Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bah, veel fruitvliegjes in huis? Met deze tips kom je er vanaf

Door Lisanne Doff 12 augustus 2020

Fruitvliegjes vieren massaal feest in je huis met dit warme weer, vooral rond de fruitschaal in de keuken. Word je er helemaal gek van? Hier zes tips om die vliegende monstertjes te voorkomen.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Dordrecht is in augustus natuurlijk op z’n best bij zomerse temperaturen en een zonnetje (met af en toe een drup regen natuurlijk). Helaas vinden fruitvliegjes dat ook. Ze komen op rottend of gistend voedsel af, de gft-bak is een populaire broedplaats. De eitjes groeien in 8 tot 11 dagen uit tot een volwassen fruitvlieg. Gelukkig zijn er methodes om ze te stoppen:

Gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur

Een schoon aanrecht, eettafel en kookplaat helpen om fruitvliegjes buiten te houden, maar gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur zoals citroen: daar houden fruitvliegjes juist van! Kies liever eucalyptus, lavendel of wat neutraals. Laat geen vieze vaat staan en pak elke dag een schoon aanrechtdoekje.

Eet fruit op tijd op

Fruitvliegjes houden van fruit dat begint te rotten. Zorg dus dat fruitvliegjes niks te snacken krijgen: eet fruit op tijd op. Van fruit dat op moet, kun je een heerlijke smoothie of moes voor in de yoghurt maken. Laat vooral geen overrijp fruit of fruit met beurse plekjes op de fruitschaal liggen.

Gauw weggooien die handel!

Gooi je etensresten in de gft bak buiten. Heb je een klein bakje op het aanrecht waarin je etensresten en schillen verzamelt? Leeg die dan een paar keer per dag in de grote bak. Zet je gft-bak op een koele plek (uit de zon) en laat je bak legen zodra het kan.

Schrik ze af met kruiden

Net als de meeste andere insecten houden fruitvliegjes niet van sterke, kruidige geuren, zoals lavendel, basilicum, salie, dille, knoflook en kruidnagel. Zet daarom kruidenplantjes naast je fruitschaal of leg een paar teentjes knoflook, een takje lavendel of kruidnagels tussen het fruit.

Waai de fruitvliegjes weg

Zet een paar ramen of deuren tegen elkaar open. Fruitvliegjes houden namelijk niet van tocht.

Stofzuigen

Pak de stofzuiger erbij. Huh? Kijk het filmpje maar.

Bron: Milieu Centraal

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.