We hadden Dordtse schapekoppen bij de koffie en die smaakten zo

Door Caty Groen 12 maart 2018

Geregeld speuren we over ons eiland op zoek naar lekkere, leuke of bijzondere dingen die je in Dordrecht kunt kopen. Zo aten we bijvoorbeeld borrelworst van Rutte, En ook staken we in één keer een Dordtenaartje in ons mond.Of keurden we de paardenworst van slagerij Verkerk. En nu stopten we bij banketbakkerij Van der Breggen voor Dordtse roomboter schapekoppen.

Wil je de Moeder Aller Dordtse koekjes proeven, dan moet je naar de Reeweg Oost. Daar zit al sinds 1901 een bakkerij die werd begonnen door  Vervloet en later werd overgenomen door bakker Akkerman. In 1964 namen Ton en Magda Van der Breggen de zaak over.

De uitvinder

Ton van der Breggen is dan ook de uitvinder van de Dordtse roomboter schapekoppen. De koekjes werden zo beroemd, dat ze als cadeau de hele wereld over reizen. Je kunt ze kopen in een zakje, in een Dordts trommeltje en in een Dordts doosje. In de doosjes en trommeltjes zit een uitleg waarom Dordtenaren Schapekoppen worden genoemd. En die uitleg is er in verschillende talen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Snel een bakkie

Nou, zo’n internationaal befaamde koek moeten we natuurlijk proberen. Dus snel een bakkie gezet en de koeken op een bordje gedaan. Als je het pakje opent komt de roombotergeur je al tegemoet en dat is een goed teken.

Hogere wiskunde

De schapekoppen smaken naar meer, mensen. Kijk, het recept en bakken van een roomboterkoekje zal geen hogere wiskunde zijn, maar juist in de eenvoud kan het venijn zitten. Patissiers zeggen zelf dat bij producten die er simpel uitzien alles aankomt op smaak. Nou, dat zit bij de schapekoppen van Van der Breggen dus wel goed. Ze zijn heerlijk.

De tekst gaat onder de foto verder.

van der breggen
Foto’s: website banketbakkerij Van der Breggen

Groot of klein

Je kunt grote schapekoppen kopen of kleine. De smaak is natuurlijk hetzelfde, de structuur iets anders. Het kleine koekje lijkt iets harder, de grote iets brosser. Maar beide lekker hoor! Het is wel zo dat die grote koek dus drie keer zo zwaar is als die kleine en dus ook wel meer calorieën heeft. Maar rekenen is nooit onze sterkste kant geweest.

Tom van der Breggen
Ondernemer uitgelicht

Banketbakker Tom van der Breggen bakt van Schapekop tot Beverkoek

Hij deed ooit mee met een bakkerswedstrijd en won een prijs met zijn lokale koekje: Schapeko...
Caty Groen - Geplaatst op 12 januari 2018

Banketbakkerij vd Breggen bakkers

nu gesloten07:30 - 17:30

Reeweg Oost 31, Dordrecht

Bekijk meer:bakkers
Hema Dordrecht Centrum
Eten & drinken

Hun rookworst is bekend, maar hoe is de erwtensoep? Wij proefden het en dit vonden we ervan

Zeg je Hema, dan zeg je rookworst. En tompoucen, maar die doen nu even niet mee. Rookworst k...
Caty Groen - Geplaatst op 3 december 2017
Eten & drinken

We aten lasagne van Piacere Italiano in de Grote Spuistraat en dit is wat we ontdekten

Je hebt weleens zo'n dag dat alles tegen zit. Je komt tijd te kort en voordat je er erg in h...
Caty Groen - Geplaatst op 21 oktober 2017