Verhuisd voor de liefde: Ray en Marij trouwden in het Oceanium van Blijdorp

Ray en Marij samen in de trein, onderweg op hun trouwdag. | Beeld: privé

Ray (45) en Marij (46) ontmoetten elkaar in 2014 per toeval op een Amerikaans custom bikes evenement in Amsterdam. Nadat ze elkaar leerden kennen, werden ze vrienden en kregen later een relatie. Twee jaar later verhuisde Marij vanuit Oss naar het huis van Ray in Dordrecht.

Ray en Marij waren allebei lid van verschillende fietsclubs voor Amerikaanse customized bikes. Per toeval dronken beide clubs op hetzelfde moment én op dezelfde stopplaat een biertje. “Wij geloven niet in toeval”, vertelt Ray. “Hoe bijzonder is het dat wij elkaar gespot hebben tussen al die verschillende mensen van onze clubs? Je kan wel zeggen dat er sprake was van de zogenaamde vonk. Ik vond Marij meteen leuk. Tussen al die mensen viel ze meteen op.” Marij en Ray kenden elkaar niet, maar zijn vanaf die speciale dag aan de praat geraakt. Daarna hebben ze elkaar via de chat steeds beter leren kennen. Door middel van een vriendschap ontstond er meer. Ze bleken zoveel gemeenschappelijk te hebben en voelden elkaar goed aan.

Reizen, reizen, reizen

Het stel probeerde elkaar zo vaak mogelijk te zien, maar makkelijk was dat niet. Beiden hadden geen rijbewijs ze waren geheel afhankelijk van het openbaar vervoer. “De treinreizen tussen Dordrecht en Oss waren lang en vooral vervelend”, vertelt Marij. “Je moest steeds rekening houden met dat je op tijd weer terugging. Rays baan startte elke ochtend vroeg, dus we konden het niet altijd laat maken. We spraken ook wel eens in Breda of Den Bosch af. In het midden van onze woonplaatsen, zodat de reizen nog te doen waren. In 2016 besloten we te gaan samenwonen. Het openbaar vervoer is wel écht ons thema geworden. We hebben flink wat moeten reizen, Ray is gek op modelspoor- en treinen én op onze trouwdag zijn we gewoon per trein naar de trouwlocatie gegaan. Hoe bijzonder is dat?”

Liefde voor Engeland

“Ik wilde Marij ten huwelijk vragen, maar ik kon haar dat natuurlijk niet vertellen”, zegt Ray. “Dat het anders liep dan verwacht, vinden we achteraf ook erg grappig. We waren samen al een aantal keren langs juweliers gelopen. Dan benoemde ik steeds dat er wel mooie ringen lagen. Marij reageerde plagend met: ‘Dan vraag je me toch?’.” Het plagen van elkaar zorgde bij Marij niet voor argwaan over het aankomende aanzoek. Beiden delen de liefde voor Engeland, vandaar dat het Ray mooi leek om haar daar ten huwelijk te vragen. “We zijn dol op de rijke cultuur, de sfeer en de openheid van de Engelse mensen’.

Ray en Marij gingen op vakantie naar de plaats York in het Verenigd Koninkrijk. Het was de bedoeling dat Ray bovenaan de trappen bij het prachtige oude klooster, in Whitby, het aanzoek ging doen. “Hier had je een romantisch uitzicht op de kust van Noth Yorkshire “, vertelt Ray. “We hadden die dag al aardig wat kilometers gelopen. Marij zag het op dat moment niet zitten om ook nog eens de trappen naar boven te nemen. Ze wist natuurlijk niet dat ik haar ten huwelijk wilde vragen, dus het liep anders dan verwacht.”

Uiteindelijk heeft Ray haar die avond op hun hotelkamer ten huwelijk gevraagd. “Wel op de vloerbedekking, want dat was beter en zachter voor zijn knie”, vertelt Marij lachend. “Ik vond het aanzoek erg mooi en was blij dat het in York was. De stad heeft een rijke geschiedenis en er worden vaak films opgenomen. We vinden het er een beetje Harry Potter-achtig uitzien. Het is daar gewoonweg prachtig.”

We trouwden in Blijdorp, letterlijk tussen de haaien!

Trouwen in Blijdorp

Ray en Marij zijn allebei gek op dieren en zijn de trotse ‘papa en mama’ van hun dwergteckel Twix. Marij: “Ik zag dat bruidsparen wel eens mooie foto’s in dierentuinen bij het aquarium maakten. Ik besloot om uit te zoeken of dit ook bij ons in de buurt kon. En raad eens? Het kon gewoon in Blijdorp! Na wat geregel, konden wij in onze geliefde dierentuin trouwen. We trouwden letterlijk tussen de haaien. Het was zo gaaf om te trouwen met die prachtige dieren op de achtergrond. De gasten hadden ook een bijzondere dag, want die konden daarna nog lekker vertoeven in de dierentuin. Voor ons was het trouwen in de dierentuin echt heel speciaal. Normaal komen we er een paar keer per jaar, dus hopelijk kunnen we er snel weer heen.”

In Dordt is meer te beleven

Dat Marij in 2016 naar Dordt verhuisde, was een simpele keuze. Marij voelde zich geen echte Brabantse in haar woonplaats Oss. Er viel weinig te beleven. En daarnaast heeft ze niets met carnaval. “Als de optocht door mijn straat trok, vertrok ik snel naar Rays huis. De stap om naar Dordrecht te verhuizen, was geen probleem. Hier zit je centraal en je bent snel in Rotterdam. Ook zit je zo in Breda. Ik ben echt dol op de Pottenkade, in de zomer een terrasje pakken bij Villa Augustus, de prachtige natuur in de Biesbosch en natuurlijk de geveltjes in en om het centrum.”

