Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jip was te gast bij Zorgboerderij De Veldlinden en maakte dit mee

Door Jip 20 juni 2020

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen die ze meemaakt. Deze keer was ze te gast bij Zorgboerderij De Veldlinden.

Bij Zorgboerderij De Veldlinden kunnen ze hun geluk niet op, want vanaf half juni is het weer toegestaan om de dagbesteding volledig op te starten. Drie maanden was het erg stil op de boerderij. Weliswaar iets anders dan wat de groep gewend is, want knuffelen is er nog niet bij. Natuurlijk mag dit wel met de diertjes, maar verder worden de maatregelen die betrekking hebben tot het coronavirus goed nageleefd.

Je kunt verder lezen onder de foto’s.

Zorgboerderij de Veldlinden. | Foto: LP
Zorgboerderij de Veldlinden. | Foto: LP
Het akkerbouwbedrijf van De Veldlinden. | Foto: LP

De Hulpboeren

Ik ontmoet de vrolijke groep “Hulpboeren”, zoals ze op de Veldlinden genoemd worden. Ze komen zojuist terug van een wandelrondje met de paardjes en luisteren nu goed naar eigenaresse en boerin Yvonne. Zij heeft de klussen voor deze dag verdeeld. Ik hoor dat de konijnen gevoerd moeten worden,  de hokken moeten worden schoongemaakt, het brood moet kleingemaakt worden, uien en aardappels gerooid en er moeten drollen worden geschept. Even schrik ik en hoop dat ik deze taak niet krijg toebedeeld, maar gelukkig gaan hulpboer Christiaan en Jos er al op af met kruiwagen en schep. Ik loop met deze harde werkers mee de wei in. Ondertussen let ik goed op waar ik loop. Maar dat dat niet helemaal lukt, wordt me al snel duidelijk als ik m’n schoenen bekijk.

V.l.n.r.: Annemieke is dolblij dat ze weer op de boerderij is, Christiaan op pad met zijn kruiwagen, Jessica met haar lievelingspaard. | Foto’s: LP

Boerin in hart en nieren

Ik spreek met Yvonne, eigenaresse van De Veldlinden, over haar passie voor de boerderij. Waar ze met hulp van veel hulpboeren het akkerbouwbedrijf runt. Ze is zelf opgegroeid op een boerenbedrijf en heeft 12,5 jaar geleden De Veldlinden van de gemeente Dordrecht kunnen kopen. De naam is een combinatie van haar meisjesnaam en de achternaam van haar man.

Eigenaresse en boerin Yvonne. | Foto: LP

Op bezoek

Yvonne: “Het bedrijf is een akker- en tuinbouwbedrijf, maar er zijn ook dieren die verzorgd moeten worden. Daarnaast is er ook plek voor houtbewerking. Door corona is het langsgaan bij tehuizen, “de knuffelochtenden”, even gestopt. Normaal gesproken gaan we op deze ochtenden met kleine diertjes en twee hulpboeren op bezoek in de verzorgingshuizen. Dat is zo leuk, de bewoners vinden dit echt fantastisch. Ook loopt er een groenproject met kinderdagverblijven en de BSO. De hulpboeren gaan hier naartoe met komkommer- en tomatenplantjes die op de locatie door de kinderen verder verzorgd worden.”

Jos is mest aan het scheppen in het weiland. | Foto: LP
Mauro en Cees wieden onkruid. | Foto: LP
Betsy verzorgt de konijnen. | Foto: LP

De impact van het coronavirus

Yvonne heeft vier kinderen en na verloop van tijd liep de dagbesteding op de zorgboerderij zo goed, dat haar dochter Jolanda mee ging helpen. Samen met twee medewerkers van Syndion (organisatie voor jong en oud met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, red.) en vele lieve vrijwilligers staan moeder en dochter nu samen aan het roer. De afgelopen maanden vond Yvonne het verschrikkelijk dat er geen hulpboeren waren door corona. Gelukkig hebben ze goed contact met elkaar kunnen onderhouden door te bellen, mailen en af en toe een kaartje te sturen. Nu zijn de hulpboeren en Yvonne  heel blij om elkaar weer zien. “Natuurlijk is het wel pittig”, vertelt Yvonne. “Je moet overal aan denken, zoals de anderhalve meter afstand handhaven. Even een arm om iemand heen slaan, is er niet bij en ik ben de hele tijd alles aan het ontsmetten. Maar ik ben hartstikke blij om de hulpboeren weer om me heen te hebben, ik heb ze echt gemist.”

