Dordtenaar Paul Bouman heeft de enige barbie-speciaalzaak in heel Europa

Door Karlijn Goorts 22 september 2017

Bubble Cut, Skooter, Skipper, Francie, Midge en Cristie. Herken jij ze? We hebben het over barbies uit de jaren 60. Paul Bouman weet er alles van. Hij is eigenaar van het winkeltje PM Collectibles op de Brouwersdijk. Trouwens, zeg maar gerust winkel, want hij heeft meer dan 1500 verschillende soorten barbiepoppen.

Mensen uit de hele wereld komen naar zijn winkel, kopen online of nemen contact met hem op over zijn poppen. Paul: “Ik ben de enige echt speciaalzaak in barbiepoppen in heel Europa. Ik heb wel andere concurrentie”, zegt hij tussen haakjes. “Maar dat is online en eigenlijk zijn het collega’s want we helpen elkaar veel.” Zelf is hij regelmatig te vinden op conferenties en beurzen over de hele wereld om te praten over zijn werk.

Paul Bouman
(Foto: Karlijn Goorts)

Op je 17e een eigen winkel

Het begon allemaal op jonge leeftijd: “Ik ben een enorme speelgoedfanaat. Dat was ik al als kind, zoals ieder kind, maar bij mij is dat blijven hangen.” Paul schiet in de lach. “Ja ik kan er ook niets aan doen”, zegt hij terwijl hij zijn schouders ophaalt. “Maar goed, ik wilde kapper, kok of eigenaar van een speelgoedzaak worden. Uiteindelijk bleken die andere twee helemaal niets, daar ben ik wel van teruggekomen.”

Toen hij 16 jaar was, gebeurde er iets dat zijn leven zou veranderen. Paul: “Deze speelgoedzaak kwam te koop. Ik was heel leergierig dus ik had alle nodige papieren al om een eigen zaak te kunnen beginnen. Maar ik was pas 16 dus ik mocht natuurlijk niet mijn handtekening onder een koopcontract zetten. Uiteindelijk heb ik via de kantonrechter de bevoegdheid toch gekregen en toen ik 17 was, had ik mijn eigen winkel.”

Op naar de barbiepop

En toen? “Ik was nog heel jong en ik wist van toeten noch blazen. Daar stond ik dan met mijn eigen zaak. Een leverancier heeft mij op sleeptouw genomen en me geleerd hoe ik goed in moest kopen enzo. Daarna ging ik al vrij snel naar de barbies en dat bleek een gat in de markt, want dat bestond nog niet.”

Paul Bouman
Bubble Cut Barbie, Paul’s favoriet. (Foto: Karlijn Goorts)

Wie vraagt naar de historie van barbie, komt erachter dat Paul een bron van kennis is op dat gebied. Alsof het niks is, dreunt hij de jaartallen en de daarbij behorende kenmerken van de poppen op. Niet zomaar, maar met een kleine twinkeling in zijn ogen als hij het heeft over Bubble Cut Barbie. Want dat is zijn persoonlijke favoriet.

“Er is er geen één hetzelfde. Dat komt doordat ze met de hand geschilderd werden en de haren werden met de hand ingepland. Dus geen één Bubble is hetzelfde.” Het zijn dan ook een paar van de weinige poppen die Paul thuis heeft staan. “Ik vind de historische tijdlijn van een speelgoedpop ontzettend interessant. Dat maakt het leuk om te verzamelen.”

Home is where the barbie is

Hoe zijn huis eruit ziet? “Normaal”, zegt hij hard lachend. “Nee, ik sta de hele dag in mijn winkel, dus als ik thuis ben wil ik barbierust.” En dat kunnen wij stiekem wel begrijpen als je bedenkt dat dit maar een klein hoekje uit zijn winkel is:

Paul Bouman
Foto: Karlijn Goorts

PM Collectibles

speciaalzaken

nu gesloten10:00 - 18:00

Brouwersdijk 60, Dordrecht

Bekijk meer:speciaalzaken