Timberlands voor twee tientjes

Ray: “Ik vind het leuk om samen verschillende plekken te bezoeken waar we kunnen snuffelen naar nieuwe spullen. Marij haalt vaak een kledingstuk tevoorschijn wat ze upcycled of waar ze iets anders van maakt. Ze kan dat echt super goed! Ik ben zelf gek van Timberlands. Hoe tof is dat, dat ik een net paar voor twee tientjes kan scoren!’

Je kunt verder lezen onder de foto.

Marije haar geupcyclde spullen
Spullen gemaakt door Marij. | Foto: privé

Marij: “We snuffelen graag op de kledingmarkt in Rotterdam, helaas zal het nog wel even duren voordat we daar naartoe kunnen gaan. Daarnaast komen we graag bij kringloop winkels als Opnieuw & Co, De Nieuwe Hoop en JouWinkel in het centrum. Je moet even snuffelen om mooie merken of designer stuks te vinden, maar het geeft een kick als we hier in Dordt wat leuks vinden.”

Marij houdt zelf erg van combineren. Ze heeft het liefste alles in een bepaalde kleur of combineert het in een bepaald thema. ‘Ik maak het allemaal voor de hobby, bijvoorbeeld van vaatdoekjes met flamingo’s maak ik van alles. Je kan mijn gemaakte spullen zien via mijn instagram Twix mom. Ik heb totaal geen spijt dat ik naar Dordrecht ben verhuisd. Ik woon nu samen met mijn grote liefdes en we genieten van alle gemeenschappelijke hobby’s en interesses. Ik zou niet anders meer willen.”

Bekijk ook:

Meer in deze categorie

Dordtenaar van de Week

Ga naar “Dordrecht wordt populairder om te wonen, weet makelaar Angelique: ‘Ik zie veel mensen uit Rotterdam, Gouda én Amsterdam’”

Dordrecht wordt populairder om te wonen, weet makelaar Angelique: ‘Ik zie veel mensen uit Rotterdam, Gouda én Amsterdam’

Ga naar “Van lampenkap naaien tot zwemles geven: Ineke van der Knaap deed het ruim zestig jaar met veel plezier”

Van lampenkap naaien tot zwemles geven: Ineke van der Knaap deed het ruim zestig jaar met veel plezier

Ga naar “Kayleigh Jane staat in finale van Missverkiezing: ‘Ik was vroeger een makkelijk mikpunt voor pesters’”

Kayleigh Jane staat in finale van Missverkiezing: ‘Ik was vroeger een makkelijk mikpunt voor pesters’

In onze gids

Ga naar “We Love Deco BV”

We Love Deco BV

 • Pieter Zeemanweg 131
 • Feestartikelen
We Love Deco BV webshop partydeco weddingdeco kidsdeco

Nu geopend

Ga naar “Christoffel Curiositeiten”

Christoffel Curiositeiten

 • Voorstraat 279
 • Winkelen
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Werner BBQing”

Werner BBQing

 • Voltastraat 4
 • Speciaalzaken
 • Gesloten
Werner BBQing Dordrecht barbecue speciaalzaak

Aanbiedingen

Ga naar “Multifunctionele schoudertas € 14,99”

Multifunctionele schoudertas € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 16 mei 2021
Ga naar “Raak Vruchtensiroop van € 3,09 voor € 0,99”

Raak Vruchtensiroop van € 3,09 voor € 0,99

 • PLUS
 • Geldig t/m 15 mei 2021
Ga naar “36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99”

36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99

 • vanHaren
 • Geldig t/m 23 mei 2021
Ga naar “Blokker koffiecupmachine plateau met opberglades € 19,99”

Blokker koffiecupmachine plateau met opberglades € 19,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Tefal pannen Excellence, Performance en Family 25% korting”

Tefal pannen Excellence, Performance en Family 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Meewerkend voorman (m/v)”

Meewerkend voorman (m/v)

 • Opnieuw & Co
 • Fulltime
Opnieuw & Co kringloopwinkel Dordrecht private shopping winkelen afspraak

Topper

Ga naar “Leerkracht Basisonderwijs”

Leerkracht Basisonderwijs

 • Evangelische Basisschool Eden
 • Tijdelijk
Evangelische basisschool IKC Eden - H3O Dordrecht Willem de Zwijgerlaan
Ga naar “Medewerker klantenservice, Dienstverlening Drechtsteden”

Medewerker klantenservice, Dienstverlening Drechtsteden

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Receptionist / Commercieel medewerker”

Receptionist / Commercieel medewerker

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Eerste autotechnicus”

Eerste autotechnicus

 • WerkTalent
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Fietsvierdaagse”

Fietsvierdaagse

 • 1 juni 2021
Ga naar “Back to the Rivers 2021”

Back to the Rivers 2021

 • 16 juli 2021
Ga naar “Pasar Malam Istimewa”

Pasar Malam Istimewa

 • 1 augustus 2021
Pasar Malam Istimewa Dordrecht 2021
Ga naar “Tij Festival”

Tij Festival

 • 14 oktober 2021
Ga naar “Bachfestival”

Bachfestival

 • Bachfestival Dordrecht
 • 25 juni 2021
Bachfestival - indebuurt.nl.jpg