Krap bij kas? Deze instanties in Dordrecht bieden hulp

Extra benzinekosten, hogere prijzen in de supermarkt, stijgende energierekeningen; veel Dordtenaren merken de inflatie in hun portemonnee. Sommigen krijgen misschien wel te maken met betalingsachterstanden of zelfs schulden. Jij ook? Bekijk hier waar in Dordrecht je kunt aankloppen als je krap bij kas zit.

Wel een betalingsachterstand, nog geen schulden

Niet iedereen die betalingsachterstanden heeft, heeft direct schulden. Maar het is wel belangrijk om snel een overzicht te maken van financiën, vertelt Gabriëlla Bettonvilla van het Nibud. “Het is voor de hand liggend, maar mensen vergeten vaak dat een financieel gezonde situatie start met een handig overzicht. Wat komt er per maand binnen, wat gaat eruit. Pas na het maken van een overzicht zie je verborgen uitgaven. Misschien koop je vaak koffie to go of heb je abonnementen bij een Dordtse sportschool die je niet gebruikt.” Vaak kun je ook een betalingsregeling treffen met een bedrijf waar je een betalingsachterstand hebt.

Op de website van Nibud staat veel info voor Dordtenaren die betalingsachterstanden hebben, maar dit (grotendeels) zelf willen oplossen. Een voorbeeld daarvan is een aflosplan, dat gemaakt wordt op basis van jouw uitgaven.

Wat is het Nibud ook alweer?

Nibud staat voor ‘Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting’. Het is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum dat zich focust op huishoudfinanciën. De medewerkers van Nibud geven advies aan zowel bedrijven, overheden als inwoners zelf.

Foto: Pexels

Hulp van de gemeente

Gaat het niet meer om alleen een betalingsachterstand, maar heb je daadwerkelijk schulden? Dan kun je bij de gemeente Dordrecht aankloppen. “De gemeente heeft een zorgplicht, wat inhoudt dat ze bij schulden moeten helpen”, verklaart Gabriëlla. “Het verschilt per gemeente hoe dit wordt aangepakt. In sommige gemeenten word je gekoppeld aan een budgetcoach, bij andere gemeenten zijn er sociaal raadslieden.”

Dordtenaren met financiële problemen kloppen aan bij Sociale Dienst Drechtsteden. Als je schuldhulpverlening wilt, kun je dit aanvragen via het digitale aanvraagformulier. Als dit niet lukt kun je telefonisch contact opnemen met de klantenservice via telefoonnummer 078 770 8910.

Wil je alleen hulp met je geldzaken? Dan kun je terecht bij Adviseurs Geldzaken. Zij geven advies over geldzaken aan inwoners van Dordrecht. Een afspraak maak je hier via DigiD.

“We merken bij het Nibud wel dat de toestroom van mensen die bij de gemeente aanklopt groot is, dus er wordt per Dordtenaar gekeken of diegene in aanmerking komt voor hulp.”

Signaleringsplicht vanuit de gemeente

De gemeente heeft sinds 1 januari 2021 een signaleringsplicht. Dat houdt in dat de gemeente een seintje krijgt wanneer je een betalingsachterstand hebt bij de zorgverzekeraar, huurbaas, het waternet, elektriciteitsbedrijf of gasleverancier. Gemeente Dordrecht neemt vervolgens contact met jou op en bespreekt je opties om (verdere) schulden te voorkomen.

Sociale Dienst Drechtsteden. | Foto: Street View

Sociaal Wijkteam Dordrecht

Wil je liever niet met de gemeente in gesprek, maar heb je wel hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Sociaal Wijkteam Dordrecht. Ze zijn er voor iedereen die hulp nodig heeft en vragen heeft over geldzaken, wonen, werk, gezondheid, opvoeden en meer.

In heel Dordrecht vind je medewerkers, want er zijn verschillende wijkteams. Op de website zie je welke locatie bij jou in de buurt is. Je kunt telefonisch of via de mail contact opnemen of binnenlopen tijdens de inloopuren.

Ook kijken ze bijvoorbeeld of je in aanmerking komt voor de voedselbank en maken samen met jou een overzicht van lokale instanties die je kunnen helpen.

Foto: Facebook Sociaal Wijkteam Dordrecht

Juridisch loket

Ook het juridisch loket kan je helpen als je betalingsproblemen hebt. Je vindt het juridisch loket in Dordrecht aan Burgemeester de Raadtsingel 73a. Het juridisch loket geeft aan alle Dordtenaren gratis advies. Op maandagen is er inloopspreekuur van 13.00 tot 15.00 uur en op donderdagen van 09.00 tot 11.00 uur.

Voorbeeldbrieven

Als je nog niet veel schulden hebt, maar wel wat ondersteuning kan gebruiken, kun je op de website van het juridisch loket veel informatie vinden. Hier staan onder andere voorbeeldbrieven die je naar instanties kan sturen om een betalingsregeling aan te vragen.

Juridisch Loket in Dordrecht. | Foto: Street View

Quiet Drechtsteden

Quiet Drechtsteden is een community die mensen die in armoede leven (Members), met bedrijven (Sponsoren) en particulieren (Supporters) in de regio. Je kunt gratis member worden door je aan te melden op het platform. Daarna krijg je producten/diensten van de Sponsoren en Supporters aangeboden. Denk aan een bezoek aan de tandarts, een etentje of tweedehands fiets. Of vindt iemand die je helpt met solliciteren of juridische en financiële zaken weer op orde krijgt.

Voedselbank Dordrecht

Natuurlijk kun je ook terecht bij Voedselbank Dordrecht. De locatie in onze stad ligt aan de Provincialeweg 84. Een voedselpakket kun je aanvragen via een verwijzer zoals bijvoorbeeld Sociale Dienst Drechtsteden of de wijkteams. Heb je nog niemand die je kan verwijzen? Vraag dan hier een pakket aan. Je kunt binnen één minuut checken of je in aanmerking komt.

armoede voedselbank
Vrijwilligers van de Voedselbank. Foto ter illustratie: ANP

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Dit zijn de regels over vuurwerk in Dordrecht”

Dit zijn de regels over vuurwerk in Dordrecht

vuurwerk scheffersplein
Ga naar “Handig: alles wat je moet weten over de milieustraat in Dordrecht”

Handig: alles wat je moet weten over de milieustraat in Dordrecht

Ga naar “Gebouwen in Dordrecht kleuren oranje en dit is waarom”

Gebouwen in Dordrecht kleuren oranje en dit is waarom

Stadhuis Dordrecht oranje Orange the World

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Kwekkeboom Oven & Airfryer snacks van € 4,29 voor € 2,39”

Kwekkeboom Oven & Airfryer snacks van € 4,29 voor € 2,39

 • Dirk
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Teamleider Techniek”

Teamleider Techniek

 • Sportboulevard Dordrecht
 • Fulltime/Parttime
Sportboulevard Dordrecht