Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: het onkruid in je voortuin bestrijden met (chemische) middelen?

Door Lisanne Doff 15 januari 2020

Omdat je de grassprietjes in jouw voortuin er niet een voor een eruit trekt, is de kans groot dat je voor een rigoureuzere aanpak gaat. Gewapend met chemische middelen ga je naar je voordeur, waarna je de stoep besprenkelt met een vernietigend gif voor het ongewenst groen. Maar mag dit wel?

Hoewel je vroeger het onkruid voor de deur van je huis met chemische middelen mocht bestrijden, is dit tegenwoordig verboden. En bij het woord ‘vroeger’ hoef je niet aan de jaren 50 te denken: pas in 2016 is het in Nederland verboden om op straten en wegen onkruid te bestrijden met chemische middelen.

Hoe zit het met schoonmaakazijn?

Dat we die ‘chemische zooi’ niet op de stratenstenen mogen sproeien, daar kunnen we nog inkomen. Maar hoe zit het dan met minder agressieve middelen, zoals schoonmaakazijn of vloeistoffen die biologisch afbreekbaar zijn? Nee, dat mag ook niet. Deze middelen zijn ook schadelijk voor de gezondheid van de mensen en het milieu. Wanneer er een middel om onkruid gespoten wordt, komt een deel op straat terecht. Valt de regen vervolgens met bakken naar beneden, dan komen deze stoffen in het rioolwater, het oppervlaktewater en het grondwater terecht. Niet echt handig dus.

Wat mag dan wel?

Nu denk je vast: hoe krijg ik m’n voortuin dan schoon? Heet water of hete lucht mag je wel gebruiken. Combineer dit met vegen en borstelen met staalborstels en het onkruid verdwijnt uit je tuintje.

Hoe zit het met de achtertuin?

Goed om te weten is dat er nog geen regels zijn voor je achtertuin. Toch tast je op die manier wel het schone grondwater en oppervlaktewater aan. Denk er dus goed over na op welke manier jij van je ongewenste planten afkomt.

Lees ook: 

Fietsverlichting licht fiets

MAG DAT: met knipperende fietslampjes rijden?

We snappen natuurlijk allemaal dat het héél belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het donker. V...

MAG DAT: een parkeerplaats maken van je eigen voortuin?

Er is niets zo irritant als geen parkeerplaats vinden in de buurt van je huis. Wat zeggen we: we vin...

MAG DAT: zomaar een boom omkappen in je eigen tuin?

Bomen zijn meestal mooi, maar soms staan ze ongelofelijk in de weg of houden ze veel zonlicht tegen....

Meer over

Gemeente

adv.