We aten op het terras bij Jongepier en hun geheime wapen smaakte zo
Geen zin om te koken. Te warm in de keuken. Buiten zijn is sowieso gezond. Er zijn allerlei redenen om op een zomerse avond op een terras te gaan eten. Bij hitte biedt de waterkant verkoeling. En dus: hup op de fiets naar Jongepier.
Het terras van restaurant Jongepier zit altijd vol. De plek aan het Groothoofd trekt gasten aan als een magneet. Zodra de stoelen buiten staan, zitten er mensen op. Dat begrijpen we, want het is een van de toplocaties van ons eiland om te genieten van het uitzicht en het eten.
Iets anders aanwijzen
Om eens iets anders te kiezen dan die altijd maar weer biefstuk of saté, kun je bij Jongepier prima terecht. We kozen een maaltijdsalade. Met kip. Tafelgenoot koos er een met vis. We werden wel een beetje onrustig bij die keuze want ja, hier zitten dus geen frietjes bij en als er íets gemeen lekker is bij Jongepier dan zijn het wel hun frietjes. Ze zullen ze niet zelf gesneden hebben, maar ze zijn altijd perfect gebakken en er zitten heerlijke kruiden overheen. Wat nu?
De tekst gaat onder de foto verder.
Rini met de helikopterview
Ober Rini, die immer met een zorgelijk gezicht tussen de tafels door snelt, weet raad. “Ik schrijf wat op”, zegt hij raadselachtig en verdwijnt naar binnen. Ondertussen kunnen we vertellen dat het zorgelijke gezicht van Rini maar schijn is. Hij heeft een enorme helikopterview over het terras en ziet niet alleen wat de gasten nodig hebben, maar vanuit zijn ooghoeken ook wat zijn collega’s doen. En op rustige momenten maakt hij altijd even een praatje.
Als je er gaat eten, dan gewoon als supplement vragen
Koele wijn, de zachte avondzon, gekeuvel rondom je heen vanaf de andere tafels en recht voor je uit die iconische plek waar de rivieren De Noord, Beneden Merwede en Oude Maas samenkomen. Wat wil een mens nog meer? O ja, eten.
De tekst gaat onder de foto verder.

We zwijgen verder
Op tafel verschijnen de salades en, o eeuwig zijn we Rini dankbaar, de befaamde frieten. Met mayo! Niet uit te leggen zo lekker als die zijn, mensen. Als je er gaat eten, dan gewoon als supplement vragen, want je zult niet teleurgesteld zijn. De salade was trouwens heerlijk. Plakjes malse gerookte kip lagen tegen schijfjes perzik gevlijd en het geheel was afgemaakt met een zalige kerriemayonaise. Kip en kerrie is sowieso al een match made in heaven en dan ook nog eens een handje nachochips erover ter knabbel. We zwijgen verder want alleen maar superlatieven gaan ook vervelen.
De tekst gaat onder de foto verder.

Een enorm bord
En Tafelgenoot? Die zat niet alleen te genieten van de patatjes, maar at ook nog eens een enorm bord leeg dat vol lag met gerookte zalm, tonijn, garnalen, gamba en een eitje. Zijn salade ging vergezeld van cocktailsaus. Hoewel Tafelgenoot een flinke eter is, had hij zoveel lekkere vis gegeten dat hij het idee had met kieuwen op zijn rug terug naar huis te zijn gefietst.