Distilleerderij Rutte was flink op dreef bij Het Bolwerck in de Boomstraat

Door Caty Groen 13 februari 2018

Er zijn soms combinaties die wonderlijk goed bij elkaar passen; bloemetjesgordijnen en carnaval, spijkers en laagwater, Ireen Wüst en schaatsen. En nu ook restaurant Het Bolwerck en distilleerderij Rutte.

Twee oer-Dordtse bedrijven vonden elkaar zondag tijdens het Rutte Diner. Het menu van restaurant Het Bolwerck aan de Boomstraat stond helemaal in het teken van distilleerderij Rutte. Chef-kok Dennis van der Salm overtrof zichzelf. Acht keer proefden de gasten in de gerechten de distillaten van Rutte in en bij de gerechten.

Dat maakt nieuwsgierig

Het welkomstdrankje was Sloe Gin van sleedoorn met prosecco, dat tinkelend friszoet smaakte en nieuwsgierig maakte naar de rest van de avond. De amuse van gerookte wilde Ierse zalm had een parfum van XO koornwyn. Van de verneveling van de koornwyn, die aan tafel over de zalm werd gesprayd, bleef in je mond helaas niet veel over. De zalmsmaak was net wat sterker. Maar dat was niet erg, want er zou nog een lange rij distillaat-smaken voorbijkomen die je wél heel goed kon proeven.

De tekst gaat onder de foto verder.

Ja, de blauwbilgorgel

We kwamen niet uitgejubeld over de combinaties; een taartje van gedroogde en gezouten Cecina ham, gevuld met peer, geitenkaas en walnoten met een Doyenne du comice eau-de-vie. Sliptong Picasso die vergezeld ging van een blauwbilgorgel. Van een wat? De blauwbilgorgel is toch een verzinsel van de Dordtse schrijver Kees Buddingh’? Klopt. Maar Rutte mocht de naam geven aan hun kweeperenlikeur. En wat bleek dat een hemelse combinatie te zijn.

De tekst gaat onder de foto verder.

Moeten we nog meer vertellen?

Ach, moeten we nog meer vertellen over de spoom met Kings Orange likeur, de entrecote met jus van abdijlikeur, het dessert van mousse met kaneellikeur en de koffie met likeur van James Grieve en meer dan lekkere friandises?

Robbert en Jeannette zorgden samen prima voor de bediening van alle gasten en ook in de keuken liep alles op rolletjes. Dennis had zelfs tijd om zo af en toe tijd een praatje te komen maken.

De tekst gaat onder de foto verder.

Jeannette van Rutte

Wie ook regelmatig aan tafel kwam, was Jeannette, een andere Jeannette overigens dan die uit de bediening. Deze Jeannette was van distilleerderij Rutte en zij vertelde bij iedere gang iets over de drankjes die je proefde. Hoe de kings oranje tot stand komt bijvoorbeeld (van alleen de schillen van sinaasappels) en de abdijlikeur (naar een eeuwenoud recept uit het Dordtse Augustijnenklooster)

En nu maar hopen dat Het Bolwerck en Rutte hun samenwerking nog eens een keer willen herhalen, want zo’n avond vol delicate verrassingen gun je iedereen.

Rutte Zn. Distillery
De Koopman

Myriam van Rutte & Zn: ‘Deze Koornwyn hebben we eigenlijk met onze voorvaderen gemaakt’

Je kent hem wel: die marktkoopman die op zaterdag luid schreeuwend zijn waren aanprijst. Ind...
Karlijn Goorts - Geplaatst op 3 mei 2017
Het Bolwerck
Eten & drinken

Het nieuwe terras aan de Merwekade van restaurant Het Bolwerck: dit vonden we ervan

Dat de Dordtse terraswereld groter is dan het Scheffersplein, merk je als je bij het drieriv...
Caty Groen - Geplaatst op 3 juni 2017

Restaurant Het Bolwerck restaurants en horeca

nu open12:00 - 22:00

Boomstraat 27

Bekijk meer:restaurants en horeca

Rutte Distillery slijterijen

nu gesloten09:00 - 18:00

Vriesestraat 130

Bekijk meer:slijterijen
Foutje gezien?

Lees mee en reageer!

Reactie