Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Grand Café Het Gerecht: ‘Terug naar de roots met het Biefstukje van Loeve’

Aangeboden door Grand Café Het Gerecht 10 augustus 2018

Misschien heb je het al gehoord, maar Grand Café Het Gerecht bestaat dit jaar alweer tien jaar. Reden om een klassieker terug te brengen op de kaart: biefstuk in eigen jus. “We gaan weer terug naar de roots”, vertelt Martijn Kooijman.

In 1904 opende de familie Loeve het café aan de Voorstraat. “Toen was de kaart nog niet zo uitgebreid,” weet Martijn te vertellen. “Daarop stond vooral een balletje gehakt en een biefstukje in eigen jus. Mensen kwamen vooral om een kaartje te leggen of om te biljarten.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Biefstukje van Loeve - Martijn Kooijman - Grand Café Het Gerecht - indebuurt Dordrecht
Martijn Kooijman van Grand Café Het Gerecht | Foto: indebuurt Dordrecht

Het biefstukje in jus maakt een comeback

Maar nu is Martijn al tien jaar de trotse eigenaar van het pand op de Voorstraat. “Jarenlang serveerden we bij Het Gerecht gegrilde biefstuk. Maar we zien dat het biefstukje in jus een comeback maakt. En nu, met het tienjarig jubileum, vind ik het mooi om Loeve te eren. Daarom vernoemen we het biefstukje in eigen jus ook naar grondlegger van dit pand. Vanaf september staat hier dus het Biefstuk van Loeve op de kaart.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Grand Café Het Gerecht - indebuurt.nl
Uit de tijd dat de familie Loeve de scepter zwaaide op de Voorstraat. Foto’s: privébezit

Voor kleine en grote eters

En die steak is straks ook in extra groot formaat te bestellen. “Ik heb de slager gevraagd ook stukken van ongeveer 350 gram te snijden. Dordtenaren zijn lekkere vleeseters. En wie zijn biefstukje graag doorbakken heeft, is bij ons ook gegarandeerd van een sappig stuk vlees. Voor hen snijden we het stuk door de helft waardoor hij mooi dun is. Zo is het vlees goed gegaard maar smaakt het allesbehalve naar een schoenzool.”

‘In zijn eigen jus komt de biefstuk het mooist tot zijn recht’

Uiteraard blijft Kooijman ook trouw aan het gerecht dat jarenlang de kaart sierde. “Natuurlijk kunnen onze gasten nog kiezen voor een pepersaus of gebakken uien en champignons. En voor klanten die van pittig houden, heb ik ook met een pikante jus. Maar in zijn eigen jus komt de biefstuk het mooist tot zijn recht.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Biefstukje van Loeve - Grand Café Het Gerecht Dordrecht - indebuurt.nl
De voorzijde zoals we hem gewend zijn. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de buitenzijde, mét een nieuw logo | Foto: indebuurt Dordrecht

Hij is opgegroeid met biefstuk. “We maken de biefstuk in eigen jus, net zoals ze dat destijds bij Loeve deden en zoals mijn vader hem maakte. Ik weet nog goed hoe ik vroeger, tussen de middag, biefstuk at. Heerlijk was het om een witte boterham in de jus te dopen.”

Mond-tot-mondreclame

Op de vraag wat Het Gerecht zo uniek maakt, hoeft hij niet lang na te denken. “We hebben een grote gastenkring die hier vaak komt. Ze bevelen ons ook vaak aan toeristen aan, wanneer deze vragen om een plek waar je goed kunt eten tegen een schappelijke prijs. En dat is wat we hier graag bieden.”

“Mooi vind ik het om te zien dat de Voorstraat steeds meer gaat leven. Er zijn steeds meer ontwikkelingen op dit mooie stukje Dordt. Mijn ambitie? Dat de Voorstraat-Noord net zo wordt als de Witte de Withstraat in Rotterdam.”

Lees ook:

Het Gerecht

We aten bij restaurant Het Gerecht en dit lag er op ons bord

Bij Het Gerecht leggen ze geen groente-elementjes met een pincet op je bord. Ook druppelen ze er gee...
Martijn Kooijman - Grand Café Het Gerecht - indebuurt Dordrecht

Waarom restaurant Het Gerecht op de Voorstraat zo succesvol is

Je moet vooral niet sleutelen aan een succesvolle formule. Martijn Kooijman weet dat als geen ander....


Meer over Grand Café Het Gerecht ontdekken?

Grand Café Het Gerecht

restaurants en horeca

Vandaag gesloten

Voorstraat 202, Dordrecht

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.