Dordtse muziekvereniging megapopulair: ‘Ons online concert is meer dan 1000 keer bekeken’

Aangeboden door Verkiezing Club van het Jaar

Drechtstad Muziekvereniging taptoe 4 mei 2020 - molen Kyck over den Dyck
Drechtstad Muziekvereniging tijdens de taptoe 4 op mei 2020 vanaf molen Kyck over den Dyck

Clubs en verenigingen zijn onwijs belangrijk voor Dordrecht. Maar het is geen verrassing dat het afgelopen jaar vrij pittig voor ze is geweest. Drechtstad Muziekvereniging laat het er niet bij zitten en bedacht creatieve oplossingen om tóch het Klokschuifconcert te geven.

Elk najaar en voorjaar op de dag dat de klok wordt verzet, geeft het orkest een concert. In 2020 kregen die concerten een andere invulling, vertelt secretaris van de vereniging Judith de Jong.

“We hoorden dat we volgens de coronamaatregelen in juni 2020 weer samen mochten repeteren. Andere verenigingen deden dat niet meteen, daarom kwamen ook veel van hun leden met ons meespelen. Meteen richtten we binnen de vereniging een actiecomité op voor de najaarseditie. Die commissie had veel te regelen, want in plaats van het Klokschuifconcert voor publiek gaven we een online concert. Tot onze verbazing keken er 127 mensen live en is het filmpje achteraf ruim 1000 keer bekeken.”

Lees verder onder de foto’s.

Sfeermakers in Dordrecht

Door alle maatregelen konden de muzikanten niet veel samen spelen. Toch wilden ze als vereniging met elkaar verbonden blijven. Ze organiseerden digitale muziekquizzen, waarbij iedere Dordtenaar zijn of haar muziekkennis kon testen. Leden kregen de uitdaging om muzikale filmpjes in te sturen en elkaar zo te motiveren muzikaal bezig te blijven. In plaats van een kerstconcert maakten ze een video, waarin je het kerstverhaal én muziek van de vereniging kon horen en zien. Het nieuwjaarsconcert veranderde in een filmpje met concertbeelden van de afgelopen 14 jaar en leden stuurden een persoonlijke videoboodschap in.

Ze dragen de naam Drechtstad Muziekvereniging trots en spelen dan ook vaak in Dordrecht. Zo ook tijdens Koningsdag 2014 in Dordrecht. “We spelen ieder jaar op Koningsdag in Dordrecht, maar 2014 was wel heel speciaal: we stonden we op het Statenplein. Dat was echt gaaf om mee te maken. We willen dit jaar iets digitaal organiseren, ook al kunnen we geen sfeer maken in de binnenstad.” Naast evenementen zoals Koningsdag en de Kerstmarkt, zoekt de vereniging het kleiner op. “We werken graag samen met andere organisaties. Zo geven we les op basisscholen en spelen we in verzorgingshuizen en winkelcentra. We voelen ons op en top Dordts. We doen meer dan alleen samen oefenen en optreden. Veel mensen spreken ook buiten de verenigingen af en we zien hier veel nieuwe vriendschappen ontstaan.”

Oude en nieuwe tradities

Naast oude tradities zoals de Klokschuifconcerten en optredens tijdens evenementen, is er vorig jaar tijdens de Dodenherdenking een nieuwe traditie ontstaan. Toen het taptoesignaal – het bekende trompetgeluid dat je hoort voor de twee minuten stilte – werd gespeeld, speelden veel Nederlanders mee op hun balkon of vanuit hun voortuin.

Lees verder onder de foto’s.

“Een van onze leden woont tegenover de molen. Hij vroeg of we daar konden spelen tijdens de Dodenherdenking,” vertelt Judith. “Dat was een ontzettend mooie ervaring. Wij speelden de taptoe, daarna sloeg de klok van de Grote Kerk acht keer en was het twee minuten stil. Na die stilte speelden we het Wilhelmus. Over de hele Noordendijk stonden mensen verspreid. Je voelt je dan zo verbonden met de hele stad. Daar krijg je rillingen van. De beheerders van Kyck over den Dyck vroegen of we dat niet vaker kunnen doen. Dit is voor ons een traditie die we willen voortzetten.”

Nomineer jouw club voor Verkiezing Club van het Jaar

Toffe initiatieven zoals die van Drechtstad Muziekvereniging moeten worden gesteund. Daarom wordt de Verkiezing Club van het Jaar georganiseerd. Dit is onderdeel van Rabo ClubSupport. Hiermee willen Rabobank, NOC*NSF, AD.nl, Kunstbende en LKCA clubs en verenigingen een welverdiend podium geven. Want na het afgelopen jaar kunnen ze wel wat support gebruiken!

Je kunt jouw vereniging hiervoor aanmelden. Ga vóór 5 mei naar clubvanhetjaar.nl en nomineer jouw club of vereniging. Iedereen mag meedoen: of je nu bij een voetbalclub zit of een theatergroep. Vervolgens is het zaak om tussen 19 april en 24 mei zoveel mogelijk stemmen te werven. Op 26 mei worden de winnaars per gemeente en provincie bekendgemaakt. Op 9 juni is er een feestelijke award uitreiking en wordt ook bekend welke sport- en cultuurvereniging Club van het Jaar 2021 zijn geworden.

De verkiezing Club van het Jaar is onderdeel van Rabo ClubSupport. Rabo ClubSupport biedt sport- en cultuurverenigingen kennis, een netwerk en financiële ondersteuning. Om ze sterker te maken, voor nu en in de toekomst.

Meer in deze categorie

Dordtenaren

Ga naar “Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’”

Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’

Ga naar “Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’”

Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’

Ga naar “Dordtenaren zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Dordrecht”

Dordtenaren zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Dordrecht

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Chocomel of Fristi van € 0,75 voor € 0,39”

Chocomel of Fristi van € 0,75 voor € 0,39

 • Dirk
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99”

Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Delicatessenwinkel”

Medewerker Delicatessenwinkel

 • Van Pelt Delicatessen
 • Parttime
Ga naar “Leerkracht groep 1/2”

Leerkracht groep 1/2

 • Parttime
Ga naar “Tandartsassistent”

Tandartsassistent

 • Dentiz mondzorg Dordrecht
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Krantenbezorger (2-16 uur)”

Krantenbezorger (2-16 uur)

 • DPG Media
 • Parttime
Ga naar “Theatermedewerker Schouwburg Kunstmin”

Theatermedewerker Schouwburg Kunstmin

 • Randstad
 • Parttime