Even wennen

Ondertussen neem ik bij iedereen een kijkje. Annemieke is brood aan het kleinmaken voor de diertjes, haar hulphond Betty zit trouw bij haar op de scooter. Annemieke vertelt dat ze zo blij is om de anderen allemaal weer te zien. Ze ging zich thuis best een beetje vervelen, maar ze moet deze eerste week ook wel weer even wennen.

De tekst gaat verder onder de foto. 

V.l.n.r.: Freddy maakt de aardappelen schoon, Floris viert zijn 36e verjaardag, John schildert het kalkoenhok. | Foto’s: LP

Boer zoekt Vrouw

Freddy is goed bezig met de aardappelen in de schuur en tegenover hem is Floris aan het werk. Hij is extra blij, want hij is die dag jarig en hij laat me trots zijn button met 36 jaar erop zien. En dan kom ik bij een vrolijk groepje hulpboeren die de kalkoenschuur aan het schilderen is. Het is hier een dolle boel en ik voel me net Yvonne Jaspers van ‘Boer zoekt Vrouw’ die het erf opkomt met de brieven voor de boeren. “Doe maar een oproepje voor ons”, roepen John, Steffan en Wesley luid lachend. “We zijn nog niet bezet!” Bij deze gedaan, mannen.

Annette (medewerkster Syndion) en Marian (vrijwilligster). | Foto: LP

Vrijwilligerswerk

Hulphond Donder springt blij om me heen, terwijl ik met vrijwilligster Marian een kort gesprekje heb. Hoe is ze hier terechtgekomen? Marian: “Mijn dochter liep stage op de boerderij en als ik haar hier bracht, liep ik wel eens een rondje. Tja, toen was ik verkocht. Inmiddels help ik hier al weer zo’n negen jaar. Mijn vaste baan heb ik elders, De Veldlinden voelt echt als ontspanning voor mij.”

Johan schuurt een kastje en vrijwilliger Jaap kijkt toe. | Foto: LP

Zelfgemaakte vogelhuisjes

Alex, nog een leuke vrijwilliger, is ook een keer komen aanwaaien”, vertelt hij. Ik kom bij de schuur waar nog een vrijwilliger Jaap, samen met hulpboer Johan met hout in de weer is. “Johan is echt een man van het hout”, vertelt Jaap. “Hij is nu een prachtig kastje aan het maken.” Dan is het lunchtijd en neem ik afscheid van deze kanjers. Ik word door iedereen uitgezwaaid en beloof nog eens terug te komen. Dat doe ik zeker, want ik heb me toch een paar leuke zelfgemaakte vogelhuisjes gezien die je hier kunt kopen!

Liefs van Jip

Bekijk ook:

Niet normaal maar toch vertrouwd: Jip sprak deze verkopers op de weekmarkt

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen ...
Bart en Laura Van Pelt Delicatessen Lunchroom Winkelcentrum Sterrenburg

Laura en Bart van Van Pelt Delicatessen starten een nieuwe zaak in het oude pand van Euromode

Wat supertof is het dat sommige Dordtse ondernemers omdenken tijdens deze coronacrisis! Laura van de...

Sanne en Armando bouwen hun droomhuis in een oude apotheek op de Voorstraat

Zodra ze het verwaarloosde pand op Voorstraat 121 binnen liepen, wisten Sanne en Armando het: dit wo...


Meer over Zorgboerderij De Veldlinden ontdekken?

Zorgboerderij De Veldlinden

dierenverzorging

Gesloten09:00 - 16:00

Noorderelsweg 14, Dordrecht

Bekijk meer:dierenverzorging

adv.