Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: een parkeerplaats maken van je eigen voortuin?

Door Lisanne Doff 6 november 2019

Er is niets zo irritant als geen parkeerplaats vinden in de buurt van je huis. Wat zeggen we: we vinden het soms al erg genoeg dat de buurman zijn auto op ‘jouw plek’ voor jouw deur zet.

Maar als je nu een voortuin hebt waar je niet zoveel waarde aan hecht, lijkt de oplossing misschien dichtbij: je maakt een parkeerplaats van je voortuin! Maar mag dat eigenlijk wel? 

Parkeren in de voortuin

Het antwoord op deze vraag is: nee, je mag niet zomaar in je voortuin parkeren. Als je een parkeerplaats maakt van je voortuin, maak je in feite een nieuwe uitweg op de bestaande weg. Daar heb je een omgevingsvergunning voor nodig.

Gevaarlijke situaties

Als je die omgevingsvergunning aanvraagt, gaat de gemeente kijken of die nieuwe uitrit a.k.a. jouw parkeerplaats, geen gevaarlijke situaties oplevert. Ook mag jouw voortuinparkeerplaats niet ten kosten gaan van een openbare parkeerplaats en ook niet van openbaar groen. En natuurlijk moet de parkeerplaats passen in het bestemmingsplan. Zo’n vergunning kost €413,- en vraag je aan via Omgevingsloket online.

Burenruzie

Kan je niet wachten om de stratenmaker de stoeprand alvast te laten vervangen voor een inritband? Het is ook verboden om zonder toestemming wijzigingen aan te brengen aan de weg. Enne, bespreek het ook even met je buren. Misschien vinden zij dat jouw auto hun uitzicht verpest en heb je ineens een burenruzie aan je broek.

Lees ook: 

MAG DAT: zomaar een boom omkappen in je eigen tuin?

Bomen zijn meestal mooi, maar soms staan ze ongelofelijk in de weg of houden ze veel zonlicht tegen....

MAG DAT: bij een oplaadpaal parkeren als je geen elektrische auto hebt?

Een parkeerplek vinden is soms een ramp in Dordrecht. Mag je dan met een niet-elektrische auto op ee...

Meer over

Gemeente

adv.