Van Belfast tot Gent én Dordrecht: Michela woont en reist vanwege haar werk in verschillende landen

Michela woont sinds vier jaar in Dordrecht voor haar werk. | Foto: indebuurt Dordrecht

De Italiaanse stad Pescara is de plek waar Michela De Camillis opgroeide, maar inmiddels heeft ze al in meerdere landen gewoond. Haar baan als International business developer heeft haar onder andere in Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika gebracht en ze woonde in Belfast en Gent.

Vier jaar geleden maakte Michela de stap om naar Dordrecht te verhuizen. Ze kreeg een baan bij een bedrijf in Papendrecht, maar de stad trok haar enorm aan. Ze kwam hier helemaal alleen en probeerde via een Facebookgroep voor expats in Dordrecht contacten te leggen. Zo leerde ze haar Braziliaanse vriend kennen die ook in Dordrecht woonde en waarmee ze nu samenwoont.

“De interesse in andere landen en culturen heb ik altijd al gehad. Ik houd van mijn Italiaanse roots en het land, maar ik wilde meer ontdekken en nieuwe dingen ervaren. Ik besloot te gaan studeren om Environmental engineer (milieutechnoloog) te worden. Dat betekent dat ik me bezig houd met internationale klanten en met hen kijk naar vervuiling in de bodem en grondwater. Die vervuiling komt bijvoorbeeld van olie en gas of van chemische bedrijven.”

Zonder een woord Engels te spreken, vertrok ik naar Ierland

Ierland en België

Michela woonde met haar familie in de stad Pescara, in het midden van Italië vlakbij de Adriatische Zee. Het heeft ongeveer net zoveel inwoners als Dordrecht. “De opleiding die ik wilde doen, was niet in de buurt. Ik moest een aantal uur reizen óf verhuizen. Dat zette me aan het denken. Als ik dan toch moet verhuizen… waarom dan niet naar een ander land? Ik trok de stoute schoenen aan en schreef me in voor een Bachelor opleiding in Belfast. Zonder een woord Engels te spreken, vertrok ik naar Ierland.”

Door haar tijd in Ierland leerde ze snel Engels spreken. “Dat was ideaal, want als je een internationale baan hebt moet je veel Engels spreken. Na mijn bachelor, vertrok ik naar België voor mijn master thesis en doctoraat. Daar leerde ik veel mensen met andere nationaliteiten kennen en mijn interesse in andere landen groeide nóg meer.”

Verhuizing naar Nederland

Nu woont Michela in Dordrecht en ze heeft het hier enorm naar haar zin. “Door de coronacrisis is het nu een stuk lastiger om internationaal te reizen, dus klanten en familie zie ik minder vaak. Maar afgelopen december heb ik mijn werktripje kunnen combineren met extra plezier. Toen heb ik familie én Italiaanse klanten gezien.”

Toen Michela net in de stad woonde, moest ze wel even wennen aan de Nederlandse mentaliteit. “Waar ik vandaag kom, groet iedereen elkaar op straat. Dat gebeurt hier bijna niet. Ook zijn Nederlanders meer op zichzelf dan Italianen. Daarom vond ik het in het begin lastig om contacten te leggen.”

Dordrecht is een juweeltje

“Dordrecht als stad vind ik echt een juweeltje. Er zijn zoveel mooie plekken en de stad is ook niet heel groot. Daardoor leerde ik in een korte tijd de stad kennen en voelde ik me hier snel thuis. Wel vind ik het jammer dat er hier ’s avonds en ’s nachts zo weinig te doen is. Geef mij maar een bar met live muziek waar je de hele avond kunt blijven. Het gratis pop-up festival Songbirds 078 vond ik heel gaaf. Zoiets mag van mij wel vaker!”

Ook al mist Michela haar familie en vrienden uit Italië, in Dordrecht wil ze blijven. “Ik woon in een leuke buurt en heb naast mijn werk ook genoeg vrije tijd. Daarom ben ik begonnen met handgemaakte zeepjes. Als ik aan de toekomst denk, lijkt het me ontzettend leuk om ooit een zero waste winkel te hebben. Een plek waar je producten zonder verpakking kunt kopen. Wie weet wel in Dordrecht.”

Meer verhalen:

Maak kans op een cadeaubon voor een pretpark naar keuze

Je kunt bijvoorbeeld naar Slagharen of Movie Park Germany

Winnen! indebuurt geeft 6 cadeaubonnen voor een pretpark naar keuze weg

Meer in deze categorie

Dordtenaar van de Week

Ga naar “Dordtse Margriet deed mee aan Boer zoekt Vrouw: ‘Na mijn vertrek heb ik alsnog mijn man gevonden’”

Dordtse Margriet deed mee aan Boer zoekt Vrouw: ‘Na mijn vertrek heb ik alsnog mijn man gevonden’

Ga naar “7 maanden getrouwd! Zo gaat het nu met Dordtse Sonny en Dylan van Married at First Sight”

7 maanden getrouwd! Zo gaat het nu met Dordtse Sonny en Dylan van Married at First Sight

Ga naar “Joop (92) maakte de Tweede Wereldoorlog als tiener mee: ‘Ik moest onderduiken in De Biesbosch’”

Joop (92) maakte de Tweede Wereldoorlog als tiener mee: ‘Ik moest onderduiken in De Biesbosch’

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Boodschappen

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis badslippers”

Gratis badslippers

 • Kippie
 • Geldig t/m 21 mei 2022
Ga naar “Win cadeaubonnen voor een pretpark naar keuze weg”

Win cadeaubonnen voor een pretpark naar keuze weg

 • Indebuurt Dordrecht
 • Geldig t/m 25 mei 2022
Ga naar “Kipling dames tas € 32,99”

Kipling dames tas € 32,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker”

Verkoopmedewerker

 • Warmteservice Dordrecht
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Helpende/verzorger/woonzorg-begeleider”

Helpende/verzorger/woonzorg-begeleider

 • PZC Dordrecht
 • Parttime

Topper

Ga naar “Modeadviseuse”

Modeadviseuse

 • Bahlmann Mode
 • Parttime

Topper

Ga naar “Customer Support”

Customer Support

 • James Software
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Pedagogisch medewerker”

Pedagogisch medewerker

 • Yes! Kinderopvang, Kinderopvang SKR en SOL Ambacht
 • Parttime

Topper