Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Boetes op het water in Dordrecht: voor deze overtredingen moet je flink dokken

Door Carin van der Meij 7 augustus 2020

Stel je voor: tijdens een rondje varen door Dordrecht wil je een duik in het water nemen. Je ziet een mooi plekje vlakbij een brug. Hup, aanmeren en badderen maar. Think again! In de buurt van een brug zwemmen is namelijk verboden. Zo zijn er meer regels waar je je op het water aan moet houden. Doe je dit niet, dan kun je een flinke boete krijgen.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Zwemverbod

Jongeren springen van de Prinses Amaliabrug in Dordrecht. | Foto: AD/Rinie Boon

Is het heerlijk weer buiten en wil je het water in? Dan kun je beter naar het zwembad gaan. Zwemmen in de vaargeul, bij bruggen, sluizen en wachtplaatsen is verboden. Dat betekent ook dat je niet van een brug mag springen. Door het troebele water kun je vaak niet inschatten hoe diep het water is en of er iets op de bodem ligt. Zo kun je per ongeluk op een winkelwagentje, fiets of een ander scherp voorwerp terechtkomen. Trek je de stoute waterschoenen aan en zwem je toch in verboden gebied? Dan kun je een boete krijgen van €140,-. Daar kun je héél wat keertjes voor naar De Dubbel of het Wantijbad.

Dordrecht haven

MAG DAT: zwemmen in de Dordtse havens?

Het is deze week heerlijk zomerweer. De zon schijnt en de temperturen lopen op tot boven de 25 grade...

Snelheidsovertreding

Wantij. | Foto: ANP

Op het water mogen dan geen flitspalen staan, je kunt zeker een boete krijgen voor te hard varen. Twintig kilometer per uur is de reguliere maximumsnelheid op het water en dat geldt ook op de rivieren rondom ons eiland. Daar mag je zelfs sneller varen. Maar op sommige plekken in de stad ligt de snelheid lager.

In de havens mag je maximaal 6 kilometer per uur varen en in de Voorstraathaven is dat maximaal 3 kilometer per uur. Ga je harder, dan kun je golfslag veroorzaken tegen de kades en dat is niet zo leuk voor bewoners. Op de meeste kreken geldt ook een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur en op het Wantij mag je 9 kilometer per uur. Wees daar dus alert op. Het begaan van een snelheidsovertreding op het water kan namelijk flink in de papieren lopen. De prent is afhankelijk van de snelheid, maar de boetebedragen gaan vanaf €95,-.

Varen Dordrecht maximum snelheid Wantij Beneden Merwede Oude Maas Nieuwe Merwede - indebuurt Dordrecht

Hoe hard mag je eigenlijk varen in de Dordtse binnenstad en op onze rivieren?

In Dordrecht gaan we tijdens zonnige dagen graag het water op. Met een bootje varen door onze binnen...

Varen met jetski en waterscooter

Een waterscooter op de Oude Maas. | Foto: AD/Peter Koster

Lekker shinen op het water met een jetski of waterscooter. Dat ziet iedereen wel zitten. Pas wel op waar je met deze vaartuigen de blits wilt maken, want ze zijn niet overal op het water toegestaan. Varen met een jetski of waterscooter in verboden gebied kan je een boete opleveren van €240,-.

Varen met een drankje op

Varen Dordrecht maximum snelheid Wantij Beneden Merwede Oude Maas Nieuwe Merwede - indebuurt Dordrecht
Foto: indebuurt Dordrecht

Je hebt een topdag op de boot. Heerlijk weer, wind in de haren, muziek op de achtergrond, goed gezelschap… daar moet op geproost worden! Let wel op: de bestuurder mag niet varen onder invloed. Voor de schipper geldt: het alcoholgehalte van je bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. De waterpolitie kan door een ademtest controleren of je alcohol hebt gedronken. Hoe hoog de boete is, is onder andere afhankelijk van hoeveel je hebt gedronken.

Aanleggen waar dat verboden is

Foto: Angelique de Leur

Snel even de boot aanleggen voor een drankje of ijsje? Pas dan op dat dit geen verkoelende lekkernij van €210,- wordt. Dat is namelijk het bedrag van de boete die je kunt krijgen als je aanlegt op een plek waar dit verboden is.

Dit zijn niet de enige regels waar je je aan moet houden. Bekijk de website van de politie voor een overzicht van alle vaarregels.

Bron: Boetebase

Bekijk ook:

MAG DAT: een tentje opzetten in een park in Dordrecht?

Nu we dit jaar minder op vakantie gaan of gewoon lekker thuisblijven, heb je vast al eens aan een al...

Warm weer! 8 x terrasjes aan het water in Dordrecht

Het is deze hele week al warm (lees: heet) weer en dat blijft nog even zo. Dat betekent: dobberen in...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.