Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gastredacteur Jip ging naar de eerste Dordtse Rommelroute en dat verliep zo

Door Jip 20 mei 2019

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen die ze meemaakt. Deze keer ging ze naar de eerste Dordtse Rommelroute en sprak de initiatiefnemers. 

De afgelopen weken zag je, al fietsend of lopend door de binnenstad, op steeds meer ramen de poster met daarop ‘Dordtse Rommelroute’ verschijnen. Eerst dacht ik dat het om een nieuwe partij ging vanwege de aankomende verkiezingen, maar na wat uitpluizen blijkt het om een initiatief van inwoners van de binnenstad te gaan. En tja, als ik het woord ‘rommel’ voorbij zie komen (denk aan al mijn pas verworven schatten op de vrijmarkt…) dan ben ik niet meer te houden en wil ik die initiatiefnemers wel eens ontmoeten!

Buurvrouwen, vriendinnen en zakenpartners

Ik maak kennis met Marissa en Bianca: twee buurvrouwen, vriendinnen en inmiddels ook zakenpartners. Bianca vertelt dat zij al vanaf haar 18e in Wolphaartsdijk in Zeeland komt. Ze is een echte rommelmarkt bezoekster en daar leerde ze voor het eerst de rommelroute kennen. Zo bedacht ze dat dit in onze stad toch ook zou moeten kunnen?! Wij wonen tenslotte ook op een eiland. Dus vroeg ze haar buurvrouw Marissa mee te doen en beleven ze nu een ‘gecontroleerde hectische tijd’.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Dordtse rommelroute 2019
Foto: LP

Leer je buurtje op een andere manier kennen

“Maar wat is het nu precies?” vraag ik de dames, “is het een Koningsdag 2.0?” Ze moeten er om lachen en Marissa legt uit: “Bewoners van de oude binnenstad verkopen na aanmelding hun tweedehands spullen, zoals speelgoed, boeken en kleding. Dit gebeurt vanuit hun hun huis, tuin of garage. De deelnemers hebben de raamposter opgehangen. Terwijl je snuffelt tussen de leuke spulletjes van je buren, leer je je buurt en buurtjes weer heel anders kennen.

Zo ook Bianca en Marissa: door nu zaken met elkaar te gaan doen heeft hun vriendschap een hele nieuwe dimensie gekregen. “Je leert elkaar weer op een hele andere manier kennen.” Wat ze vooral hebben is, “heel veel lol”!

Eigen handeltje

Ik vraag verlangend of dit een maandelijks terugkerend gebeuren wordt, maar voorlopig blijft het bij zondag 19 mei. Buiten dit evenement hebben deze toffe dames natuurlijk hun ‘gewone dagelijkse leven’ met werk en gezin. Bianca heeft twee dochters (18 en 21) en Marissa twee zoons (14 en 17). Terwijl de dames zondag hun eigen handeltje bewaken, doen de kinderen gezellig mee. Stijn, de oudste zoon van Marissa, heeft de website gemaakt en de anderen gaan de route langs om sfeerbeelden vast te leggen.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Dordtse rommelroute 2019 2
Foto: LP

Het schept een band

Na afloop gaan alle (136) deelnemers nog een drankje met elkaar doen om het succes te vieren. Ik neem afscheid en beloof dat ik met mijn plattegrond de route langs ga om te snuffelen. Tenslotte geef ik Marissa en Bianca een dikke knuffel: het is alsof ik ze al jaren ken. Dat ‘rommelgedoe’ schept toch een band. Wat een fantastische, ondernemende dames!

Heeft iemand afgelopen zondag een dolgelukkig maar enigszins verdwaasd persoon al strompelend met een afgeladen fiets, met vintage jurkjes, een zesendertig-delig servies, lampenkap, droogmolen en een echte ‘van Gogh’ voorbij zien komen? Dan zou dat zomaar ‘moi‘ geweest kunnen zijn…

Liefs van Jip

Lees ook: 

Hans van breukelen in Dordrecht

Gastredacteur Jip ontmoette Hans van Breukelen en dat ging er zo aan toe

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen ...

Gastredacteur Jip maakte een rondje over de vrijmarkt en kwam dit tegen

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen ...

adv.