Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van kaasboer tot boterkoekjeskraam: Jip sprak deze verkopers op de weekmarkt

Door Jip 13 februari 2020

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen die ze meemaakt. Deze keer ging ze naar de wekelijkse markt en sprak onder andere met de mensen van Bart Apart, de dames van Bakkerij Van Luijk en de mannen van kaashandel Van Bemmel.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Lekke band

Herman kijkt vakkundig de fiets van Jip na. | Foto: LP
Foto: LP

Afgelopen vrijdag maakte ik weer eens een rondje markt. Heel doelbewust dit keer, want ik heb een fiets met een lekke band. Enigszins verwaaid en met de losse flarden van de binnenband achter me aangesleept, kom ik aan bij de fietsenkraam van Herman Bos. Om twaalf uur mag ik de ‘patiënt’ weer bij Herman afhalen. Ik kijk even toe hoe hij handig aan de slag gaat en wil van hem weten of het fietsen repareren een beetje te doen is in de winter. Lachend zegt Herman: “Regen, hagel, wind, het is een kwestie van alles went. Ik sta met mijn kraam nu zo’n zes jaar op de markt op vrijdag. Tijdens de rit hiernaartoe, 40 kilometer, maak ik het gewoon niet te warm in mijn bus. Zo valt de overgang naar buiten best mee. En tja die winter, ik vind het eigenlijk wel prettig dat het nog niet zo hard wintert en er nog volop gefietst wordt: dat is goed voor de handel!”

Groente en fruit van Bart Apart

Bart met zijn team. | Foto: LP
Foto: LP

Ik werp ondertussen een blik naar de overkant van het plein, waar de groente- en fruitkraam van Bart Apart staat. Als straks mijn fiets gerepareerd is, kan ik wel wat kilootjes fruit meenemen. Wat maakt jullie dan zo ‘apart’, wil ik van Bart weten. “In de elf jaar dat ik hier op de Dordtse weekmarkt sta, wil ik net even iets anders aanbieden dan alleen het bekende assortiment. We zijn altijd op zoek naar bijzonder fruit.” En dat heeft hij. “Heerlijke spullen!”, beamen de klanten bij de kraam van Bart.

Meest aangevraagde nummer bij het draaiorgel

Peter van 'Het Gezellige Draaiorgel'. | Foto: LP
Foto: LP

Ondertussen is het draaiorgel gaan spelen. Peter Dekker van ‘Het Gezellige Draaiorgel’, zoals zijn bedrijf heet, vertelt dat het meest aangevraagde nummer van dit moment Rollercoaster van Danny Vera is. Ik stop wat muntjes in het centenbakje en ga weer verder.

Eén grote kaasfamilie

 

Huibert en Koos van Kaashandel van Bemmel. | Foto: LP
Het kraampje van Van Bemmel. | Foto: LP
Kaas van Van Bemmel. | Foto: LP

“Proeven, kom lekker proeven!”, hoor ik als ik de hoek om ga. Tegelijkertijd krijg ik een enorme plank met blokjes kaas voorgehouden. “Tast gerust toe,” zegt Koos. Al smullend vraag ik hem of het een familiebedrijf is. “Dat niet,” zegt Koos lachend, de eigenaar van kaashandel Van Bemmel. “Maar we vormen achter de kraam wel één grote kaasfamilie met elkaar.” Op dit moment houdt Koos zich iets op de achtergrond in het bedrijf. Dat doet hij om zich meer te kunnen richten op de inkoop van unieke kazen. Huibert, ook een bekend gezicht voor de klanten, wordt bedrijfsleider van de kraam op de Dordtse markt. Huibert is 23 jaar en vertelt trots dat hij vorig jaar getrouwd is en nu ook nog deze leuke kans krijgt. Enthousiast vraagt Huibert: “Heb ik je trouwens al over onze Dordts Pikant verteld? Die ligt nu nog te rijpen, maar is speciaal ontwikkeld voor De verjaardag van Dordrecht 800 jaar stad. Met de Grote Kerk op de korst afgebeeld.” Ik ben benieuwd en beloof die volgende keer te komen proeven. Uitgezwaaid door de mannen ga ik weer door want ik wil nog wat koekjes kopen.

De bekende boterkoekjes

 

Evelien en Katharina van de heerlijke boterkoekjes. | Foto: LP
De koekjes van Evelien en Katharina. | Foto: LP

Ik kom bij het kraampje van Bakkerij Van Luijk, het is er behoorlijk druk. “Half pondje gemengd ook met gemberkoekjes erbij?” vraagt Evelien Stooker aan de klant die ze aan het helpen is. Ze is sinds enkele jaren eigenaar van de bekende boterkoekjeskraam, waarvan de producten in de bakkerij in Oud-Beijerland nog op ambachtelijke wijze en met 100% roomboter worden gemaakt. Ik zie even kans met mevrouw Katharina van Luijk, de 81-jarige voormalige eigenaresse, te spreken. Sinds 1962 staat ze wekelijks op de markt, maar na het overlijden van haar man vier jaar geleden, heeft Evelien het bedrijf overgenomen. Ze werkt al vanaf haar zestiende bij de bakkerij en begon als manusje-van-alles. Ik krijg voor onderweg nog een heerlijk roomboterkoekje in de vorm van een hartje mee en neem afscheid van deze hardwerkende dames.

Het zijn bijzondere mensen, met elk een eigen verhaal: de mensen van de markt.

Liefs, Jip

Lees ook:

Jip bezocht de weekmarkt en sprak deze marktverkopers over hun werk

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen ...

Jip sprak met dokter Wildeman over zijn werk, het onleesbare doktershandschrift en zijn pensioen

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen ...

Jip was bij het exclusieve Lions Kerstgala en zo zag dat eruit + video

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen ...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.