Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe gaat het nu met Brugwachter Teus in Den Bosch?

Door José de Jong 9 juni 2019

Elke keer dat we over de Prins Hendrikbrug rijden, kijken we toch nog even naar het brugwachtershuisje. Maar, helaas: het staat toch echt leeg. Twee maanden geleden vertrok Teus, een creatie van kunstenaar Jan Stroeve, naar Den Bosch naar een nieuw avontuur op de Hinthamerbrug. Hoe gaat het met hem sinds die tijd?

Emotie-eten

“Ik moet minder eten, veel minder!” vertelde hij onze Bossche collega’s. “En vooral meer bewegen om al die Bossche vettigheid er weer af te krijgen. Niet gemakkelijk, ik ben namelijk een emotioneel eter. De laatste weken prop ik me de hele dag vol om maar geen heimwee te voelen. Want dát is het, ik verdoof mezelf met kroketten, bamischijven en Bossche Bollen. Den Bosch is een mooie stad maar ook oh zo gevaarlijk met zoveel verleidingen.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Brugwachter Teus Den Bosch - indebuurt Den Bosch
Het brugwachterhuisje van Teus op de Hinthamerbrug | Foto: indebuurt Den Bosch

Heimwee

En dat hij heimwee heeft, laat hij ook op Facebook weten. “Als je, zoals ik, 41 jaar in hetzelfde brugwachtershuisje hebt gewoond, voegt je lijf zich naar zo’n huisje. Zelfs in het pikkedonker wist ik er feilloos alles te vinden. Ik had geen licht nodig om me daar te kunnen verplaatsen. Het huisje zat in mijn lijf. Het zit er nog steeds, want nu ik hier sinds een week woon is het nét of ik me voortbeweeg met een ondeugdelijk navigatiesysteem. Ik volg oude ingesleten routes dwars door een nieuw wegennet. Gevolg: constant bots ik tegen stoelen en muurtjes op, grijp in het luchtledige om een niet aanwezig kastje te openen en vannacht pieste ik naast de pot omdat de pot niet op de plek stond waar ie 41 jaar had gestaan.”

‘Terwijl ik over de Zuid-Willemsvaart uitkijk zie ik links in de verte het centrum van Dordrecht en rechts het Wantij met daarachter de Biesbosch’

“Als ik hier vanuit mijn brugwachtershuisje naar buiten kijk valt het niet ontkennen: Wat een uitzicht! Zonlicht schittert op het water van de sluiskom, jonge eendjes zwemmen als een vrolijke slinger achter hun moeder aan en in de verte komt een zalmschouwtje aangeprutteld. Maar het gekke is; ik zie het en ik zie het niet. Mijn ogen staan nog niet afgesteld op Den Bosch. Want terwijl ik over de Zuid-Willemsvaart uitkijk zie ik links in de verte het centrum van Dordrecht en rechts het Wantij met daarachter de Biesbosch.

Happy single

Op de vraag of hij al een nieuwe vlam heeft, antwoordde hij “volgend onderwerp”. Gelukkig gaat alles wel goed met zijn trouwe hond Henk. “Die heeft hier geweldig naar zijn zin. Grote vrienden met een jonge labrador en een Grieks hondje. Officieel mogen er geen honden in de brugwachtershuisjes maar voor Henk maken ze geloof ik een uitzondering. Gelukkig maar!”

We hopen dat de heimwee toch wel wat minder wordt bij Teus. Al hoewel: het liefste zien we onze favoriete brugwachter gewoon weer terug op de Prins Hendrikbrug!

Lees ook:

Brugwachter Teus gaat verhuizen en wij spraken hem over zijn tijd in Dordrecht

Het moment is daar: Brugwachter Teus moet verhuizen en zijn brugwachtershuisje per 1 april bij de Pr...

Meer over

Dordtenaren

adv.