Dit gebeurt er tijdens een wijnreis van Boonstoppel Wijnen

Aangeboden door Boonstoppel Wijnen 19 februari 2019

We zien het al bijna voor ons: zitten op een houten stoeltje, met uitzicht op hectaren druiven terwijl de zon onder gaat. Het zou zomaar een scenario voor de film A Good Year kunnen zijn. Maar voor wijnhandelaar Jerry Heezen is het realiteit. Jaarlijks bezoekt hij zo’n veertig wijnboeren. “Dat is ontzettend leuk, maar ook zeer intensief”, vertelt hij over de wijnreizen die hij maakt voor zijn winkel. 

“Zo’n vijf keer per jaar ga ik samen met andere handelaren op wijnreis. Soms gaan we naar een Franse wijnstreek, soms juist in Duitsland, maar over het algemeen wel in Europa. Daar komen toch de meeste wijnen vandaan die we bij Boonstoppel Wijnen verkopen.”

Het interview gaat verder onder de foto.

Boonstoppel Wijnen wijnhandel - Wijnreis - Jerry en Rob - indebuurt Dordrecht
Jerry en Rob in de wijngaarden van Willems Willems (wijngebied Saar in Duitsland) in augustus 2016 | Foto: Boonstoppel Wijnen

Tweehonderd wijnen proeven

“Het klinkt als een vakantie maar dat is het niet”, vervolgt hij. “Op zondagochtend vertrekken we dan met de eerste vlucht en om tien uur gaat de eerste fles wijn open. Die drinken we trouwens niet hoor, maar proeven we en spugen we uit. Tijdens zo’n bezoek proeven we wel tweehonderd wijnen. Natuurlijk vervlakt je smaak na een tiental wijnen iets, maar daardoor springen de uitersten eruit en weet je wat de meest bijzondere wijnen zijn.”

Net als in de mode

Wie denkt dat Jerry wat extra kilo’s bagage mee terug neemt, heeft het mis. “We gaan volgende maand, in maart, naar de Bordeaux in Frankrijk. Bij deze wijnreis proeven we primeurs, wijnen die nog op het vat zitten. Die worden vaak pas het jaar erna in een fles gedaan en dan komen ze naar ons.” Net zoals in de mode werkt Jerry een jaar vooruit. “Van die primeurs kunnen we al wel proeven welke wijn potentie heeft, welke wijn lekkere flessen oplevert.”

Het interview gaat verder onder de foto.

Boonstoppel Wijnen wijnhandel - Wijnreis - Wijnflessen - indebuurt Dordrecht
Proeverij op het domein van Casa da Passarella (wijngebied Dao in Portugal) in maart 2017 | Foto: Boonstoppel Wijnen

Het gaat om beleving

“We bezoeken zowel wijnboeren waar we al wijn van verkopen, als wijnboeren die nieuw voor ons zijn. Ik vind het belangrijk om te weten wat het verhaal achter een wijn is. We hebben een adviserende functie voor onze klanten en in een wijnhandel gaat het om beleving. Ik vertel graag meer over de wijnboeren achter de wijnen en daarom bezoeken we onze leveranciers.”

“Daarnaast wil ik ook weten hoe het eraan toe gaat bij mijn wijnboeren en of ze nieuwe projecten hebben. Wat ze wel of niet in een houten vat hebben zitten bijvoorbeeld, of dat ze een nieuwe wijngaard hebben. Door de reizen die we maken, kunnen we onze klanten nog beter adviseren.”

Het interview gaat verder onder de foto.

Boonstoppel Wijnen wijnhandel - Wijnreis - Lunch - indebuurt Dordrecht
Een lunch in de kelders van Vivanco (wijngebied Rioja, Spanje) in september 2017 | Foto: Boonstoppel Wijnen

Nooit een kantoorbaan

Drie adressen per dag, zo’n drie dagen per reis en dan honderden wijnen proeven. Dat klinkt niet als een vakantie. “Deze reizen zijn erg intensief”, vertelt hij, “maar ook ontzettend leuk. Zulke lange dagen sluiten we dan af met een groot diner in een leuk eettentje dat één van de wijnboeren heeft uitgezocht. En ja, dan doen we meer dan alleen wijn proeven. Maar de dag nadat we terug komen van zo’n reis sta ik gewoon weer in de winkel. Toch zou ik het niet willen ruilen voor een kantoorbaan.”

Misschien vind je dit ook wel interessant:

boonstoppel wijnen jacquelien van der ven

Jacquelien ontdekt een nieuwe wijnwereld bij haar Dordtse buren

De ene deur uit en de andere in. Er zijn genoeg mensen die verder van hun werk wonen. Jacquelien van...
Boonstoppel Wijnen kertspakketten relatiegeschenken wijnpakket - indebuurt Dordrecht

Hoogtijdagen voor Boonstoppel Wijnen: kan het niet binnen werktijd, dan erbuiten

Veel bedrijven beginnen pas aan relatiegeschenken te denken als Sinterklaas terug naar huis is en ke...


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Boonstoppel Wijnen. Meer over Boonstoppel Wijnen ontdekken?

Boonstoppel Wijnen

slijterijen

Gesloten10:00 - 18:00

Ceramstraat 104, Dordrecht

Bekijk meer:slijterijen

adv.