weg of houden ze veel zonlicht tegen....

MAG DAT: fietsen met een paraplu in je handen?

Sinds 1 juli mag je geen telefoon meer in je handen houden en fietsen tegelijk. De Dordtse politie d...

adv.