Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je fiets versieren met feestverlichting?

Door Lisanne Doff 2 december 2020

Het is december! Dat betekent dat je overal kerstbomen en feestverlichting ziet verschijnen. Die gekleurde lampjes zijn natuurlijk supergezellig tijdens de donkere ramen. Misschien wil je jouw geliefde fiets ook wel volhangen met kerstlichtjes. Maar mag dat?

Een scholier elders in het land werd onlangs door de politie aangesproken omdat hij hysterische kerstverlichting rondom het frame van zijn fiets had gehangen. Hij viel duidelijk op, maar dat ging niet helemaal volgens de regeltjes.

Fietsverlichting

Bij verschillende winkels kun je allemaal vrolijke lichtjes voor op je fiets kopen. Heel leuk, maar wat blijkt (en daar kwam de scholier ook achter) die mag je niet op de openbare weg gebruiken. Je kunt zelfs een boete krijgen van €140,-. De scholier kreeg overigens geen bon. De politie kon de versieractie wel waarderen.

Dit zijn de regels voor fietsverlichting:

In het donker en bij slecht zicht moet je als fietser je voor- en achterlicht aan hebben. Daarnaast moet de fiets ook nog eens reflectoren op de achterkant, de trappers en wielen of banden hebben.

Heb je geen vaste fietsverlichting dan mag je ook losse lampjes gebruiken. Die mogen niet knipperen. Voor moet het lampje wit of geel zijn en achter rood. Je mag de lampjes aan je fiets vastmaken maar ook aan je kleding, tas of bovenlichaam (rug en/of borst). Je mag geen lampje op je hoofd vastmaken.

En naast al dit mag je dus geen extra verlichting hebben, zoals kerstlampjes of een discobal. Hoe je jouw fiets dan alsnog kunt versieren? Je kunt kerstballen aan je fiets hangen. Ook gezellig!

Bekijk ook:

hond uitlaten corona positief dordrecht

MAG DAT: je hond uitlaten of een blokje om als je positief bent getest?

Wanneer je positief getest bent op het coronavirus, zul je een tijdje in quarantaine moeten. Geen fy...

MAG DAT: carbidschieten in plaats van vuurwerk afsteken in Dordrecht?

Geen mooie vuurwerkshows tijdens de jaarwisseling dit jaar. Op 13 november werd bekend dat er in 202...

MAG DAT: je fiets tegen andermans huis parkeren in Dordrecht?

Je hebt ze vast wel eens gezien (of misschien heb je er zelf een): bordjes of stickers achter het ra...

Meer over

Gemeente

adv.