6 x typisch Dordtse lekkernijen die je geproefd moet hebben

Door Rachel en Celina 12 maart 2019

Gastredacteuren Rachel & Celina delen samen een passie voor eten & drinken, shoppen en cultuur. Samen struinen ze door de stad om de leukste plekjes en lekkerste etenswaren te ontdekken. Deze keer: zes typische, Dordtse lekkernijen die je écht een keer geproefd moet hebben!

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Schapenkopje bier

Wist je dat Dordrecht een stadsbrouwerij heeft? De brouwerij is een Onderwijsleerbedrijf waar leerlingen uit het praktijk- en beroepsonderwijs samen met vrijwilligers handmatig bier brouwen in het centrum van Dordrecht.

Vier soorten

In deze brouwerij worden 4 heerlijke bieren gebrouwen; Schapenkopje Bond, Amber, Dubbel en Triepel.
Deze bieren worden net als Duitse en Belgische bieren gebrouwen met hoge gisting. Tijdens het gisten komt de gist bovendrijven. Dit geeft een volle smaak aan het bier. Het bier is niet gefilterd en niet gepasteuriseerd en daardoor zuiver van smaak.

Het verhaal achter de bijnaam

Dordtenaren hebben al eeuwenlang de bijnaam Schapenkoppen. Deze naam is te danken aan een verhaal uit de Middeleeuwen. Dordrecht was toen een rijke en machtige stad, onder andere door het stapelrecht. Deze belasting werd ingevoerd op passerende goederen als vlees en slachtvee. Twee Dordtenaren die toen een schaap kochten in de Alblasserwaard kleedde het schaap aan met kleding van een vogelverschrikker en probeerde met het dier tussen de Riedijkspoort te lopen om via die weg belasting te ontlopen. Op dat moment klonk een ‘bleeehhh’ van het schaap en vielen de mannen door de mand en moesten alsnog belasting betalen. Sindsdien worden Dordtenaren schapenkoppen genoemd. Vandaar het Schapenkopje.

Wist je dat ze voor de 400 jaar Synode speciale Synode rondleidingen geven? En ze hebben speciale synodeflessen bier ontworpen. Dit is te verkrijgen bij de stadsbrouwerij.


Meer over Stadsbrouwerij Dordrecht ontdekken?

Stadsbrouwerij Dordrecht brouwerijen

Nu open09:00 - 15:00

Buddingh'plein 20, Dordrecht

Bekijk meer:brouwerijen

Rutte

gin maken
Foto: Rutte Distillery

Rutte bestaat al erg lang! Het bedrijf is van generatie op generatie gegaan. De oude recepturen en het vakmanschap zijn dan ook zeker gebleven. Sinds de jaren ’90 is de distilleerderij niet meer in handen van de familie, maar de traditie wordt zeker in ere gehouden.

100% natuurlijk

De uitgangspunten zijn dan ook altijd gelijk gebleven, maar vooral uniek. Ze gebruiken namelijk geen kleurstoffen en aroma’s, zijn 100% natuurlijk, alles komt uit granen en ze maken de keuze voor de beste grondstoffen.

Vijf generaties

Het pand is nog helemaal in originele staat, met de distilleerderij en winkel in één. Rutte doet aan proeverijen in hun ‘proefkamer’ zoals ze het noemen. Deze proefkamer was vroeger de woonkamer van Simon Rutte. Ze werken en leven er al vijf generaties.

Speciaal voor de 400 jaar Synode hebben ze en likeur gemaakt met 40 verschillende kruiden. Ga jij hem proeven? Hij is te koop in de winkel aan de Vriesestraat.


Meer over Rutte Distillery ontdekken?

Rutte Distillery slijterijen

Nu open09:00 - 18:00

Vriesestraat 130, Dordrecht

Bekijk meer:slijterijen

Appelmarijn 

appelmarijn
Foto: Cantrum Dordrecht

Nog zo’n specialiteit is de Appelmarijn van Banketbakkerij van der Sterre. Een heerlijk stukje banket van bladerdeeg gevuld met appelstukjes, rozijnen en een snufje kaneel. Afgewerkt met gepofte amandelsnippers en poedersuiker.

