MAG DAT: je hondenpoep laten liggen in Dordrecht?

Door José de Jong 12 juli 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed weten wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je je hondenpoep laten liggen in Dordrecht?  

Je zal het maar hebben: met je voet lekker stappen in een dampende drol. Het zal je maar overkomen. Toch ruimt niet iedereen zijn hondendrol op. Logisch ook, want waarom zou je bukken, een zakje uit je jaszak frummelen en vervolgens die warme brei oppakken? Nou, omdat het moet.

In Dordrecht geldt overal opruimplicht. Bovendien zadel je je mede-Dordtenaar niet op met vuile schoenen en bespaar je een hoop ergernis. Van alle ergernissen in de openbare ruimte, staat hondenpoep op één (en terecht, vinden wij).

Wijkagent vindt boos briefje in een hoop hondenpoep in Sterrenburg

Wat zijn de regels?

Het is dus verplicht om de poep van je hond op te ruimen. Wanneer je het toch verzuimd, kan je hier een boete van €140,- voor krijgen. Wat houdt die opruimplicht dan precies in?

De eigenaar van de hond of degene die de hond onder zijn hoede heeft, mag de hond niet laten poepen op plekken die géén uitlaatstrook zijn. Dat zijn bijvoorbeeld gedeeltes van de weg en kinderspeelplaatsen.

Doet een hond toch zijn boodschap daar, dan is de eigenaar/oppasser verplicht de poep ‘onmiddellijk’ op te ruimen. Een uitzondering wordt gemaakt voor geleidehonden voor bijvoorbeeld blinden en mensen met autisme.

Waar mag het wel?

Ben je nu écht niet in staan te bukken voor een poepje? Dan kan je misschien zo’n opruimapparaat aanschaffen. Of je zorgt dat je naar een uitlaatstrook gaat. Daar ruimt de gemeente de poep voor je op.

Rembo en Rembo doen nog even voor hoe het NIET moet.

Lees ook:

hondenpoep

Met 72 extra prullenbakken nooit meer last van hondenpoep in Dordt

Niemand hoeft meer te mopperen over hondenpoep in Dordrecht want de gemeente heeft 72 extra prullenb...
hondenpoep

Hondenpoep in de binnenstad? Niet met de speciale afvalklepjes

Voor het geval dat je het nog niet weet: de ondergrondse containers in de binnenstad hebben een spec...

Meer over

Gemeente

adv.