Waarom Mascha Lageweg gelooft in het succes van Crabbehoeve

Aangeboden door Crabbehoeve 5 maart 2018

Mascha Lageweg begon als kwartiermaker bij de stichting Crabbehoeve. Inmiddels is het bewonersbedrijf volop actief en is Mascha nu coördinator bij de stichting. “Dat mensen zeggen: ‘ik wist niet dat dit bestond’, wat een bijzondere locatie!”

Vanaf meet af aan geloofde Mascha Lageweg in het succes van Crabbehoeve. Ze ging er aan de slag als vrijwilliger, is nu coördinator en haar betrokkenheid heeft haar nog geen dag in de steek gelaten.

Een andere functie

“Het gebouw waar we nu zijn, was eerst een school”, legt Mascha uit. “Het zou worden gesloopt, maar in 2013 ontstond het initiatief om het gebouw en de grond er omheen een andere functie te geven als bewonersbedrijf. Dat is iets anders dan een buurthuis, iets wat Crabbehoeve uitdrukkelijk niet is.”

De tekst gaat onder de foto verder.

Enorme verbouwing

De buurt sloeg de handen ineen en begon aan een enorme verbouwing die zeker anderhalf jaar duurde. “Als eerste werd de vergaderruimte opgeknapt”, zegt Mascha. “Dat deden we omdat we dan konden beginnen met de verhuur ervan. Ondertussen ging het verfraaien door en in mei 2015 gingen we officieel open.”

Professionele keuken

Met financiële hulp van onder andere de gemeente en het Oranjefonds kon Crabbehoeve bijvoorbeeld de keuken met professionele apparatuur inrichten. “De bedoeling was wel dat de stichting bedrijfsmatig ging opereren en we zijn er allemaal trots op dat dit nu al is gelukt. In 2016 draaiden we breakeven en in 2017 hadden we zelfs een kleine winst.”

Zo zelfvoorzienend mogelijk

Bij het gebouw is een moestuin en een deel van de oogst wordt in de keuken van Crabbehoeve gebruikt. “We proberen zo zelfvoorzienend mogelijk te koken. Van dinsdag tot en met vrijdag is de lunchroom open waar iedereen welkom is voor koffie, thee of een ander drankje en we serveren zelfgemaakte taarten, glutenvrije soepen en heerlijke broodjes en tosti’s. Wil je hier vergaderen, dan kan dat met of zonder lunch. De lunchroom is ook een prima plek om te flexwerken.”

Lekker en vers

Maandelijks is er de activiteit Proeven op de Hoeve. “Dat slaat enorm aan”, weet Mascha. “Er wordt dan bijvoorbeeld gekookt naar de Franse of Mexicaanse keuken. Een driegangenmenu kost €8,50 en de laatste keer waren er zo’n zestig mensen. Dat is verrassend veel. Zo’n menuutje is niet ingewikkeld, maar lekker en vers en in royale porties. In ieder geval is zo’n avond heel gezellig. De gasten zijn voornamelijk uit mensen uit de buurt, maar iedereen is welkom en soms nemen de buurtbewoners ook hun eigen bekenden mee.”

Met liefde en zorg

Dat Crabbehoeve een schoolgebouw was, kun je misschien alleen nog herkennen aan de lange raampartij waar vroeger drie schoollokalen waren. Nu zijn het drie fijne ruimtes waar je kunt vergaderen, koffiedrinken of lunchen. Bij mooi weer kun je fijn op het terras zitten. Behalve de moestuin is er ook een prachtige bloementuin. En alles wordt door tientallen vrijwilligers met veel liefde en zorg bijgehouden. Crabbehoeve wil buurtbewoners met elkaar verbinden, of ze nu jong zijn of oud. En ze hebben de ambitie om een plaatsje te veroveren in de hoofden van de mensen. Mascha zegt: “Dat mensen zeggen: ‘ik wist niet dat dit bestond’, wat een bijzondere locatie!”

Crabbehoeve dienstverlening

Nu gesloten10:00 - 16:00

van Karnebeekstraat 2 , Dordrecht

Bekijk meer:dienstverlening
SalsaSamen dansschool

Altijd al willen leren salsa dansen? Dit is je kans

Salsa wordt steeds populairder in Nederland. Het is een gezellig avondje uit waarbij je ook nog aan ...