Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo maakt slagerij Van Nugteren zijn prijswinnende rookworsten

Aangeboden door Slagerij van Nugteren 17 oktober 2019

Bij Slagerij van Nugteren gaan ze voor goud. Bij de slagerij aan de Reeweg Oost kun je onder andere prijswinnende achterham en runderrookvlees kopen, en ook de leverworst uit eigen worstenmakerij kreeg meerdere keren een prijs. 12 oktober zijn hun fijne en grove rookworsten voor het vierde jaar op rij met goud bekroond en Dordt koopt de worsten massaal. “In de koude maanden maken we zestig kilo worst per week”, vertelt slager Dirk van Nugteren.

Luchtbelletjes zijn een no-go

De jury is streng, weet Dirk. “Ze kijken naar de structuur, controleren of er geen luchtbelletjes in het vlees zit, beoordelen het vetgehalte en uiteraard proeven ze de worsten. Uiteindelijk komt daar een score uit. Het recept voor mijn rookworsten heb ik in de loop van de jaren geperfectioneerd. En blijkbaar vindt de vakjury dat lekker, want dit jaar kreeg ik een score van achtennegentig uit de maximale honderd punten.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Slagerij van Nugteren rookworst fijne grove prijswinnend - indebuurt Dordrecht
Foto: indebuurt Dordrecht

En zo worden die rookworsten gemaakt

Hoe worden die prijswinnende rookworsten nou gemaakt? Dirk kan wel een tipje van de sluier oplichten: “Eerst gaat het vlees in de molen. We gebruiken zeventig procent mager varkensvlees en dertig procent spek. Daarna komen de kruiden erbij, maar dat is natuurlijk een geheim recept. Vervolgens krijgt de worst zijn vorm: we vullen varkensdarmen en binden ze op. De uiteindes knopen we vast en dan gaan ze met twintig per stok de rookkamer in. We gebruiken alleen beukenhout want dat geeft de beste smaak. Als ze zijn afgekoeld, vacumeren we ze. Dan kunnen ze nog lang bewaard worden. En dat elke twee weken.”

‘Mijn klanten zijn mijn grootste jury’

Natuurlijk vindt hij het fijn dat zijn rookworsten in de smaak vallen bij deskundigen. Maar zijn beste jury zijn toch zijn klanten zelf. “De reacties van mijn klanten zijn het leukst aan mijn werk, zo krijg je waardering voor alles dat je doet. Dan is geld bij lange na niet het belangrijkst.”


Meer over Slagerij van Nugteren ontdekken?

Slagerij van Nugteren slagers

Geopend08:00 - 18:00

Reeweg Oost 45, Dordrecht

Bekijk meer:slagers

Meer lezen:

Slagerij van Nugteren

Slager Dirk van Nugteren: ‘Voor een goede slager zijn mensen bereid een stuk om te rijden’

Slager Dirk van Nugteren keerde tien jaar lang het slagersvak de rug toe. Totdat hij de kans kreeg s...

adv.