Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wow! Alicja heeft 200.000 Instagram-volgers en verdient daar genoeg geld mee

Door Lisanne Doff 19 november 2019

Veel jongeren dromen van een succesvol YouTube-kanaal of Instagram. Voor Alicja Nai werd het werkelijkheid. Op dit moment heeft ze meer dan 200.000 volgers op Instagram, waar ze haar iPad-tekeningen deelt. Hoe ze dat voor elkaar kreeg? “Een doel voor ogen hebben, weten wat je volgers willen zien, maar ook een stukje geluk.”

Toen Alicja nog jong was, tekende ze al verschillende personages. Soms van tv of films, maar ook zelfverzonnen typetjes. “Op elk moment in m’n leven wist ik dat ik iets met tekenen wilde doen. Ik had een duidelijk doel, ook al veranderde dit doel steeds. Eerst wilde ik kleding ontwerpen, daarna wilde ik iets doen met realistisch tekenen en later stapte ik over op digitaal tekenen via mijn iPad.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Hermelien van Harry Potter | Foto: @alicjanai

Geremde creativiteit

Met een duidelijk doel voor ogen, begon ze aan het Grafisch Lyceum. Maar toch zat ze daar niet helemaal op haar plek. Ze voelde zich geremd in haar creativiteit. “Ik ben dit jaar afgestudeerd, maar kan je zeggen dat ik niet de beste leerling was. Mijn gedachten dwaalden snel af, waardoor ik soms echt in een bubbel zat. Eigenlijk was ik precies het tegenovergestelde van wat ze van me verlangden op school. Tijdens opdrachten moest ik een stappenplan volgen en verantwoorden waarom ik mijn tekening op deze manier maakte. Maar zo werkt het bij mij niet. Ik wist vaak al wat ik wilde en had dat hele stappenplan niet nodig. Daarom schreef ik het plan van aanpak pas achteraf.”

‘Ik teken het karakter van een personage. Haarkleur, huidskleur en oogkleur komen later pas.’

Kleine details

Omdat Alicja niet genoeg werd uitgedaagd tijdens haar opleiding, besteedde ze haar vrije uren aan digitale tekeningen die ze écht leuk vond om te maken. Haar specialiteit is het tekenen van vrouwen mét karakter. “Zodra ik met een tekening begin, heb ik het karakter van het personage in mijn hoofd. Is ze verlegen of juist rebels? Dan ga ik tekenen en later kleur ik het in. Haarkleur, huidskleur en oogkleur komen later pas. Bij één van mijn projecten kwam dit goed tot z’n recht. Ik wilde de twaalf sterrenbeelden in vrouwelijke vorm tekenen. Ik heb me verdiept in de karaktertrekken en dit naar voren later komen. Later heb ik het ingekleurd.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Boogschutter | Foto: @alicjanai

Instagram

In 2017 start Alicja met haar Instagram en had binnen een jaar al 17.000 volgers. “Toen ik net met Instagram begon, was ik echt een amateur. Ik wilde mijn tekenproces via filmpjes delen, maar was helemaal niet goed in het bewerken. Soms deed ik vijf uur over het bewerken van een filmpje van één minuut. Daarom heb ik mezelf dit aangeleerd. Ik moest kleine details leren begrijpen en kijkers mijn tekeningen via verschillende oogpunten laten zien.”

Ontdekt door 9gag

Haar inzet wordt beloond, want één van filmpjes wordt ontdekt door één van de pagina’s van 9gag; een toonaangevende website op gebied van viral trends. “Dat was natuurlijk al leuk, maar toen werd ik daarna door 9gag gevraagd om met die video mee te doen aan een wedstrijd. Ik won en daarom werd mijn Instagram in de spotlights gezet. Daardoor kreeg ik er heel veel volgers bij.”

De tekst gaat verder onder de video.

Zakenvrouw

“Op dit moment kan ik goed rondkomen van mijn tekenwerk. Ik vind de businesswereld interessant en heb mijn eigen bedrijfje opgezet. De website heb ik zelf gebouwd en ik ben van plan om videocursussen te verkopen. Ik maak geen tekeningen in opdracht van volgers of bedrijven, dat vind ik minder leuk. Ik wil me echt geïnspireerd voelen en dat lukt meestal alleen als ik met een eigen idee aan de slag ga. In december 2019 verhuis ik naar Polen, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Dit werk ga ik daar voortzetten.”

Lees ook: 

Jip sprak met Fiona over het ondernemer zijn en de mannen in haar leven

Fiona Stoger-Buitenhuis is vierendertig jaar geleden geboren op Aruba en sinds zeven jaar ondernemer...

Marc is ‘urbexer’ en krijgt een kick van het filmen van verlaten gebouwen

De term 'urbex' is voor velen misschien nog onbekend, maar Marc Verburg kent het al jaren. Het is ze...

Corrie van der Waal was 43 jaar de eigenaresse van Chocolaterie De Brug/Littepit

Veel Dordtenaren kennen Corrie van der Waal door haar snoepwinkeltje, Chocolaterie De Brug, ook wel ...

adv.