Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hè bah! Maden in je kliko: zo voorkom je ze

Door Lisanne Doff 29 juni 2020

Wil je ’s morgens even je afval in de kliko gooien, word je begroet door een stuk of vijfhonderd maden die in de bak krioelen! Niet helemaal de aanblik waarop je zat te wachten. Door het warme weer komen de vliegenlarven sneller uit, maar gelukkig kun je er iets tegen doen.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Geen eten

Disgusted GIF - Find & Share on GIPHY

Regel 1: wie niets te eten heeft, kan ook niets eten. Zo simpel is het, je moet die beestjes gewoon niet voeren. Maar waar laat je dan je GFT-afval? Als je dit goed verpakt in daarvoor bestemde zakken, maak je de kans op maden kleiner. Laat je GFT-afval ook eerst goed uitlekken, hoe droger, hoe beter.

Papier hier

Ook oude kranten onderin je afvalcontainer kunnen helpen, zo kunnen etensresten niet aankoeken en wordt het vocht opgenomen. Laat vochtig GFT-afval, zoals etensresten, eerst uitlekken voor je het in de container gooit en wikkel GFT-, vlees- of visresten in een stukje krant.

And then there was light

Maden houden van donkere en vochtige plekken. Jij kunt ze dus te slim afzijn om de deksel van je kliko niet helemaal te sluiten. Doe een stokje tussen de deksel en de container en er valt licht naar binnen. Zo simpel kan het zijn. Enne, vogels kunnen er op die manier ook beter bij. Hap, slik, weg.

Lekker luchtje

Al te laat en zitten er legers maden in jouw container en schuur? Maden mogen dan afval eten, ze vinden niet álles lekker. Om te beginnen hebben ze een bloedhekel aan de geur van lavendel. Leg een paar takjes lavendel in de bak – ruikt ook meteen je kliko weer naar bloemetjes.

Klimop

Grote vijand van de made is klimop: de plant is giftig voor ze. Snoei je klimop (of, met toestemming, die van de buren) en leg een paar takken in je kliko. Zo sla je mooi twee vliegen in één klap.

Tuinafval

Wissel (vochtig) keukenafval af met droog tuinafval, zo voorkom je dat het één vochtige drap wordt. Ook is het verstandig om je container in de schaduw te zetten.

Lekker soppen

Maden kunnen ook niet tegen kokend heet water. Helemaal niet als je er groene zeep aan toevoegt. Langs de randen van je kliko naar beneden gieten en laat ze maar zwemmen.

Lees ook:

MAG DAT: jouw afval in de kliko van de buren gooien?

We zijn meer thuis en veel van ons gaan flink aan de slag in huis of in de tuin. Grote kans dat jouw...

Let op je huid: eikenprocessierupsen kruipen door hitte uit bomen

Volgens de app Nature Today zijn eikenprocessierupsen hun nesten aan het verlaten om de koelte op te...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.