Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Alles wat je wil weten over de Dordtpas die je vanaf 2020 kunt gebruiken

Door Lisanne Doff 26 november 2019

Vanaf 2020 hebben we onze eigen Dordtpas: een wens van de gemeente en Dordtenaren zelf. Op de pas staan gratis uitjes en kortingen in Dordrecht én de rest van Nederland. Dordtse minima krijgen de pas gratis thuisgestuurd of kunnen de pas gratis online of in de Stadswinkel aanvragen.

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Wat is de Dordtpas?

In Rotterdam hebben ze al de Rotterdampas, waar flink gebruik van wordt gemaakt. De Dordtse gemeente en politieke partijen volgen dit voorbeeld van de Rotterdammers en hadden een miljoen beschikbaar voor dit project. Het is een pasje waarop gratis uitjes of kortingen staan. Je bezoekt een jaar lang gratis de leukste musea, gaat zomaar een avondje naar de bios, je kunt met korting sporten, koffiedrinken en naar de leukste attractieparken. Vanaf 1 januari zijn er ook acties te vinden in de speciale app van Dordtpas.

Mijn Dordtpas

Als je een Dordtpas aanschaft, kun je hier een persoonlijk account aan koppelen: Mijn Dordtpas. Via dit account kun je alle informatie vinden over je pas. Bijvoorbeeld welke acties je al hebt gedaan, je kunt een wensenlijst maken en zien hoeveel je hebt gespaard. Als je een pas met tegoed hebt, zie je hier hoeveel tegoed je hebt besteed en hoeveel er nog op de pas staat. Lees verder voor meer informatie.

Foto: Dordtpas

Voor wie is de Dordtpas?

De Dordtpas is voor iedereen die in Dordrecht woont en kan vanaf 2 december voor €40,- aangeschaft worden. Een pas voor kinderen van 4 t/m 17 jaar uit Dordrecht kost €10,-, bij aankoop van minimaal één pas door de ouder of verzorger. Deze pas is een jaar geldig. Bestellen kan hier. 

Voor de Dordtse minima wordt een uitzondering gemaakt. Zij krijgen de kortingskaart automatisch thuisgestuurd, zodat zij ook gebruik kunnen maken van de gratis uitjes en kortingen. Ook mantelzorgers vallen in deze categorie, ook al zorgde dit voor kritiek. Dit jaar kregen mantelzorgers nog €100,- die ze naar eigen inzicht konden uitgeven. Dit bedrag wordt vanaf 2020 vervangen door de Dordtpas, inclusief €75,- tegoed voor de mantelzorgers.

Hoe zit het met alle andere inwoners van de Drechtsteden?

De Dordtse wethouder Peter Heijkoop pleit ervoor om minima in de regio ook een Dordtpas te geven. Volgens hem hebben Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Papendrecht al belangstelling getoond. Het is nog niet bekend wat hier verder mee wordt gedaan.

Foto: Dordtpas

Sneak peek: dit staat er sowieso op de pas

 • Eén keer gratis naar de film bij Kinepolis. Daarna met korting
 • Eén keer gratis naar de film bij The Movies.
 • Eén keer gratis poffertjes bij Visser’s Poffertjes. Daarna korting.
 • 25% korting op pizza bij Osteria-bar Luca
 • Onbeperkt gratis naar het Onderwijsmuseum.
 • Onbeperkt gratis naar het Dordrecht Museum.
 • Voor €5,- naar Blijdorp of 50% korting op een abonnement.
 • Eén keer gratis naar Miniworld Rotterdam of 50% korting op een abonnement.
 • Voor €5,- naar dierentuin Artis.
 • Eén keer gratis naar Plaswijckpark in Rotterdam.
 • Eén keer naar Madurodam voor €5,-.
 • Eén keer gratis naar de film in Omniversum.

Ook staan er acties op voor een rondvaart in de grachten van Utrecht, pretpark Duinrell, het Nijntje Museum, Nemo in Amsterdam en nog véél meer. De lijst met deelnemers blijft groeien.

Kindtegoed voor kinderen uit minimagezinnen

Ook de kinderen uit minimagezinnen hebben recht op een Dordtpas met tegoed. Je mag als ouder(s)/verzorger(s) niet meer dan 140% van het minimuminkomen verdienen. Hieronder zie je de inkomensgrenzen:

Inkomensgrenzen

Niet pensioengerechtigd
Alleenstaande (ouder) € 1.375,00 netto/maand
Getrouwd/samenwonend € 1.960,00 netto/maand

Pensioengerechtigd
Alleenstaande (ouder) € 1.535,00 netto/maand
Getrouwd/samenwonend € 2.095,00 netto/maand

Zelfstandigen
Alleenstaande (ouder) € 17.315,00 bruto/jaar
Getrouwd/samenwonend € 24.730,00 bruto/jaar

Als het inkomen onder deze grens valt, is er recht op een Dordtpas met tegoed. Het tegoed is afhankelijk van het onderwijs dat wordt gevolgd: basisonderwijs of voortgezet onderwijs. Voor het basissonderwijs is dit €200,- en voor het voortgezet onderwijs is dit €500,-. Via Stichting Leergeld Drechtsteden kunnen ze hierop nog een aanvulling krijgen. Ga hiervoor naar de website van Stichting Leergeld of vraag ernaar bij de Stadswinkel. De aanvraag verloopt via Stichting Leergeld. Het tegoed wordt vervolgens op de Dordtpas gezet.

Wil je meer weten over het Kindtegoed? Check dan deze pagina van de Dordtpas. 

Foto: Dordtpas
Lees ook: 
scholen begonnen

Een basisschool zoeken in Dordrecht: inschrijven, wachtlijsten en meer

Als kersverse vader of moeder geniet je elke dag met volle teugen van je kindje. Maar voor je het we...

7 x hier kun je lunchen onder de 5 euro

Lunchen, soms is het heerlijk om even geen brood van huis mee te nemen en vanuit je werk een broodje...

 

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.