Van collega’s naar liefdeskoppel met eigen restaurant: Linda en Floor runnen Restaurant Lef

Floor en Linda in hun restaurant Lef. | Foto: Loes van Zanten

Jip is onze columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen die ze meemaakt. Dit keer sprak ze met Linda van der Vliet, eigenaresse van restaurant Lef aan het Blauwpoortsplein 15.

Linda van der Vliet (27) is samen met haar vriend Floor Bel (31) de eigenaar van restaurant Lef. Hoe ze aan de naam gekomen zijn verklapt ze me later. Maar ik ruik hier, buiten de heerlijke geur van gerechten, een sappig liefdesverhaal.

Bijbaantje bij de Kazerne

Linda was zeventien jaar, zat op de havo en had in haar vakkenpakket meerdere talen, zodat ze na de havo een vervolgstudie aan de hotelschool kon doen. Met meerdere bijbaantjes in de horeca en discotheek de Kazerne kon ze meteen ervaren of het werk in deze sector bij haar paste.

“Het bleek superleuk werk in de discotheek. Vooral de gezelligheid en gastvrijheid aan klanten bieden, sprak me aan. Dat er toevallig een knappen jongen, genaamd Floor, achter de bar werkte vond ik ook niet zo vervelend”, vertelt Linda.

Linda en Floor mochten elkaar graag als collega’s en als ze eens een dienstje voor de ander konden draaien, deden ze dat met plezier. Er ontstond een vriendschap en na verloop van tijd sloeg de vonk over: ze werden een setje.

Naar Curaçao

Floor kreeg een baan aangeboden als bedrijfsleider bij, in die dagen het bekendste Nederlandse café, De Tijd op Curaçao. Linda was volop met haar eindexamens bezig en wilde daarna graag een tussenjaar nemen, zodat ze Floor naar Curaçao kon volgen. Maar het kostte wel wat moeite om haar ouders over te halen. “Ik was tenslotte pas achttien en ze zagen graag dat ik ging studeren. Ze vonden het best spannend dat ik voor maanden zo’n eind weg zou zitten. Ik moest beloven dat ik na mijn tussenjaar zou gaan studeren aan de hotelschool in Breda. Met die afspraak mocht ik vertrekken én dat mijn ouders me kwamen bezoeken op Curaçao.”

Met haar havo-diploma op zak reisde ze Floor achterna. Ze beleefden er samen een heerlijke tijd: genieten in de zon, overdag met de voetjes in het zand. “Dat was zoiets leuks aan die tijd”, herinnert Linda zich lachend. “Overdag lag ik samen met Floor op het strand en ’s avonds werken in de bediening. Ik werkte bij Mambo Beach waar je keurige, witte blouses en strakke zwarte broeken droeg. Probeer maar eens, met het zand nog aan je benen geplakt, in zo’n outfit te komen.”

We kochten samen een appartement in de binnenstad van Dordrecht

Samenwonen in Dordrecht

Maar aan alle leuke dingen komt een eind: het was tijd om samen terug naar Nederland te gaan. “Floor vond een woning voor zichzelf. Op Curaçao hadden we al samengewoond en nu gebeurde dat in Nederland uiteindelijk ook. Na een tijdje kochten we samen een ruimer appartement. Nadat ik afstudeerde aan de Hotelschool besloten we dat we graag iets voor onszelf wilde beginnen. Het liefst een restaurant waar al onze ervaring van de afgelopen jaren samen kon komen.”

Je kunt verder lezen onder de foto’s. Foto’s: Loes van Zanten

Een eigen restaurant

Het lukte. Eetcafé de Passant aan het Blauwpoortsplein stond te koop en in 2019 konden ze zich na een korte tijd de trotse bezitters noemen van het monumentale pand. De naam en voormalig medewerker Wouter namen ze mee en ook de inrichting bleef intact. In januari 2020 vonden ze het tijd er hun eigen sfeer in te brengen. Ook de naam werd aangepast.

“Ik maakte een moodboard met ideeën en schakelde de hulp van interieurontwerpster Miryam Schotman in. Oude elementen, zoals het originele spiegelplafond en de glas-in-loodramen, respecteerden we door hieromheen een eigen huisstijl te creëren.”

Gasten konden meegenieten van het proces en zagen wekelijks nieuwe veranderingen. “Dat vind ik belangrijk. Ik wil dat de gasten zich betrokken voelen met hetgeen waar we mee bezig zijn en zich welkom voelen. Natuurlijk is niet alleen de sfeer belangrijk, maar moet de kwaliteit en prijsverhouding ook kloppen. Als mensen na afloop zeggen dat ze hebben genoten, ben ik blij. We noemen onze gasten dan ook wel eens liefkozend Lefhebbers.”

De tekst gaat verder onder de foto’s. Foto’s: Loes van Zanten

Restaurant Lef

En oh ja, hoe zit het dan met die naam Lef? “Dat is eigenlijk heel simpel. Toen we aan het avontuur begonnen, was ik best overrompeld en vond het spannend. Onze vrienden en familie zeiden dan geregeld: jeetje wat hebben jullie een lef. En het zijn ook onze voorletters: Linda en Floor.”

Liefs van Jip

Je kunt Lef volgen via Instagram.

Dit vind je misschien leuk:

Meer in deze categorie

Dordtenaren

Ga naar “Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’”

Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’

Ga naar “Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’”

Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’

Ga naar “Dordtenaren zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Dordrecht”

Dordtenaren zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Dordrecht

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Teamleider Techniek”

Teamleider Techniek

  • Sportboulevard Dordrecht
  • Fulltime/Parttime
Sportboulevard Dordrecht