Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: bierdopjes en wijnkurken bij het restafval gooien?

Door Lisanne Doff 22 januari 2020

Je hebt thuis een feestje gegeven, het was gezellig en de volgende dag word je wakker met een flinke kater en een woonkamer vol lege flessen wijn en bier. Opruimen maar! De wijnflessen gooi je in de glasbak en de lege flesjes bier lever je in voor statiegeld. Maar wat doe je met de bierdopjes en flessenkurken?

Bierdopjes

Bierdopjes vallen net als lege frisdrankblikjes en groenteblikjes onder blikverpakkingen. Dat betekent dat jouw bierdopjes bij het plastic afval mogen en dus niet bij het restafval. Je kunt jouw bierdoppen natuurlijk ook sparen voor het goede doel!

En kurken dan?

Dan hebben we nog de wijnkurken. Omdat kurk een natuurproduct is, gooi je ze bij het GFT-afval en niet bij het restafval. Maar je mag ze ook samen met de lege wijnfles in de glasbak gooien. Bij het glasrecyclingbedrijf wordt met machines resterend materiaal als steen, etiketten en dus ook kurken verwijderd.

Wat je óók kunt doen is de kurken bij een kurkinzamelpunt inleveren. Die vind je bijvoorbeeld bij de biologische supermarkt Odin aan de Transvaalstraat 250. De kurken krijgen dan een nieuw leven als grondstof voor schoenzolen, duurzaam isolatiemateriaal of worden verwerkt in toepassingen voor de ruimtevaart.

Lees ook: 

Fietsverlichting licht fiets

MAG DAT: met knipperende fietslampjes rijden?

We snappen natuurlijk allemaal dat het héél belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het donker. V...

MAG DAT: je auto parkeren op iemand anders z’n privéterrein?

Parkeren is soms best een ramp in Dordrecht. Het is dan ook frustrerend als je lang naar een parkeer...

Meer over

Gemeente

adv.