Hoe de Appelmarijn aan haar naam komt

De Appelmarijn is ontstaan nadat de bakkersdochter van Kees en Hettie van der Sterre in 1982 werd geboren en haar de naam Marijn gaven. Rond die tijd werd een nieuw uniek product gebakken in de bakkerij, maar dat product was nog altijd naamloos. Toen Bakker Kees aan zijn vrouw vroeg hoe deze lekkernij moest heten, antwoordde ze: Appelmarijn.


Meer over Banketbakkerij & Konditorei Van der Sterre ontdekken?

Banketbakkerij & Konditorei Van der Sterre bakkers

Nu open08:30 - 17:30

Vriesestraat 97, Dordrecht

Bekijk meer:bakkers

Brokking hazelnootgebak

Banketbakkerij Brokking
Foto: Facebook Banketbakkerij Brokking

Wie Brokking zegt roept gelijk: taart of gebak. Het is het bekendste gebak van Dordrecht sinds 1898.

Heerlijk luchtig

Ze zijn bekend geworden om hun heerlijk luchtig, gestapeld taartje van hazelnoot met zacht geklopte slagroom. Inmiddels is Brokking uitgegroeid tot een luxe banketbakker speciaalzaak. Het Brokking gebak wordt meerdere keren per dag gemaakt, zodat je altijd een vers gebakje hebt.


Meer over Banketbakkerij Brokking ontdekken?

Banketbakkerij Brokking bakkers

Nu open08:15 - 17:30

Krispijnseweg 49, Dordrecht

Bekijk meer:bakkers

Paardenworst

Foto: Rachel & Celina

Ook typisch Dordts is de paardenworst van slagerij Verkerk op de Spuistraat. Je houdt er van of je vindt het niets.

Verse paardenworst op een stok

Dit recept is inmiddels al een halve eeuw oud en wordt nog altijd zelf gemaakt in de worstmakerij aan de Belgracht en verkocht in hun slagerij Verkerk aan de Spuistraat. De slagerij is van woensdag tot zaterdag open. Meerdere keren per dag worden de verse paardenworsten op een stok geregen en over de schouder naar de slagerij gebracht en aangevuld voor de verkoop. Wees er snel bij, voor je het weet is het uitverkocht.


Meer over Slagerij Verkerk ontdekken?

Slagerij Verkerk slagers

Vandaag gesloten

Grote Spuistraat 43, Dordrecht

Bekijk meer:slagers

Mexicano

Foto: Wikimedia

Wist je dat de Mexicano ook een Dordtse snack is? In 1984 werd deze snack ontwikkeld door de Vries vleessnack uit Dordrecht. 

Hoe de Mexicano aan zijn naam komt

Het kreeg de naam Mexicano vanwege de voorronde van het WK in Mexico in 1986, waar Nederland zich in 1984 niet voor wist te plaatsen. Sinds 1986 is de snack als merk geregistreerd in de Benelux. De snack een keertje proeven? Hij ligt in vrijwel iedere snackbar en is verkrijgbaar in de supermarkt. 

Meer van Rachel & Celina:

Lekker vers! 4 x hier koop je rechtstreeks groente van het land in Dordrecht

Wist je dat je in Dordrecht ook diverse groenten rechtstreeks van het land kan kopen? Rachel en Celi...

5 x de leukste wijnhuizen van Dordrecht volgens Rachel en Celina

Ben je opzoek naar een lekkere wijn voor een gezellige avond of juist een wijn voor een speciale gel...

5 x gezellig koffie leuten met je kinderen in Dordrecht

Koffie drinken is lekker, maar ook leuk. Nog leuker is het als je dit kan doen met je kind(eren) na ...

 

 

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Eten & drinken

adv.