Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe hard mag je eigenlijk varen in de Dordtse binnenstad en op onze rivieren?

Door José de Jong 18 maart 2020

In Dordrecht gaan we tijdens zonnige dagen graag het water op. Met een bootje varen door onze binnenstad, de Biesbosch en alle waterwegen rondom ons eiland is heel populair. Vaar jij met een boot die korter is dan 15 meter en is de maximum snelheid niet hoger dan 20 kilometer per uur? Dan heb je geen vaarbewijs nodig. Maar weet je wel hoe hard je mag varen in onze havens en rivieren? Wij zochten het uit!

Natuurlijk kunnen we om het antwoord op de vraag te vinden de Algemene Plaatselijke Verordening induiken, maar we kunnen het ook aan iemand vragen die er alles van weet. Hans van der Laars is havenmeester bij Watersportvereniging Wijnhaven Dordrecht en heeft zijn boot ook in deze haven liggen. En dus vroegen wij hem: hoe zit het nu met de snelheid in de Dordtse binnenstad?

Maximum snelheid op het water

“In de havens mag je maximaal 6 kilometer per uur varen”, vertelt Hans. “In de Voorstraathaven is dat maximaal 3 kilometer per uur. Ga je harder, dan kun je golfslag veroorzaken tegen de kades en dat is niet zo leuk voor bewoners.”

Ook in de Biesbosch gelden er regels, zo lezen we op de site van Nationaal Park de Biesbosch. Op de meeste kreken geldt eveneens een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur. Op het Wantij mag je 9 kilometer per uur en op de rivieren rondom ons eiland (Nieuwe Merwede, Boven-Merwede, Dordtsche Kil en delen van de Oude Maas) mag je sneller dan 20 kilometer per uur varen.

Boetes

Denk nu niet dat als je je niet aan deze regels houdt, je daar geen boete voor kunt krijgen. Op vaarbewijzen.nl lezen wij dat hinderlijke waterbewegingen maken waar het niet mag je een boete van €230,- op kan leveren. En als je zonder vaarbewijs vaart terwijl je die eigenlijk wel nodig hebt, kan je dat €550,- kosten. Dat zijn behoorlijke bedragen!

Te hard varen

Een boete voor harder varen dan de toegestane snelheid begint bij €90,- en kan oplopen tot €1400,- (!). Maar dan hebben we het wel over grote schepen die de maximumsnelheid met meer dan vijf kilometer per uur overschrijden.

Er wordt op het water weinig gecontroleerd, dus de kans dat je een boete krijgt is niet heel groot. Maar natuurlijk is het wel verstandig om je altijd aan de verkeersregels te houden. Ook op het water. Dan blijft het voor iedereen veilig en leuk.

Ook leuk:

Dordtevaar

Op en rondom je eiland: 5 x een tochtje maken met een boot in Dordrecht

Als het mooi weer is, wil je maar één ding: het water op. En dat is in Dordt natuurlijk heel makkeli...
Bert Verkaik - Yarden & Omega - indebuurt Dordrecht

Nadenken over je uitvaart ongemakkelijk? Echt niet, vindt Bert Verkaik

Voordat je op vakantie gaat, denk je uitgebreid aan wat er geregeld moet worden. Past alles wel in j...

Jip praat met marktverkopers over oplossingen nadat de weekmarkt is afgelast

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen ...

adv.