André Hanselman van Kookwinkel De Koksmaat: ‘Mijn keuken puilt uit’

Door José de Jong 15 februari 2019

Dat Dordrecht de afgelopen maanden Heel Holland Bakt zat te kijken, kon André Hanselman goed merken in zijn winkel. “Dan komen ze opeens binnen voor een slof, een ovalen bakvorm om het gelijknamige gebak in te bakken.” We spreken de man achter De Koksmaat over internetwinkels, hypes en ruim twintig jaar in de binnenstad.

Liefde op het eerste gezicht

Want André is alles behalve een groentje in Dordrecht. “Zo’n tweeëntwintig jaar geleden opende ik deze winkel. Ik werkte bij een bedrijf in fotografie en dat hield op met bestaan. Eén ding wist ik zeker: ik wil nooit meer voor een baas werken. Mijn vrouw heeft een achtergrond in luxe huishoudelijke producten en zelf ben ik altijd al veel aan het koken geweest. Toen we in Utrecht bij kookwinkel Betsies kwam, keken mijn vrouw en ik elkaar aan. Het was als liefde op het eerste gezicht. Zo begon De Koksmaat.”

Het interview gaat verder onder de foto.

Kookwinkel De Koksmaat - Artisinale - indebuurt Dordrecht
Foto: indebuurt Dordrecht

Ogen te kort

Stap je zijn speciaalzaak in bak- en kookproducten binnen, dan kom je ogen te kort. Iedere centimeter van de knusse winkel aan de Vrieseweg is benut, bezet met potten en pannen, messen, bakvormen en allerlei accessoires. Zoek je een groot thee-ei voor je bouquet garni? Dan hebben ze dat hier. Een pannetje voor blini’s? Die verkopen ze er ook. “En we hebben ook nog een kelder met keukenapparaten”, vertelt André.

‘Als ik het zelf niet handig vind, verkoop ik het niet’

Maar wat kun je dan niet vinden bij deze speciaalzaak? “Als ik het zelf niet handig vind, verkoop ik het ook niet. Producten moeten functioneel zijn, dus gadgets komen er hier niet in. Het mag er mooi uit zien, maar het belangrijkste is het dat het werkt. Zelf woon ik boven de winkel, dus ik gebruik nog wel eens wat uit de winkel. Mijn keuken puilt uit”, grapt de ondernemer.

Hypes

We spraken eerder al over de opleving van bakproducten als Heel Holland Bakt op televisie is. Maar ook andere hypes krijgt André mee. “Een tijd geleden waren de keramische messen helemaal in. Die zorgen er bijvoorbeeld voor dat gesneden fruit minder snel bruin kleurt. En ook tijdens de feestdagen merk ik wat Dordrecht op tafel zet. Elk jaar is dat weer anders, ik kan er nog steeds geen peil op trekken. Het ene jaar zijn slakken in trek, het andere jaar weer oesters. En dan gaan opeens de crème brûléebranders als warme broodjes over de toonbank.”

Het interview gaat verder onder de foto.

Kookwinkel De Koksmaat Vrieseweg - indebuurt Dordrecht
Foto: indebuurt Dordrecht

See now, buy online

Speciaalzaken zoals die van André krijgen steeds meer te maken met concurrentie van webshops. “Klanten komen bij mij binnen voor iets specifieks, en zeggen ze dat ze erover nadenken. Dan weet ik dat ze het dan op internet kopen. Dat vind ik zo jammer. Mensen zeggen dat ze het jammer vinden dat lokale ondernemers stoppen, maar dan moeten ze ook lokaal kopen. Wij als speciaalzaken hebben een adviesfunctie. Wat ik wel leuk vind, is dat ik bezig ben met artikelen die ik zelf ook gebruik. Zo krijg je steeds meer affiniteit met het product.”

En dan hebben we nog één vraagje voor zelf benoemd kookliefhebber. Want wat kookt hij nou het liefst met al die kookartikelen? “Frans, Italiaans en Spaans, dat kook ik graag. En Indonesisch, al duurt dat wel even voordat alles klaar is. Af en toe komen er wel aardappels op tafel hoor, want ik ben bijvoorbeeld dol op spruiten. Maar mediterraans en een rijsttafel, dat vind ik toch het lekkerst.”Meer over De Koksmaat ontdekken?

De Koksmaat

speciaalzaken

Vandaag gesloten

Vrieseweg 113, Dordrecht

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.