Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: boodschappen doen tijdens het ouderenuurtje als je niet oud of kwetsbaar bent?

Door Lisanne Doff 14 oktober 2020

Premier Rutte stelde dat supermarkten twee uur op een dag moeten vrijmaken voor de kwetsbare bevolking. De ouderen- en kwetsbarenuurtjes zijn inmiddels ingegaan. Maar mag je nu boodschappen doen tijdens deze ouderenuurtjes terwijl je zelf niet oud of kwetsbaar bent?

Het is natuurlijk niet de bedoeling om boodschappen te doen tijdens deze uurtjes, wanneer je zelf niet kwetsbaar bent. Doe je dat wel, dan maak je boodschappen doen opnieuw risicovol voor de kwetsbare groep mensen. Premier Rutte vertelde in de persconferentie van 13 oktober dat supermarkten mogen handhaven op het aantal klanten, omdat is gebleken dat deze momenten alsnog te druk zijn. Toch mogen winkeliers je niet tegenhouden als je even een pak melk moet halen.

Klanten weigeren

“Iedereen kan in principe boodschappen doen”, laat een medewerker van Jumbo weten. “Maar de ouderenuurtjes zijn natuurlijk wel voor oudere en kwetsbare mensen bedoeld. We hopen dat iedereen zich aan de tijden houdt en pas vanaf 09.00 uur boodschappen komt doen.” Na de persconferentie van 13 oktober mag supermarktpersoneel klanten weigeren als er te veel mensen in de winkel zijn.

Geen ouderenuurtje in deze supermarkt

Bij de SPAR aan de Grote Markt hebben ze besloten om geen ouderenuurtje te doen. Een medewerker vertelt ons: “We hebben getest of het ouderenuurtje werkt, maar er was niemand in de winkel. Omdat we een buurtsuper zijn, hebben we overlegd met buurtbewoners. Die zien het niet zitten om al om 07.00 uur boodschappen te doen. Dus we hebben het afgeschaft.”

Conclusie

Je mag dus een boodschap doen tijdens het ouderenuurtje. Maar een ouderen- en kwetsbarenuurtje werkt alleen als iedereen die níet tot deze doelgroep behoort deze uren ook vermijdt. Het wordt dus sterk afgeraden. Moet je écht iets halen en kan het niet een uurtje wachten, draag dan een mondkapje en doe je boodschappen zo snel mogelijk.

Bekijk ook:

Plus Valkzicht

Ouderen- en kwetsbarenuurtjes in Dordtse supermarkten: dit zijn de tijdstippen

Een woord dat je voor 2020 niet kende: ‘kwetsbarenuurtjes’. Deze uurtjes in supermarkten zijn bedoel...

Meer over

Gemeente

adv.