MAG DAT: een joint opsteken op straat in Dordrecht?

Door Lisanne Doff 11 juni 2019

Als je eenmaal de geur van wiet herkent, lijkt het opeens alsof je op elke hoek van de straat een jointje ruikt. Maar mag je zo’n jointje wel opsteken op straat? Wij zochten uit hoe het zit met softdrugs in Dordrecht.

Opiumwet

Om duidelijkheid te krijgen raadplegen we de Dordtse APV. Hierin staat het volgende:

‘1. Het is verboden op een openbare plaats op een hinderlijke wijze middelen als bedoeld in de artikelen 2 en 3 van de Opiumwet te gebruiken, toe te dienen, dan wel voorbereidingen daartoe te verrichten.
2. Het is verboden op een openbare plaats, die deel uitmaakt van een door het college ter bescherming van de openbare orde of het woon- en leefklimaat aangewezen gebied, middelen als bedoeld in de artikelen 2 en 3 van de Opiumwet te gebruiken, toe te dienen, dan wel voorbereidingen daartoe te verrichten.’

In het kort:

Het gebruik van softdrugs op straat is niet verboden, maar er zijn wel strenge regels aan verbonden. Het is niet de bedoeling dat mensen last van je hebben en doorhebben dat je een jointje opsteekt. Ook is het verboden om in ‘beschermde gebieden’ een jointje te roken. Je kunt hierbij denken aan scholen, speelplaatsen of bejaardenhuizen.

Verbod op verkoop

Het verkopen van drugs op straat is wel verboden. Je mag geen drugs kopen, verkopen of iets te maken hebben met drugshandel. Als je op een vaste plek afspreekt of heen en weer loopt met de bedoeling om drugs te verkopen, is dit strafbaar.

Lees ook: 

MAG DAT: je camper of caravan voor de deur zetten?

Zodra we een paar vrije dagen hebben en de vakantie op komst is, komen de caravans weer van stal. Ma...

MAG DAT: met slippers autorijden?

Heb jij met warm weer snel last van warme voeten, of beter gezegd 'zweetkakkies'? Dan doe je liever ...

MAG DAT: je huis een vrolijk kleurtje geven in Dordrecht?

Het staat wel lekker vrolijk: een huis met een kleurige gevel. En het is ook makkelijk om uit te leg...

adv.