Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het luchtalarm in Dordrecht blijft twee maanden stil en dit is waarom

Door Lisanne Doff 4 mei 2020

Het is de eerste maandag van de maand, maar in mei en juni hoor je geen luchtalarm om 12.00 uur. Waarom? Dat lees je hier.

De sirenes worden namelijk niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen of op religieuze feestdagen. En dus blijven ze op 4 mei uit vanwege Dodenherdenking en op 1 juni in verband met Tweede Pinksterdag. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het luchtalarm pas weer op maandag 6 juli zal schallen.

Waarschuwing

De redenen om doorgaans maandelijks de sirene te testen, is om te controleren of de apparatuur nog wel goed werkt. En zodat iedereen de sirene herkent in geval van een ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm en is er echt iets aan de hand. Deze waarschuwing kan ook komen van een rondrijdende geluidswagen.

In beide gevallen moet je dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Zet radio en televisie aan op de regionale rampenzenders voor informatie. Heb je geen sirene gehoord of heb je een klacht over de sirene, dan kun je dit melden bij de brandweer bij jou in de buurt.

Terugblik op maart 2019

Vorig jaar ging het luchtalarm ook een keer niet af in Dordrecht. Niet vanwege een nationale herdenkings- of feestdag, maar door een menselijke fout. Er is een meldkamer voor Zuid Holland Zuid en Rotterdam Rijnmond en daar moet iemand op de knop drukken om het luchtalarm in te schakelen. Dat werd op de eerste maandag in maart vergeten. Oeps! Om verwarring te voorkomen werd besloten om daarna het luchtalarm niet alsnog af te laten gaan.

Controlebericht NL-Alert

Een ander alarmmiddel van de overheid is NL-Alert. Met een sms-bericht worden Nederlanders via hun mobiele telefoons gewaarschuwd en geïnformeerd over een noodsituatie in hun omgeving. Zo kreeg iedereen op 22 maart een noodwaarschuwing met de instructies om onder meer 1,5 meter afstand te houden. Op maandag 8 juni wordt dit alarmmiddel getest met een controlebericht.

Bekijk ook:

Bij deze Dordtse horeca kun jij de komende tijd afhalen of laten bezorgen

Restaurants, cafés, koffiezaken en lunchtentjes zijn dicht in Dordrecht. Sommige Dordtse ondernemers...

Benzineprijs zelden zo laag geweest: hier in Dordrecht tank je het goedkoopst

Zelden was het zo voordelig om te tanken: de benzineprijs is op het laagste punt sinds 2002. Hoe dat...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.