Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je eigen fiets terugstelen van de dief of nieuwe eigenaar?

Door Lisanne Doff 24 juni 2020

Voor menig Dordtenaar een herkenbare gebeurtenis: fiets gejat! Maar dat je hem na een paar dagen weer terugziet, mét een nieuwe eigenaar op het zadel, komt minder vaak voor. Nu vragen wij ons af: mag je hem dan eigenlijk ‘terugstelen’? Tijd voor een onderzoekje.

Daar gaat je trouwe stalen ros, zomaar ineens met iemand anders erop. Een paar dagen geleden was je nog dieptreurig toen je erachter kwam dat ‘ie was gestolen. Nu maakt die droefheid plaats voor woede: erachteraan! MIJN fiets, ik pak hem zelf wel terug! Want als je de politie inlicht gaat het niet altijd even snel.

Mag dat wel?

Maar eh… Mag dat eigenlijk wel, je fiets terugstelen? En is er een verschil tussen je fiets afpakken van de dief, of van een nieuwe eigenaar die hem gewoon netjes bij die dief heeft gekocht?

Tekst loopt door onder het beeld

Wetboek van Strafrecht

Tijd om uit te zoeken wat de Gemeente Dordrecht hierover zegt. Al snel komen we erachter dat dit niet per gemeente verschilt, maar in het Wetboek van Strafrecht staat. Artikel 310 om precies te zijn. We lezen: ‘Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.’ Oké, in normaal Nederlands: je mag niet stelen… Nou hebben we nog steeds geen antwoord op onze vraag.

Bewijs

Op de website van de Fietsersbond staat dit: ‘De vorige eigenaar (jij dus) moet eerst bewijzen dat de fiets ooit van hem was. Hij zal een aankoopbewijs moeten laten zien, of de oorspronkelijke sleutels, of zijn postcode in het frame. De wet eist dat de oorspronkelijke eigenaar de fiets door diefstal is kwijtgeraakt. Als hij een proces-verbaal van aangifte kan laten zien, moet de nieuwe eigenaar of de dief de fiets aan je teruggeven.

Niet zomaar afpakken

Het antwoord is dus: je mag hem niet zomaar van de persoon afpakken die op jouw fiets rijdt, of het nu de dief is of niet. Eerst moet je een aantal dingen kunnen bewijzen, maar ja, dan is de vogel natuurlijk allang weer gevlogen. Vind je dit frustrerend? Wij eigenlijk ook…

Bekijk ook:

MAG DAT: weer een verjaardagsfeestje geven in Dordrecht?

Was jij jarig in maart, april of mei? Dan zag jouw verjaardag er dit jaar héél anders uit! Door de c...

MAG DAT: je auto wassen op de stoep in Dordrecht?

De zon schijnt, de temperatuur loopt op en je weet wat dat betekent: Nederlanders gaan massaal naar ...

Meer over

Gemeente

adv.