Bakken maar! 5 x zo bak je de beste ambachtelijke oliebollen volgens de experts
Aangeboden door Ned. Brood- en Banketbakkers Ondernemers Vereniging
Oliebollen bakken, het mag dan traditie zijn rond deze tijd van het jaar, het lijkt óók een hoop gedoe. Het beslag moet luchtig zijn, de korst knapperig en de binnenkant gaar. Lastig? Nee hoor: met deze tips van ambachtelijke bakkers maak je luchtige oliebollen in een handomdraai.
Er gaat bijna niets boven een zelfgebakken bol, behalve dan die van de ambachtelijke bakker. Maar hoe komt het dat zij ze zo lekker kunnen maken? De oliebollenbakkers hebben natuurlijk enorm veel ervaring en weten precies hoe je de beste bol bakt. Zij geven vijf belangrijke insidertips. Geen tijd of zin om te bakken? Bekijk deze pagina om te zien waar de ambachtelijke oliebollen voor je klaarliggen.
1. Bak veilig
Een elektrische frituurpan met thermostaat is beveiligd tegen oververhitting en kan niet uit zichzelf ontbranden. Mocht de vlam toch in de pan slaan, doe dan vlug de deksel erop om de brand te doven.
2. Bak buiten
Hoe lekker ze ook zijn, het bakken van oliebollen is wel een stinkend klusje. Ga daarom lekker buiten onder een afdakje staan, zo voorkom je stank in je huis. Trek een dikke jas aan, doe een muts op, en verwarm de innerlijke mens met een glas glühwein ;-).
3. Verse olie
De lekkerste oliebollen bak je in nieuwe olie. Kies een olie met een neutrale smaak, zoals zonnebloemolie. Bak je nog een borrelhap erachteraan? Vervang dan eerst even de olie, anders smaakt je snack naar oliebollen.

4. Lekker luchtig
Maak het beslag op de dag dat je gaat bakken. Zorg ervoor dat de ingrediënten die je gebruikt op kamertemperatuur zijn. Los de gist op in wat water of melk en roer het daarna door het beslag. Houd je van een luchtige oliebol? Vervang het water in het deeg door lauw bier. De gist in het bier maakt de oliebollen extra luchtig. Een appeltje erdoor zorgt voor een frisje. Zet het beslag op een warme plek en laat het zo’n dertig minuten met rust zodat het kan rijzen. Roer voordat je gaat bakken het beslag nog door met een houten spatel. Zo krijgt het beslag een zachte structuur.
5. Houd de tijd in de smiezen
De temperatuur om te bakken luistert nauw. Een goede oliebol bak je tussen de 175 en 180 graden. Bij een hogere temperatuur bakt de buitenkant te snel en is de binnenkant nog niet gaar. De stelregel voor baktijd is: voor elke tien gram, één minuut baktijd. Dus als je bijvoorbeeld een ijsschep gebruikt met een diameter van 49mm, houd dan een baktijd van vijf minuten aan. Doe de pan niet te vol: oliebollen hebben ruimte nodig om te drijven en uit te zetten.

Word bakker
Zijn de oliebollen goed gelukt en had je er plezier in? Misschien is het bakkersvak iets voor jou. Er bestaan cursussen voor zij-instromers. Wil je een bestaande bakkerij overnemen? Kijk dan bij de startersregeling op de website.
Oliebol in de buurt
Je best gedaan, maar toch mislukte oliebollen? Of geen tijd om ze zelf te maken? De ambachtelijke bakker bij jou in de buurt heeft ze met liefde voor je gemaakt. Bekijk deze pagina om te zien waar je lekkere ambachtelijke oliebollen koopt bij jou in de buurt.