Dikke kans dat je ooit eens van ‘een Teus’ gegeten hebt

Door Caty Groen 8 september 2017

Duizenden mensen hebben gegeten van een bord dat op een placemat stond van Teus Zantman. Mocht tijdens de maaltijd de Grote Kerk vetvlekken oplopen of het standbeeld van Ary Scheffer onder de slagroom zitten, dan vragen restaurantgasten een schone placemat om mee naar huis te nemen. Zo reizen de papieren onderleggers van grafisch vormgever, illustrator en kunstenaar Teus Zantman de hele wereld over. 

‘Met een subtiel sausje authenticiteit waardoor je meteen ziet: dat is een Teus’

Teus kan met gemak drie weken lang kleine streepjes zetten op een vel papier. Van zijn hand verschijnen dan de mooiste stadstekeningen, altijd in zwarte pen. Het is niet zomaar natekenen, in iedere tekening sluimert een eigen stijl die vaag iets abstracts heeft. De onderwerpen zijn herkenbaar: historische panden, standbeelden, stadsgezichten. Ze zijn door de kunstenaar echter overgoten met een subtiel sausje authenticiteit waardoor je meteen ziet: dat is een Teus.

Natúúrlijk Dordt als onderwerp

Van huis uit is Teus Zantman grafisch vormgever. “Ik ontwerp logo’s en huisstijlen en ben vormgever van allerlei drukwerk”, vertelt Teus Zantman. “Dat doe ik nog steeds en heb een fijne klantenkring. Daarnaast vind ik het fijn om naar buiten te gaan en te tekenen. Architectuur heeft mijn grote interesse dus mijn woonplaats Dordrecht is vaak het onderwerp. Ik heb veel tekeningen gemaakt van mooie oude maar ook bijzondere nieuwe huizen, gebouwen en stadsgezichten. Op een gegeven moment heb ik van een aantal van die tekeningen ansichtkaarten gemaakt en aangeboden op verschillende verkooppunten. Dat liep goed en daarna volgde snel een verjaardagskalender, het memoblok en dus ook de placemat.”

kleine-foto-2-teus-zantman
Eén van de placemats van Teus

Wat in Dordrecht een succes is, moet in een andere plaats ook lukken, dacht Teus en zo trok hij met tekenpapier en camera door steden als Gouda, Zierikzee, Leiden, Den Haag en Amsterdam. “Ik heb die camera er wel bij nodig want het duurt anders te lang om alles helemaal getekend op papier te krijgen. Als je fotografeert kun je het onderwerp ook gemakkelijker vastleggen vanuit een ander perspectief. Het uitwerken van een A3-formaat tekening kan soms meer dan een week duren. Door het zwart iets zwaarder en lichter te gebruiken, creëer je diepte en word je als kijker verrast. De tekening is altijd wat abstracter dan de werkelijkheid. Ik streef zeer naar dat effect, want anders was ik wel fotograaf geweest.”

Restaurants

De bijzondere zwart-wit tekeningen staan in collage op talloze placemats. In Dordrecht worden ze gebruikt bij hotel Bellevue, grandcafé Groothoofd, restaurant Jongepier, restaurant Art & Dining in het Dordrechts Museum, restaurant De Klander Muelen en restaurant ’t Bevertje.

Kunsthoofd
Tekening: Teus Zantman

Kunsthoofd

Wekelijks gaat Teus op pad door Nederland om tekenen en te fotograferen. Samen met kunstenaar Onno de Bruyne en horecacoryfeeën Ad Janssen en Yvonne Kilsdonk organiseerde Teus in 2015 voor het eerst Kunsthoofd waar culinaire geuren van de horeca en expressieve kleuren van meer dan twintig kunstenaars elkaar ontmoetten op het Groothoofd en de restaurants aldaar.

Klusjes

“Het leuke is dat ik tijdens Kunsthoofd veel in contact kom met particulieren. Zo kan het zijn dat iemand misschien zijn huis herkent op een tekening. Soms krijg ik weleens het verzoek om iemands huis te tekenen. Dat zijn hele leuke klussen om te doen. Ik werd eens gevraagd een collage te maken van een landhuis in de zomer en in de winter. Ook die maakte ik met veel plezier.”